COMBINAREA RUGACIUNILOR IN CAZ DE NECESITATE

Beauty_of_a_Masjid_by_princeabbas2000

COMBINAREA RUGACIUNILOR IN CAZ DE NECESITATE

BISMILLAH

Toata lauda I se cuvine lui Allah-Rabbil ‘ALAMIN!

Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra Mesagerului Sau!

 

Si luptati-va pentru Allah cu toata osteneala pe care El o merita (cu sinceritate si depunand toate eforturile pentru ca Numele Sau sa fie Superior). El v-a ales pe voi (pentru a raspandi Mesajul Monoteismului Islamic si pentru a-i invita pe oameni la Islam) si nu v-a impus in religie nicio greutate…”  Coran 22:78

Rugaciunea-As-Salat, este prima obligatie a Musulmanului care a atins pubertatea si care este in deplinatatea facultatilor mintale si poate discerne timpul Rugaciunii. A pierde Rugaciunea in mod deliberat si fara un motiv valid este un pacat grav. Profetul Muhammad, sall Allahu aleihi wa salam ne-a informat ca primul lucru pentru care vom fi intrebati in Ziua Judecatii va fi Rugaciunea. Ea este baza Islamului, iar fara ea, nu este Islam.

Este obligatoriu sa recuperam rugaciunile pierdute (ne referim aici la 1,2 Rugaciuni pierdute din anumite motive si pe care nu le-am delasat intentionat si nu se refera la cei care nu au facut Rugaciunea intentionat si pentru o perioada de timp mai indelungata) si de asemenea sa ne si caim (Tawbah). Cainta este acceptata numai daca am recuperat Rugaciunea respectiva. In caz ca nu recuperam Rugaciunea, cainta nu este suficienta si nici nu este acceptata.

Daca am pierdut Rugaciunea  pentru ca am uitat sau am adormit (singurele motive valide), este obligatoriu sa recuperam Rugaciunea respectiva, imediat ce ne-am amintit sau ne-am trezit.

Dat fiind importanta deosebita pe care o are Rugaciunea, in acest articol vom aminti despre posibilitatea combinarii Rugaciunilor in cazuri de necesitate, cum ar fi calatoria, ploaia, boala, sau pentru cei care intampina greutati in implinirea Rugaciunilor la timpuri fixe, asa cum sunt angajatii sau studentii/elevii,  mai ales daca acestia lucreaza/studiaza in tari ne-musulmane si nu au posibilitatea de a gasi timp sau loc pentru a face Rugaciunea in mod special in perioada cand zilele sunt mai scurte si Rugaciunile se succed cu rapiditate. In acest sens, va rog sa cititi si articolul:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/09/28/rugaciunea-pentru-cei-care-nu-si-pot-declara-islamul-in-mod-deschis/

Este permis sa se combine Rugaciunile de Zuhr si ‘Asr (in timpul oricareia dintre ele), sau Magreb si ‘Ishaa, (in timpul oricareia dintre ele), in urmatoarele circumstante:

Combinarea Rugaciunilor pe ‘Arafah si Muzdalifah (in timpul Pelerinajului-Hajj)

In timpul Pelerinajului, trebuie sa se combine Zuhur si ‘Asr in timpul Rugaciunii de Zuhur in timp ce te afli pe ‘Arafah, si sa se combine Magreb si ‘Isha, in timpul Rugaciunii de ‘Isha cand te afli la Muzdalifah, urmand exemplul Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam.

Combinarea Rugaciunilor in timpul calatoriei

Este permisa combinarea  Rugaciunilor in timpul calatoriei; Zuhur cu ‘Asr in timpul oricareia dintre ele, si Magreb si ‘Isha, in timpul oricareia dintre ele.

Mu’aath(RA) a relatat ca in timp ce Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam a fost in Tabuk, soarele trecuse de meridianul sau  si el, sall Allahu aleihi wa salam a combinat Dzohor cu ‘Asr inainte sa-si inceapa calatoria. Daca el, sallAllahu aleihi wa salam si-a inceput calatoria inainte ca soarele sa treaca de meridianul sau, intarzia Rugaciunea de Dzohor pana cand se oprea pentru Rugaciunea de ‘Asr. Facea la fel pentru Rugaciunea de Magreb: Daca soarele apunea inainte sa-si inceapa calatoria, combina Magreb si ‘Isha atunci, iar daca incepea calatoria inainte sa apuna soarele, le combina la timpul de ‘Isha.”[Abu Dawood, Tirmidhi]

Scurtarea Rugaciunilor in timpul calatoriei

Iar daca purcedeti spre alt pamant , nu va fi un pacat pentru voi de veti scurta Rugaciunea, daca va temeti ca cei care nu cred va vor pricinui vreun rau, caci necredinciosii va sunt dusmani invederati.”  Coran 4:101

Intr-un hadis inregistrat de Abu Dawood si Muslim, Profetul sall Allahu aleihi wa salam referindu-se la scurtarea Rugaciunilor:”…Aceasta este o binefacere (pomana) pe care Allah v-o da voua, asa ca acceptati binefacerea(pomana ) Sa.”

Aceasta nu este o porunca de la Allah, ci mai degraba este o permisiune de la Allah, iar a refuza aceasta binefacere si permisiune, poate fi considerat ca un act de nerecunostinta din partea noastra.

Distanta care poate fi considerata calatorie este de aproximativ 80km, iar numarul de zile pentru care se pot scurta Rugaciunile, difera in functie de opiniile  invatatilor, intre 7 pana la 15 , sau chiar 19 zile.

Intr-un hadis relatat de Ibn Abbas(RA) acesta a spus ca Mesagerul lui Allah, sall Alahu aleihi wa salam, a stat in Mekkah 17 zile si a scurtat Rugaciunea. Asa ca, oricine sta 17 zile trebuie sa scurteze si cine sta mai mult de atat, trebuie sa faca Rugaciunile complete. Iar intr-o alta relatare, se vorbeste despre 19 zile.

In concluzie, este obligatoriu sa facem Rugaciunile Fard, fie ca suntem in circumstante normale sau in calatorie, iar sa le scurtam este Sunnah.

Putem scurta Rugaciunile (Salat al-Qasr) daca suntem in calatorie sau stam pentru o perioada de pana la maxim 19 zile, iar daca depasim acest interval, trebuie sa le facem integral. Daca cineva nu intentioneaza(initial) sa stea intr-un loc (mai mult decat acest interval), dar din diferite motive se amana plecarea lui si nu stie pentru ce perioada va fi nevoit sa mai ramana acolo, atunci ii este permis sa scurteze Rugaciunile pe toata aceasta perioada.

De asemenea, calatorul este exceptat de la Rugaciunile Sunnah, insa Rugaciunea de Witr si Sunnah Rugaciunii de Fajr, sunt incurajate chiar si in aceasta situatie.

Combinarea Rugaciunilor pe timp de ploaie

Al-Athram a inregistrat ca Abu Salamah ibn ‘Abdur-Rahman(RA) a spus:” Este Sunnah sa combini Magreb si ‘Ishaa atunci cand ploua.”

In inregistrarile lui Al-Bukhari gasim de asemenea ca Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a combinat Magreb si ‘Ishaa intr-o noapte ploioasa.

Nota: sa nu se inteleaga ca pe timp de ploaie avem voie sa combinam Rugaciunile. Trebuie avut in vedere ca pe vremea Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam Rugaciunile obligatorii se faceau numai la Moschee, iar ploaia (si aici poate fi inclusa si vremea rea in general) era un impediment pentru ca oamenii sa ajunga la moschee, iar combinarea Rugaciunilor era o usurare.

Combinarea Rugaciunilor in caz de boala si alte motive

Ahmad, Qaadhi Husayn, Al-Khattabi din Scoala Shaafi’I sunt de parere ca este permis sa combini doua Rugaciuni, in timpul uneia dintre ele, din motiv de boala, care este mai grea decat ploaia.

An-Nawawi, Allah sa aiba mila de el, a spus:’ Aceasta este o opinie solida bazata pe evidente clare.’

Ibn Qudaamah din Scoala Hanbali a declarat:’ Boala care permite cuiva sa combine Rugaciunile, este cea care ar cauza greutate si slabiciune (daca persoana suferinda ar face fiecare Rugaciune separat).’

Scoala Hanbali este cea mai toleranta in aceasta privinta, permitand combinarea Rugaciunilor de Zuhur si ‘Asr, in timpul oricareia dintre ele si Magreb si ‘Ishaa, in timpul oricareia dintre ele, pentru cel care este bolnav; pentru femeile care sufera de scurgeri de sange prelungite; pentru cel care sufera de incotinenta urinara; pentru cel care nu gaseste mijloace de purificare si pentru cel care se teme pentru viata sa, propietatea sau familia sa.

Combinarea Rugaciunilor in caz de necesitate

Imam An-Nawawi a scris in comentariul sau in cartea Imamului Muslim:”Majoritatea Invatatilor sunt de opinie ca este permis pentru un rezident sa combine Rugaciunile in cazul unor nevoi speciale’.

Acest lucru este sustinut si de spusele lui Ibn Abbas(RA) care a spus:”Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a combinat Rugaciunile pentru ca nu a dorit sa-si ingreuneze Ummah, si nu datorita bolii sau altui motiv.”

De asemenea, Imam Muslim a spus:”Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam, a combinat Zuhur si ‘Asr si apoi Magreb si ‘Ishaa (toate) in Medina, fara sa fie niciun pericol sau ploaie.’

Ibn Abbas(RA) a fost intrebat:”Ce a dorit cu asta?”. El a raspuns:”Nu a dorit nicio greutate pentru Ummah sa”.

Imamii Bukhari si Muslim au inregistrat de la el ca Profetul, sall Allahu  a facut Rugaciunea, sapte Rakat( 3 Rakat Magreb+4 Rakat ‘Ishaa) si opt Rakat( 4 Rakat Zuhr + 4 Rakat ‘Asr) impreuna in Medinah.

Validitatea combinarii Rugaciunilor dupa ce motivul a incetat

In Al-Mughni se spune:” Daca cineva combina si face ambele Rugaciuni in timpul primei Rugaciuni, iar apoi motivul pentru care a combinat Rugaciunile  a incetat dupa ce el a completat Rugaciunea si inainte ca urmatoarea Rugaciune sa inceapa(de ex. a combinat si a facut Dzohor si ‘Asr in timpul de Dzohor, iar motivul pentru care a facut acest lucru a incetat inainte sa intre ‘Asr), atunci ceea ce a facut este suficient pentru el si nu trebuie sa repete a doua Rugaciune la timpul potrivit pentru ea( adica conform exemplului de mai sus, nu este nevoie sa mai repete ‘Asr). Din moment ce a facut Rugaciunea intr-un mod corect, nu mai are obligatia de a repeta, deoarece el si-a implinit obligatia intr-o circumstanta in care a avut un motiv valid, iar actiunea lui nu este invalidata de faptul ca motivul a incetat sa mai existe. Acesta este si cazul celui care a facut Tayammum(ablutiunea uscata) si apoi a facut Rugaciunea, iar ulterior a gasit apa.

Rugaciunea la bordul unui vas, tren, sau avion

Rugaciunea intr-un mijloc de transport ca vas, tren, avion s.a.m.d, este valida si nu este un lucru nerecomandat atata timp cat este o usurare pentru cel care o face.

Ibn Umar(RA) a spus:”L-am intrebat pe Profet, sall Allahu aleihi wa sallam despre Rugaciunea pe o barca si a raspuns:” Roaga-te stand (in picioare in mod normal) , mai putin daca te temi ca te vei ineca (daca se rastoarna barca).” [ Ad-Daaraqutni si Al-Haakim]

Abdullah Ibn Abi ‘Utbah a relatat:”I-am acompaniat pe Jaabir ibn Abdullah, Abu Sa’ed al-Khudri si Abu Hurayra(Radiyy Allahu anhum) pe o barca, si ei s-au rugat stand (in picioare) in adunare, cu unul dintre ei ca Imam (care conducea Rugaciunea), desi ar fi putut sa mearga la tarm (daca ar fi dorit).”[Sa-eed Ibn Mansour]

Inca un aspect ce trebuie lamurit si anume faptul ca, Rugaciunile obligatorii trebuie implinite pentru cel care are aceasta posibilitate in mod adecvat (adica stand in picioare) si nu este permis sa o facem sezand (mai putin cei care sunt in imposibilitate fizica). Insa rugaciunile Sunnah sau voluntare pot fi implinite atat stand, sezand sau intr-un mijloc de transport aflat in miscare.

Acest lucru reiese si din hadisul urmator:

Jabir a relatat:”Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam obisnuia sa faca Rugaciunea (optionala) in timp ce calarea pe camila sa indiferent de directie, si ori de cate ori dorea sa faca Rugaciunea obligatorie, descaleca si se ruga indreptat catre Qibla(directia de Rugaciune-SE).”

Intentia pentru combinarea Rugaciunilor in timpul primei Rugaciuni

1.    Sa ai intentia de a combina Rugaciunile

2.    Intervalul dintre cele doua Rugaciuni nu trebuie sa fie mai lung decat atat cat iti ia sa faci ablutiunea(Wudu) si sa pronunti Iqama

3.    Motivul care a stat la baza intentiei de a combina Rugaciunile sa existe pana ce ai terminat prima Rugaciune

Intentia pentru combinarea Rugaciunilor in timpul celei de a doua Rugaciuni

(adica amanarea primei Rugaciuni pana la timpul celei de a doua)

1.    Trebuie sa ai intentia la inceputul primei Rugaciuni ca vei combina Rugaciunile

2.    Motivul pentru care combini Rugaciunile sa fie valid pana la timpul celei de a doua.

CONCLUZII

Desi exista posibilitatea combinarii Rugaciunilor in conditiile prezentate in acest articol, este nevoie sa atrag atentia asupra faptului ca:

Motivul trebuie sa fie unul real si valid si nu inchipuit. Aceasta permisiune nu trebuie sa faca din combinarea Rugaciunilor un obicei.

Trebuie sa ne straduim si sa depunem toate eforturile pentru a face Rugaciunile la timpurile stabilite si sa ramanem fermi in aceasta dorinta si intentie, deoarece acest lucru are numeroase evidente atat in Coran cat si in Sunnah

..caci Rugaciunea[As-Salat] este oranduita pentru dreptcredinciosi la timpuri hotarate!”4:103

Trebuie avut clar in vedere ca, posibilitatea combinarii Rugaciunilor in situatiile mai sus amintite, nu trebuie sa devina un obicei pentru a scapa de dificultatea efectuarii Rugaciunilor la timpul stabilit. A trata cu prea multa usurinta acest lucru poate sa conduca la gasirea de scuze care nu sunt reale si automat la invalidarea Rugaciunilor. Invatatii sunt in totalitate  de acord cu invaliditatea Rugaciunilor efectuate in afara timpului prescris , fara un motiv valid.

Permisiunea de a combina Rugaciunile nu este pentru toti cei care intampina anumite dificultati. Este valabila doar in cazuri de necesitate in care nu avem alte alternative. Oricum, trebuie amintit si faptul ca beneficiile pe care le obtinem in cazul efectuarii Rugaciunilor la timpul stabilit, nu poate fi atins in acest caz.

Cu siguranta, sunt multe secrete ascunse pentru care Allah a hotarat ca Rugaciunea sa fie implinita la timpuri fixe.

Tocmai de aceea, Musulmanii trebuie sa se teama de Allah cand apeleaza la aceasta varianta si sa aiba in vedere faptul ca dovezile clare care impun obligativitatea implinirii Rugaciunii la timpuri fixe, in Coran si in Sunnah, sunt atat de multe incat nu pot fi enumerate.

Dreptcredinciosii, ca de altfel si invatatii si juristii cunosc ca, nu este permis sa incerci sa eviti poruncile lui Allah prin inselaciune, iar cei care fac asta, incercand sa-L insele pe Allah si pe Mesagerul Sau, sall Allahu aleihi wa sallam, in realitate se inseala pe ei insisi si nu pe Cel care cunoaste toate secretele din inimile noastre.

Sper ca acest articol sa va faca sa constientizati si mai mult importanta Rugaciunii , si sa nu tratati cu usurinta acest aspect, ci din contra, Rugaciunea sa devina cea mai mare prioritate a voastra, cunoscand totusi ca, in situatii cu totul speciale care pot interveni la un moment dat in viata fiecaruia dintre noi, aveti posibilitatea de a combina Rugaciunile pentru a va usura situatia si in acelasi timp pentru a avea sentimentul datoriei implinite.

Allah a conferit o binecuvantare speciala  Ummei Musulmane, aceea ca intreg pamantul a fost declarat o moschee pentru ea.

Abu Dharr al-Ghaffari a relatat ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Oriunde te afli, la timpul Rugaciunii, trebuie sa faci Rugaciunea, pentru ca tot pamantul este o moschee.” [Bukhari&Muslim]

 prayer

Allah stie cel mai bine si succesul vine numai de la Allah!

TREBUIE SA CITESTI SI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/02/14/ne-implinirea-rugaciunii-la-timpul-ei/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/03/11/recuperarea-rugaciunilor/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/09/28/rugaciunea-pentru-cei-care-nu-si-pot-declara-islamul-in-mod-deschis/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/09/08/efectuarea-rugaciunii-in-caz-de-boala-si-alte-situatii-speciale/

 

Cu Pace,

             Cezarina S.

 

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

2 gânduri despre “COMBINAREA RUGACIUNILOR IN CAZ DE NECESITATE

  1. As-salamu aleykum.
    Deci in cazul meu care plec dimineata dupa fajr la serviciu si de obicei ajung dupa maghrib acasa, nu mai pot recupera dzohor si asr? Pot efectua doar maghrib si isha? La serviciu chiar nu am unde sa imi efectuez rugaciunile…

    • Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu! In shaa Allah, in cel mai scurt timp voi face un articol despre recuperarea Rugaciunilor, deoarece nu esti singura in aceasta situatie. Pana atunci, trebuie sa amintesc pe scurt ca nu este considerat motiv valid pentru neimplinirea rugaciunii, decat somnul sau uitarea, caz in care trebuie ca Rugaciunea pierduta din aceste doua motive, sa fie implinita imediat ce ne-am trezit sau ne-am amintit,Numai in acest caz, vom fi absolviti de pacat. Daca insa, vom intarzia recuperarea, vom intra in categoria celor care nu au facut Rugaciunea intentionat.Acest articol se refera la combinarea Rugaciunilor in caz de necesitate, insa aceasta permisibilitate nu trebuie sa devina un obicei. In ce priveste situatia ta, avand in vedere ca serviciul este zinic, de cel putin 5 ori/saptamana. In Islam, Rugaciunea este cea mai importanta, fara ea nu este Islam. Asa ca toata viata noastra si programul nostru trebuie sa tina cont de ea.Asa cum mai afirmam intr-un articol, a fi Musulman nu este vreo boala, sau ceva de care sa ne fie rusine sau sa ne ascundem ci din contra este o onoare de care trebuie sa fim mandri, iar asta trebuie sa se vada pe noi si in comportamentul nostru.Fiecare dintre noi, in felul sau, suntem chematori la Allah! Oamenii nu vor cunoaste adevaratul Islam, daca noi nu il facem cunoscut. Intotdeauna trebuie sa fim puternici si stapani pe noi, in relatiile cu ceilalti. Nu trebuie sa aratam slabiciune sau inferioritate. Asa ca, avand in vedere ca serviciul este un lucru permanent, trebuie sa facem tot posibilul, pentru a gasi o oportunitate, o cale, un loc in care sa ne facem Rugaciunea. Chiar daca pentru unii mai ales la inceput poate sa para ceva ciudat, poate altii te vor respecta si mai mult. Nu stiu, vorbeste cu colegii care iti sunt mai apropiati, poate chiar cu seful, etc. Fiecare situatie, este una particulara si nu este o reteta valabila pentru toata lumea. Trebuie sa prinzi curaj, si sa incerci.Mai multe detalii, in viitorul articol, in shaa Allah!

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s