CUM SA OBTINEM KHUSHU IN RUGACIUNE?

khushoo

Cum sa obtinem Khushu in Rugaciune?

BISMILLAH

 

Toata Lauda I se cuvine lui Allah, Rabbil’Allamin!

Pacea si binecuvantarea lui Allah, fie asupra Profetului Muhammad, a familiei sale, a companionilor si a urmasilor sai cei drept calauziti!

Rugaciunea, As-Salat este cel mai important stalp al Islamului, iar Khooshu este inima Rugaciunii. Este atat de important incat este cerinta in Shariah.

Iblis a promis sa-i tenteze pe fii lui Adam:

A zis [Iblis]:Pentru ca m-ai ademenit, ii voi pandi pe ei pe drumul Tau cel drept. Si ii voi impresura in valuri, din fata si din spatele lor, de la dreapta si de la stanga lor…..” 7:16-17

Cel mai mare legamant a lui Sheytan este acela de a-i distrage pe oameni de la adorarea lui Allah si in mod special de la Rugaciune prin toate mijloacele posibile.

Cei care sunt angajati in Rugaciune sunt deranjati de soaptele lui Sheytan, pentru a-i depriva de bucuria acestui act de adorare si pentru a-i face sa piarda rasplata ei.

Fiecare dintre noi am experimentat acest lucru, fiecare dintre noi am avut experienta pierderii Khooshu. De cate ori nu ni s-a intamplat sa ne gandim la copii, la treburile noastre sau la alte lucruri, in timpul Rugaciunii.

A te concentra in timpul Rugaciunii este una dintre problemele majore cu care ne confruntam in zilele noastre, cand haosul si ritmul alert al vietii ne fac sa ne gandim la tot felul de lucruri, sau sa fim pe fuga sau uneori prea extenuati pentru a reusi sa atingem acest nivel al Khooshu in timpul Salatului.

A reusi sa te concentrezi in Rugaciune este vital pentru a deveni un Musulman mai bun si pentru a-ti ridica nivelul.

Cu mare usurinta spunem ca ne supunem Vointei lui Allah. Dar oare inima noastra urmeaza ceea ce spunem?

A avea Khooshu in Rugaciune este o porunca de la Allah:

Cautati liman(ajutor) in rabdare si in Rugaciune[As-Salat]; [Intr-adevar] ea este anevoioasa, insa nu pentru Al-Khashi’un (adevaratii credinciosi in Allah, cei care se supun complet lui Allah, care se tem de pedeapsa Lui si cred in promisiunea Lui-Paradisul, si in avertismentul Lui-Iadul)”. 2:45

Fara indoiala ca izbandesc si sunt fericiti(vor izbandi si vor avea parte de fericire permanenta atat in aceasta lume, cat si in Lumea de Apoi) dreptcredinciosii, Care sunt smeriti ( Khooshi’un) in Rugaciunea lor.” 23:1-2

Din punct de vedere lingvistic, Khooshu este sentimentul de intensa adoratie, respect, veneratie, supunere. In Islam, mai cuprinde si aspectul de teama care provine din cunoasterea adanca a puterii lui Allah, iar fructul cunoasterii este Khooshu. Adevarata cunoastere trebuie sa conduca catre umilinta. Cunoasterea si Khooshu sunt adanc legate intre ele.

Si nu se tem de Allah, decat invatatii dintre robii Sai.” 35:28

Khooshu este mai presus de frica-Khawf. Scopul Khawf este acela de a preveni caderea in pacat, de a ne restrange dorintele, avand in vedere pedeapsa pentru cei care trec peste limite.

Khooshu este mijlocul prin care inimile noastre sunt aduse la viata, gasind pacea si linistea in pomenirea lui Allah, cautand Multumirea lui Allah in toate faptele noastre.

Prin declaratia noastra de credinta-Shahada, recunostem ca Allah este CREATORUL NOSTRU.

Prin definitie, un Musulman este acela care este constient in permanenta de prezenta lui Alllah si care se supune din toata inima Vointei Lui.

Salat este manifestarea acestei supuneri, a inimii si a membrelor, dar daca este lipsita de Khooshu, ea devine doar un act mecanic, un exercitiu fizic. Daca inima noastra nu este prezenta, obiectivul Rugaciunii este pierdut.

Sa nu uitam ca primul lucru pentru care vom fi intrebati in Ziua Judecatii, este Rugaciunea.

Mesagerul lui Allah, sallAllahu aleihi wa sallam a spus:” Primul lucru pentru care un slujitor va fi tras la raspundere in Ziua Judecatii, este Rugaciunea. Daca ea a fost buna, atunci si restul faptelor sale vor fi bune. Si daca este rea, atunci si restul faptelor sale vor fi rele.”

Si cum poate fi o Rugaciune acceptata, daca noi o tratam cu usurinta, iar mintea noastra este departe?

Intr-o alta relatare, Profetul sallAllahu aleihi wa sallam ne demonstreaza inca o data importanta Khooshu, spunand:

Oricine face ablutiunea (Wudu), si o face bine, iar apoi face doua Rakat de rugaciune concentrandu-se asupra lor, i se vor ierta toate pacatele anterioare”.[Bukhari]

Nu ne putem astepta la asa o rasplata, fara sa fim sinceri si concentrati in Rugaciunea noastra.

Din toate aceastea reiese faptul ca, a avea Khooshu in Rugaciune este obligatoriu, si trebuie sa ne straduim constant pentru a o obtine.

De asemenea, Profetul sallAllahu aleihi wa sallam a spus ca odata ce timpul va trece:” Primul lucru care va fi ridicat de la aceasta Ummah va fi Khooshu, pana cand nu o sa mai vedeti pe niciunul dintre voi care sa o mai aiba.”[al-Tabarani]   

 

Care Sunt Obstacolele Care Ne Impiedica De La Obtinerea Khoshoo

Factori Externi

Sunt elemente din exterior care ne capteaza atentia in timpul Rugaciunii. Pot fi legate de mediul inconjurator sau de starea fizica. Printre acestea: un loc zgomotos; decoratiuni colorate sau atractive; nevoi fizice ca: foamea, setea, nevoia de a merge la toaleta; oboseala excesiva; rugaciunea in adunare atunci cand prezenta altora poate sa ne distraga atentia si altele.

Factori interni

Ignoranta– Cand vom cobori in morminte vom fi intrebati:’Cine este Domnul Vostru? Cine este barbatul care a fost trimis la voi? Care este religia voastra?

Daca cunostintele de baza nu sunt intiparite in mintea noastra in timpul vietii si daca nu traim conform lor, care vor fi sansele noastre atunci cand vom fi intrebati? Suntem constienti de sacrificiile pe care le-a facut Profetul nostru, sallAlahu aleihi wa sallam  pentru a transmite aceasta religie? Putem discerne frumusetea si perfectiunea acestui mod de viata, libertatea de a nu ne teme de creatie si de a nu ne supune altcuiva in afara de Creator?

Mandria/aroganta– Prea mare pentru a oferi un sujud de dragul lui Allah? Sau de a-L invoca pe El pentru a va oferi Al-Firdaws? Prea increzator pentru a realiza cat de slabi suntem ca fiinte umane, indiferent de de statutul sau realizarile din aceasta viata? Noi toti avem nevoie de Indurarea lui Allah, chiar si daca nu o meritam.

Pacatele– pot deveni o bariera in dezvoltarea  unei legaturi sincere cu Allah, sau mai rau, sa ne faca sa abandonam. Pacatele nu trebuie sa fie un motiv de intrerupere a relatiei cu Allah, sau un motiv de a pierde Khooshu, ci ar trebui sa fie un factor care sa ne impinga catre cererea de iertare si calauzire de la Allah. De asemenea nu trebuie sa ne pierdem niciodata speranta ca vom fi iertati.

Nu-si pierde speranta in Indurarea lui Allah, decat neamul de necredinciosi.” 12:87

Fatarnicia (Riya’a)- Care este scopul actiunilor noastre? Pe cine dorim sa multumim? Numai Allah stie ce este in inimile noastre, El este Cel care aude totul, Cel care vede totul.

Cei fatarnici incearca sa-L insele pe Allah, dar El intoarce inselatoria lor[impotriva lor insusi]. Cand se ridica pentru Rugaciune, se ridica ei cu lene, ca sa fie vazuti de oameni, si nu pomenesc numele lui Allah decat foarte putin.” 4:142

Atasamentul pentru aceasta lume– De cate ori se intampla ca mintea noastra sa fie acaparata de orice altceva in afara de pomenirea lui Allah?  Nu trebuie sa fim prea preocupati de aceasta viata si sa uitam sa ne pregatim proviziile pentru Viata Urmatoare.

Ce pasi trebuie sa urmam?

In primul rand trebuie sa ne revizuim prioritatile.

Profetul, sallAllahu aleihi wa salam a spus:” Cel mai rau dintre hoti este cel care fura din Rugaciunea lui”. A fost intrebat:’O, Mesager al lui Allah, cum poate cineva sa fure din Rugaciunea lui?’. El, sallAllahu aleihi wa salam a raspuns:’Nefacand rukoo(plecaciune) si sujud(prosternare) cum trebuie.”

Care sunt ultimele noastre ganduri inainte de culcare?

Daca sunt ganduri legate de aceasta viata trecatoare, este un semn ca trebuie sa ne imbunatatim relatia noastra cu Allah. Nu avem garantia ca maine vom mai apuca o noua zi, dar avem certitudinea ca Il vom intalni pe Domnul nostru. Asa ca, rezerva-ti ultimele momente inainte de culcare pomenirii lui Allah, cere-ti iertare, reinoieste-ti Imanul, culca-te in gand cu Allah.

Khooshu este o consecinta a credintei adevarate si certitudinea fata de Cuvantul lui Allah. Este un mijloc de obtinere a linistii si calmului in aceasta cursa a vietii si un mijloc de a ne face sa meritam Jennah.

Repeta Adhanul

Este un mijloc de a te indeparta de orice lucru in care suntem angajati. Este o invitatie de a ne deconecta de la problemele zilnice. Este primul pas prin care constientizam chemarea la Rugaciune, unde esti invitat sa te intalnesti cu Domnul Tau.

Importanta Rugaciunii-As-Salat

Este oportunitatea de a te ruga si de a aduce multumiri lui Allah. Este un mijloc de indepartare a stresului, tristetii, fricii si slabiciunii, un mijloc de a te opune pacatelor si de a le evita. Este sansa de a cere iertare de la Allah, de a cere din lucrurile acestei lumi si din Viitoarea, de a-I cere sa-ti sporeasca stiinta si credinta. Poti sa o folosesti ca cerere de ghidare (Istihara) pentru a alege cea mai buna optiune intr-o anumita situatie.

Data viitoare cand vrei sa faci Salat, gandeste-te la unul dintre aceste motive care te pot motiva si care te pot ajuta sa obti Khooshu in timpul Rugaciunii.

Stai nemiscat pentru un moment!

Inainte de a incepe Rugaciunea, incearca pentru cateva momente sa-ti aduni gandurile si sa indepartezi orice gand, lucru, care te-ar putea distrage, si gandeste-te ca in acest moment nu este nimic mai important decat Salat. Respira adanc si incearca sa lasi Dunya (aceasta viata) la o parte.

Esti aproape de intalnirea cu Allah Subhanahu wa Ta’ala si vei purta un dialog cu Stapanul Tuturor Lumilor.

Tine privirea fixata pe punctul de sujud(prosternare)

Incearca sa-ti mentii privirea fixata catre locul de prosternare, si sa o readuci inapoi, ori de cate ori deviezi de la el. A fost demonstrat ca miscarea ochilor este direct relationata cu gandurile, ceea ce inseamna ca, nu numai ochii nostri ratacesc, ci si mintea noastra. Cand simti acest lucru, pur si simplu, redirectioneaza-ti privirea si atentia la ceea ce rostesti si incetineste-ti actiunile.

Incepe Rugaciunea cu o Du’a

Sunt mai multe variante de Du’a pe care Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam obisnuia sa le recite inainte de Surat Al-Fatiha. Una dintre ele si poate cea mai cunoscuta este;

Subhanak-Allahumma wa biham-dika wa tabarakasmuka wa ta’aalaa jadduka wa laa ilaaha ghayruka”-Slava lui Allah, Cel liber de orice imperfectiune si toata Lauda este pentru Tine, O, Allah! Binecuvantat este Numele Tau, Maret si Glorios este Regatul Tau. Nimeni nu are drept la adorare in afara de Tine.

Incearca sa constientizezi ceea ce spui si incerca sa mai inveti si altele noi, pentru a nu deveni un lucru mecanic. Stai in Rugaciune, ca si cum Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam, ar fi cel care conduce Rugaciunea.

Dialogul cu Allah Subhanahu Wa Ta’aala

V-ati intrebat vreodata de ce se recita Surat Al-Fatiha la fiecare Rakat? Allah, nu numai ca va asculta, dar va si raspunde la fiecare Verset pe care il rostiti.

Abu Huraira a relatat ca Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a spus: ”Allah Gloriosul a spus:” Am impartit Rugaciunea intre Mine si slujitorul Meu in mod egal si slujitorul  Meu va avea ceea ce cere. Atunci cand slujitorul spune: ‘Toata Lauda si Multumirile sunt pentru Allah, Domnul tuturor lumilor’, Allah spune ‘Slujitorul Meu M-a laudat’; cand spune ‘ Cel Milostiv, Indurator’, Allah spune ‘Slujitorul Meu M-a preamarit’; cand spune ‘ Stapanul Zilei Judecatii’, Allah spune’ Slujitorul Meu M-a glorificat’; cand spune’ Numai pe Tine Te adoram, numai la Tine cerem ajutor’, Allah spune’ Aceasta este intre Mine si slujitorul Meu, si slujitorul Meu va avea ceea ce cere’. Cand spune’ Calauzeste-ne pe Drumul Drept, Drumul celor care fost-ai Tu daruitor, si nu al celor pe care Tu Te-ai maniat, nici al ratacitilor’, Allah spune ‘Aceasta este pentru slijitorul Meu si slujitorul Meu va avea ceea ce a cerut’. [Sahih Muslim]

Cultivati-va simtul gratitudinii si multumirii

Cand incheiati Rugaciunea si spuneti:’SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahu Akbar’, ganditi-va la ce v-a facut sa rostiti aceste expresii. Atunci cand Allah va scapa de ceva rau, rostiti ‘Alhamdulillah’, sau cand rostiti Allahu Akbar, ganditi-va ca noi si tot ceea ce a creat Allah la un loc nu se pot compara cu Maretia Tronului Sau.

Ibn Mas’ud(RA) a relatat ca Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Intre cerul acestei lumi si cerul de deasupra lui, sunt 500 de ani. Intre fiecare cer, sunt 500 de ani. Intre al saptelea cer si Scaun(Kursi), sunt 500 de ani. Intre Scaun si apa sunt 500 de ani. Tronul(Arsh) este deasupra apei, iar Allah este deasupra Tronului. Si nimic nu Ii este ascuns din faptele voastre.”

Tronul cel maret al lui Allah este cea mai mare si cea mai inalta creatie. Este asemanator cu bolta universului si acoperisul lui. Allah Preainaltul sta pe Tronul Sau(Surat Ta-Ha:5), iar Tronul Sau este pe apa(Surat Hud:7).

In ce priveste Scaunul(Kursi), Mesagerul lui Allah-salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Scaunul in comparatie cu Tronul, este ca o bratara de fier intr-un desert vast al acestei lumi.”

Rugati-va in fata unei bariere(Sutrah)

Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam a spus:”Cand oricare dintre voi face Rugaciunea catre o Sutrah, sa se apropie de ea pentru ca Shaytan sa nu poata sa-i intrerupa Rugaciunea.”

Sutrah( orice bariera –poate sa fie un scaun, o canapea, un perete, o mobila, etc.-nu este valabil pentru Rugaciunea la Moschee), iti va restrictiona privirea, te va proteja de Shaytan si ii va tine departe pe cei care ar putea trece prin fata ta in timpul Rugaciunii.

Cere protectie fata de Shaytan

Abul Aas(RA) a relatat ca a spus:”O, Mesager al lui Allah! Sheytan ma intrerupe cand fac Rugaciunea si am devenit confuz in recitarea mea.’ Atunci Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam a spus:’ Acesta este Shaytan al carui nume este Khanzab. Daca ii simti prezenta , cere protectie la Allah de el, si scuipa catre stanga ta de trei ori.’. Abul Aas a spus:’ Am facut asta si Allah l-a indepartat de mine.” [Muslim]

Alte metode-pe scurt

Pregatiti-va inainte de Rugaciune;

asigurati-va ca faceti Rugaciunea la inceputul intervalului si nu in ultimele momente;

limpeziti-va mintea de ganduri si probleme;

amintiti-va de Maretia lui Allah si de faptul ca urmeaza sa va intalniti cu El;

ganditi-va la valoarea pe care o are Ikhlas-sinceritatea, si ca orice prosternare facuta de dragul lui Allah este de ajuns pentru a va garanta Jennah;

ganditi-va ca aceasta Rugaciune ar putea fi ultima;

rugati-va(faceti Du’a) lui Allah sa va ajute sa obtineti Khooshu in Rugaciune si sa va ajute ca toate faptele voastre sa fie implinite numai de dragul Lui;

faceti Rugaciunea incet si cu calm;

ganditi-va la intesul Al-Fatiha si amintiti-va ca Allah va raspunde la fiecare verset pe care il rostiti;

cautati refugiu la Allah de Sheytan;

tineti privirea atintita la locul de prosternare;

variati Surele si Du’a-urile pe care le recitati;

indepartati orice lucru care va poate distrage atentia;

prelungiti Ruku si Sujud, pentru ca atunci sunteti cel mai aproape de Domnul Vostru;

faceti Rugaciunea intr-un loc cat mai izolat si cat mai aproape de o Sutrah;

nu faceti Rugaciunea cand mancarea este pregatita si doriti sa mancati;

nici cand sunteti obositi si va simtiti aproape adormiti;

abtineti-va sa  cascati in timpul Rugaciunii; nu ridicati privirea catre cer.

Efectul Khooshu

Vei vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva. Te vei intreba daca Allah este multumit de fapta ta. Vei capata mai multa incredere in Allah, si niciun regret, frica sau disperare nu te va acapara, pentru ca stii ca totul se intampla cu Voia lui Allah. Iti pui increderea in justetea si indurarea lui Allah, atata timp cat te supui poruncilor Sale. Stai departe de pacate si de orice lucru care ar putea sa te conduca catre ele, grabindu-te sa faci cat mai multe fapte bune. Ai constant in minte faptul ca Allah te priveste, iar acest lucru te va face sa  fii mai atent la felul cum te comporti cu ceilalti si la modul cum iti folosesti resursele si timpul.

Profetul, sallAllahu aleihi wa salam obisnuia sa recite urmatoarea Du’a:

O, Allah, caut adapost la Tine de stiinta ne-benefica, de inima care nu poseda Khooshu, de dorintele pacatoase si de Du’a care nu este acceptata.”

Fie ca Allah sa ne purifice inimile si intentiile, sa ne calauzeasca numai catre ceea ce este bun si sa ne ajute sa obtinem Khooshu in toate faptele noastre!

Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

 

Cu PACE,

                Cezarina S.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

3 gânduri despre “CUM SA OBTINEM KHUSHU IN RUGACIUNE?

  1. Pingback: RASPLATA RUGACIUNII (SALAH) ACCEPTATE | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: RASPLATA UNEI RUGACIUNI (SALAH) ACCEPTATE | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s