UMAR IBN KHATTAB (RADIYYALLAHU ANHU)

umar-ibn-khattab

Umar ibn Khattab-radiyyAllahu anhu

BISMILLAH 

Lauda lui Allah Rabbil ‘Alamin!

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Povestea lui Umar ibn Khattab(RA) este una extraordinara, uimitoare, de exceptie, ma shaa Allah!

Umar ibn Khattab(RA) avea o personalitate unica, speciala, cum  probabil greu se mai intalneste in istorie. Poate cea mai pregnanta calitate si trasatura a sa, a fost DREPTATEA. El a fost cel care a instaurat stalpii dreptatii si echitatii-Al-‘Adl.

De unde izvora aceasta dreptate?

Abdullah bin Umar(RA) a relatat ca Profetul, sall Allhu aleihi wa sallam a spus:”Adevarat, Allah a pus adevarul pe limba si in inima lui Umar.”[sunan Tirmidhi-2682]

Iar acum as dori sa fiti atenti la urmatoarele relatari:

Uqbah bin Amir(RA) a relatat ca Profetul Muhammad, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Daca ar fi fost sa fie un Profet dupa mine, cu adevarat acesta ar fi fost Umar Ibn Khatab.”[Sunan Tirmidhi-no3686, Ahmad, Hakim, clasat ca Hasan de al-Albaanee in Saheehah (327).]

Abu Huraira(RA): Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a spus:”Dintre comunitatile lui Banu Israel care au trait inainte de voi, erau barbati care erau inspirati cu calauzire chiar daca nu erau Profeti, si daca este o astfel de persoana printre urmasii mei, acesta este Umar.”[Sahih Bukhari]

Si a mai declarat Profetul, sall Allahu aleihi wa salam:” Oricine il urasete pe Umar, ma uraste pe mine. Si oricine il iubeste pe Umar, ma iubeste pe mine.”[Al-Tabarani in Awsat, vol 13, adith 6915].

SubhanAllah ce declaratii extraordinare la adresa lui Umar ibn Khatab(RA) din partea Trimisului lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam!!!

Umar bin Khattab era cunoscut ca un om sever, dur, puternic, ferm, incat multi se temeau de el, iar dusmanilor sai le tremurau genunchii in prezenta lui.

Intr-o relatare mai lunga, se spune ca Umar(RA) a cerut permisiunea sa intre la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam in timp ce acesta era cu niste femei din tribul Quraish care venisera sa ii ceara ceva. La auzul vocii lui Umar(RA), acestea au fugit si s-au ascuns. Cand acesta a intrat la Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam,acesta radea. Umar(RA) a spus:”Fie ca Allah sa te faca sa razi, O, Mesager al lui Allah.” Profetul, saws a spus:”Eram surprins de aceste femei care erau cu mine. Cand ti-au auzit vocea, s-au grabit sa se ascunda.’ Umar(RA) a spus:”Dar tu, Mesager al lui Allah, esti mai indreptatit sa le fie frica de tine.” Iar apoi a continuat:”Voua va este frica de mine in loc sa va fie frica de de Mesagerul lui Allah?”. Ele au raspuns:”Da! Tu esti mult mai dur si mai sever decat Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam”. Atunci, Mesagerul lui Allah, sallAllahu aleihi wa salam a spus:”O, Ibn Khattab! Pe Cel in Mana caruia se afla sufletul meu, de cate ori Shaytan te vede ca o iei pe un drum, el o ia  pe un alt drum (decat al tau).”[Sahih Bukhari]

In timpul califatului sau, Musulmanii au cucerit Ierusalimul si li s-a inmanat cheile orasului. Ce mare onoare pentru Musulmani!

In timpul califatului sau, Musulmanii au invins cele doua mari puteri ale momentului: Imperiul Roman si Persan! Si cu toate acestea, Umar ibn Khattab, plangea si se gandea:”Daca Allah ne-ar intreba, ce am facut pentru Islam dupa moartea Profetului, sallAllahu aleihi wa sallam? Si plangea, si spunea, cat de putin am facut pentru Islam. SubhanAllah! Tocmai ce cucerise Ierusalimul! SubhanAllah!

Daca ne-am pune si noi aceeasi intrebare, astazi, in acest moment, oare ce am putea raspunde?? Ya Rabb!

Povestea lui Umar Ibn Khatab (RA) este presarata de evenimente incredibile. El a fost cel mai inversunat dintre oamenii lui Quraish impotriva Musulmanilor. Nu putea cineva vreodata sa-si inchipuie sau sa-i treaca prin minte, ca intr-o zi, el va deveni Musulman, si nu orice fel de Musulman, ci Ameerul Mu’minin!

Mergea hotarat sa-l omoare pe Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam, si a sfarsit prin a deveni Musulman. SubhanAllah! SubhanAllah!

Din aceasta intamplare avem foarte multe de invatat. Sa nu subestimam vreodata Vointa lui Allah! Sa ne aducem mereu aminte ca si noi am fost dintre cei rataciti, si cu Voia lui Allah, am descoperit Adevarul si am imbratisat cea mai minunata si dreapta religie de pe acest pamant. Iar pentru acest lucru trebuie sa fim nespus de recunoscatori, si din acest motiv, trebuie sa ne straduim prin toate mijloacele sa fim demni de a face parte din cea mai onorata Ummah. Sa facem toate eforturile sa raspandim Islamul, pentru ca fiecare dintre noi poate si trebuie sa fie un chemator la Allah, chiar daca doar prin comportamentul si caracterul nostru. Sa avem in minte ca fiecare persoana, chiar si cei mai mari dusmani ai Islamului, pot deveni Musulmani intr-o zi, cu Voia lui Allah! Allahu Akbar!

Din pricina lui Umar Ibn Khattab (RA), Islamul care pana in acel moment era tinut in secret, a devenit public.

Abdullah ibn Mass’ud(RA) a spus:”Daca Islamul lui Umar a fost un inceput, migrarea sa a fost o victorie, iar conducerea sa indurare. Jur pe Allah ca nu puteam sa facem Rugaciunea la Kaaba in mod public pana cand Umar nu a devenit Musulman”.[Al-Mustadrak ‘ala al-Sahihayn, vol 3,had.4487].

Astfel Umar(RA) a crescut in Islam si avea sa devina cel de al doilea Calif, si cel mai bun dupa Abu Bakr(RA).

Relatat de Abdullah bin Salma(RA) care a relatat de la ‘Ali (RA) care a spus:”Dupa Mesagerul cel Nobil, sall Allahu aleihi wa salam, cel mai bun dintre oameni este Abu Bakr, apoi, cel mai bun dintre oameni este Umar.”[Sunan Ibn Majah,111]

S-a relatat de catre Abdullah bin Abbas(RA), ca Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”O, Allah, intareaste Islamul cu Abu Jahl bin Hisham sau cu Umar bin Khattab”. In dimineata urmatoare, Umar a venit la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam si a imbratisat Islamul”.[Sunan Tirmidhi,3683]

Intr-o alta relatare, a lui Ibn Abbas(RA), atunci cand Umar bin Khattab a intrat in Islam, Jibril, aleihi salam a coborat si a spus:”O, Muhammad, locuitorii cerurilor se bucura de intrarea in Islam a lui Umar”.[Sunan Ibn Majah, 103]

Muhammad ibn al-Hanafiyah a relatat:”I-am spus tatalui meu (Ali bin Abee Taalib-ra):”Care dintre oameni este mai bun dupa moartea Mesagerului lui Allah (sallAllahu aleihi wa salam)? El (Ali-ra) a raspuns:”Abu Bakr” Am spus:”Apoi cine?” El a raspuns:”Umar„. El (relatatorul) a spus:’Ma temeam sa nu spuna Uthman, asa ca i-am spus:”Si apoi tu?”. El a raspuns:”Eu nu sunt decat unul dintre Musulmani.” [Bukhari,3671]. SubhanAllah, de remarcat cata modestie din partea lui Ali bin Abee Talib, care avea sa devina cel de al patrulea Kalif al natiunii Musulmane.

O alta intamplare uimitoare, este cea in care Umar(RA) l-a gasit pe Profet, sall Allahu aleihi wa sallam intr-o noapte, rugandu-se singur la Kaaba in timp ce toti ceilalti dormeau. Umar(RA) s-a furisat astfel incat sa nu fie vazut de catre Profet, sall Allahu aleihi wa sallam. In acel moment, Profetul sallAllahu aleihi wa salam recita Surat Al-Haqqah. Umar(RA) asculta cu atentie, si in gandul sau a spus:<Acestea trebuie sa fie cuvintele unui poet; minunate cuvinte>.

Imediat ce aceste ganduri au trecut prin mintea lui Umar(RA), exact in acel moment Rasul Allah, sall Allahu aleihi wa salam a recitat:”Si nu  este cuvantul unui poet.”[69:41]

Lui Umar(RA) nu-i venea sa creada ce aude, si s-a gandit:<Trebuie sa cuvantul unui “kaahim’-ghicitor, cum de stie ce este in inima mea?>

Si exact in momentul urmator, Rasul Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a recitat urmatorul verset:”Si nu este cuvantul unui ghicitor”.[69:42]

SubhanAllah! Umar(RA) a inghetat si s-a gandit:<Acestea trebuie sa fie cuvintele lui Allah>.

Astfel, l-a pregatit Allah pentru rolul important pe care urma sa-l joace in viitor, al doilea cel mai bun dintre toti sahaba, Allah sa fie multumit de ei!

Reactia pe care un om atat de puternic ca Umar(RA)a avut-o la moartea Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam, este o dovada iubirii profunde si arata cat de mult a insemnat Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam pentru el. Relatarea completa a acestui eveniment, o gasiti in articolul precedent depre Abu Bakr As-Sidiqh(RA).  

Un om pe nume Abu Lu’lu’ah l-a interceptat pe Umar(RA) si s-a plans lui ca stapanul sau il forteaza prea mult si il pune sa plateasca taxe prea mari. Umar bin Khattab(RA) i-a spus:”Du-te si fi bun cu stapanul tau.’

Cand a iesit de la Umar(RA), Abu Lu’lu’ah a pus:’Se pare ca este drept cu toti in afara de mine’. El nu avea de unde sa stie ca Umar(RA) i-a dat lui acest sfat, de a se teme de Allah si a fi bun cu stapanul sau, si in acelasi timp s-a dus la stapanul lui si l-a rugat sa mai scada din taxele lui Abu Lu’lu’ah.

Din acest motiv, Abu Lu’lu’ah s-a hotarat sa-l omoare pe Umar(RA), si s-a pregatit pentru asta confectionand un pumnal special pe care mai apoi l-a introdus in otrava. Intentia lui, era sa-l omoare pe Umar(RA) in timp ce acesta facea Rugaciunea la Moschee.

Astfel, imediat ce Umar(RA) a spus:”Allahu Akbar”, acesta a sarit la el si l-a injunghiat in umar si piept, iar apoi a inceput sa injunhie pe toti cei care erau in calea lui, in total 13 persoane, dintre care 7 au decedat. Cand a simtit ca va fi prins, s-a sinucis.

Ranile lui Umar(RA) erau extrem de serioase, incompatibile cu viata. Companionii au incercat sa-i dea sa bea lapte, iar laptele se scurgea din stomacul sau. Atunci si-au dat seama ca Umar(RA) va muri.

Cu ultimele puteri, l-a rugat pe fiul sau sa mearga la Mama credinciosilor Aisha(RA) sa-i ceara permisiunea de a fi ingropat alaturi de cei mai buni companioni si prieteni ai sai, Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam si Abu Bakr As-Siddiq(RA). Rugamintea sa a fost acceptata de catre Aisha(RA) care desi isi dorea ca locul acela sa fie rezervat pentru ea, l-a cedat lui Umar(RA).

Ali bin Abi Talib (radiyAllahu anhu), statea odata in binecuvantata Rawdah in Masjid al-Nabi (Moscheea Profetului sallAllahu aleihi wa salam), si elevul sau l-a intrebat:”Care a fost statutul lui Abu Bakr si Umar in ochii Profetului (sallAllahu aleihi wa salam)? El a aratat catre mormantul binecuvantat si a spus:”Statutul lor a fost acelasi cu locurile unde se afla corpurile lor acum”, adica exact cum corpurile lui Abu Bakr si Umar sunt langa cel al Profetului sallAllahu aleihi salam, si de asemenea in timpul vietii lor, cand cei doi erau intotdeana alaturi de el, ajutandu-l pe el, sallAllahu aleihi wa salam.

[Relatat in Musnad Ahmad, al-Daraquṭni, al-Lalakāi, al-Ājurrī, si altii cu un lant autentic]

Astfel acesti minunati si extraordinari oameni, si credeti-ma ca nu gasesc cuvinte potrivite pentru a-i descrie, au fost alaturi in aceasta viata, sunt impreuna dupa moarte si vor fi impreuna in Ziua Invierii!

Trimisul lui Allah, sall Allahu aleihi wa salam a murit la varsta de 63 de ani, Abu Bakr si Umar-radiyyAllahu anhum au murit tot la varsta de 63 de ani. SubhanAllah!

Califatul lui Umar Ibn Khattab(RA) a durat 10 ani,6 luni si 4 zile! Allah sa fie multumit de el!

Relatat de Abu Musa:”In timp ce eram cu Profetul sall Allahu aleihi wa sallam intr-o gradina din Medina, un om a venit si m-a rugat sa deschid poarta. Profetul sall Allahu aleihi wa salam mi-a zis:”Deschide poarta pentru el, si da-i vestea cea buna ca va intra in Paradis”. Am deschis poarta pentru el, si l-am vazut pe Abu Bakr (RA). I-am dat veastea cea buna pe care Profetul, sall Allahu aleihi wa salam mi-o spusese si el l-a laudat pe Allah. Apoi un alt om a venit si m-a rugat sa deschid poarta. Profetul, sall Allahu aleihi wa salam mi-a spus:”Deschide poarta si da-i vestea cea buna ca va intra in Paradis”. Am deschis, si era Umar (RA). L-am informat despre ceea ce a spus Profetul sall Allahu aleihi wa salam si el l-a laudat pe Allah. Apoi altcineva a venit si a cerut sa-i deschid poarta. Profetul, sall Allahu aleihi wa salam mi-a spus:”Deschide-i poarta si da-i vestea cea buna ca va intra in Paradis si un dezastru ce se va abatea asupra lui”. Era ‘Uthman, si i-am transmis ceea ce a spus Profetul sallAllahu aleihi wa salam. El l-a laudat pe Allah si a spus:”Ii cer ajutorul lui Allah”.[Sahih Bukhari]

Relatat de Ibn ‘Abbas:” Cand trupul (mort) al lui Umar(RA) era pe patul de moarte, oamenii s-au adunat in jurul lui si L-au invocat pe Allah si s-au rugat pentru el, inainte ca trupul sa fie luat de acolo, si eu eram printre ei. Deodata am simtit ca cineva ma apuca de umeri si am vazut ca era ‘Ali bin Abu Talib. ‘Ali a invocat Indurarea lui Allah asupra lui Umar si a spus:”O, Umar! Nu ai lasat in urma ta o persoana ale carei fapte imi place sa le implinesc si cu care sa-L intalnesc pe Allah, in afara de faptele tale. Pe Allah! Mereu am crezut ca Allah te va pastra alaturi de cei doi companioni ai tai, deoarece deseori il auzeam pe Profet, sall Allahu aleihi wa salam spunad:”Eu, Abu Bakr si Umar ne-am dus(undeva), Eu, Abu Bakr si Umar am intrat(undeva), Eu, Abu Bakr si Umar am plecat.”[sahih Bukhari]

Abdullah bin Umar(Ra) a relatat ca intr-o zi , Profetul, sall Allahu aleihi wa salam a mers afara si a intrat in moschee impreuna cu Abu Bakr si Umar, tinandu-le mainile, unul in mana sa dreapta si celalalt in stanga. Apoi a spus:”Noi vom fi ridicati astfel in Ziua Invierii.”[Sunan Tirmidhi, 3669]

Ammar ibn Yasir(RA) a relatat ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”O, Ammar! Jibril a venit la mine si am intrebat:”O, Jibril vorbeste-mi despre virtutiile lui Umar bin Khattab in ceruri”. El a spus:”O, Muhammad! Daca ar fi sa vorbesc despre virtutiile lui Umar de la timpul lui Noe, care a ramas cu oamenii sai noua sute cincizeci de ani, nu as putea sa epuizez virtutiile lui Umar.”[Abu Y’alla in Musnad, vol 4, had 1568]

O poveste cu adevarat unica, extraordinara, a unui om care era pe punctul de a-l ucide pe Trimisul lui Allah sall Allahu aleihi wa salam, care a sfarsit fiind Ameer Al-Mu’minin (Emirul credinciosilor) si care se odihneste langa Profet sallAllahu aleihi wa salam!

Ma shaa Allah! Allahu Akbar! La hawla wa la quata illa bi-llah!

Imi doresc din inima si ma rog lui Allah sa am si sa avem oportunitatea de a ne reuni in Jennah alaturi de Trimisul Sau sallAllahu aleihi wa salam si in compania celor mai drepti! ♥ ♥ ♥ Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra Trimisului Sau, a familiei sale, a companionilor sai si a dreptcredinciosilor care i-au urmat!

VIZIONARE PLACUTA! CLICK PE LINK:

 https://www.youtube.com/watch?v=0D6M8Lzjzqs

 

UMARBIN

Va urma in shaa Allah, povestea lui Uthman ibn Affan!

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s