SURAT AL FATIHA- CEA MAI MAREATA SURA DIN CORAN

fatiha

SURAT AL FATIHA- CEA MAI MAREATA SURA DIN CORAN

BISMILLAH

Surat al-Fatiha este considerata cea mai mareata Sura din Coran. In acest articol vom descoperi informatii despre acesta Sura, impreuna cu beneficiile si virtutiile ei.

Surat al-Fatiha si Denumirile ei

Acesta Sura din Coran are numeroase Nume, fiecare dintre ele indicand diferite aspecte al intelesului ei. In ochii arabilor, daca ceva are mai multe nume, este un indiciu ca acel lucru are o importanta deosebita.

Cele mai populare Nume sunt urmatoarele:

Al-Fatiha(Deschizatoarea)-deoarece este Sura care deschide Coranul si este recitata in fiecare Rugaciune

Umm al-Quran(Mama Coranului)- in acord cu Tirmidhi, cu autoritatea lui Abu Huraira care a spus ca Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a spus:” Capitolul (care incepe cu) ’Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin’-Toata lauda si multumirile sunt pentru Allah, Stapanul Tuturor Lumilor-este Mama Coranului, Mama Cartii,Cele Sapte Versete care se repeta si Maretul Coran”.

Ibn Jarir at-Tabari a spus ca este numita asa deoarece semnificatia intregului Coran este sumarizata in aceasta Sura. Arabii denumesc orice lucru care este sumarizat concis sau care contine cea mai importanta parte, ‘Umm’ sau Mamă.

Umm al-Kitab(Mama Cartii)- Al Bukhari a spus:< Este numita Umm al-Quran pentru ca este primul capitol scris in textele Coranului si recitarea in Rugaciune incepe cu ea.>

Sab’ul-Mathani(Cele Sapte Versete care se recita repetat)- deoarece este recitata foarte frecvent si in special in fiecare rakah a Rugaciunii.

Allah ne spune:” Noi ti-am dat sapte Al-Mathani( sapte versete care se recita repetat)[Surat Al-Fatiha] si Coranul Cel Maret” 15:87

Al-Hamd(Lauda lui Allah)-pentru ca este mentionat ‘hamd’-lauda. Unii invatati au mai spus ca Al-Hamd  cuprinde inima (lui) Al-Fatiha

As-Salah(Rugaciunea)- doarece recitarea ei este conditie pentru validarea Rugaciunii

Ash-Shifa(Vindecatoarea)- dupa cum a relatat Abu Sa’id care a spus ca Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a spus:”Deschizatoarea Coranului este vindecare pentru orice otrava”.

Ar-Ruqyah(Vindecare Spirituala)- datorita hadisului lui Abu Sa’id relatat in Bukhari, in care el, cand a recitat-o pentru a vindeca pe cineva care fusese muscat de un scorpion, Mesagerul lui Allah, saws l-a intrebat,”…Si ce te-a facut sa stii , ca ea este o ‘ruqya’?”

Asas al-Quran(Temelia Coranului)- Ash Shabi a inregistrat cu autoritatea lui Ibn Abbas care a numit-o si a spus:< Temelia (lui) Al-Fatiha, este “Bismillahi Ar-Rahmani Ar-Rahim”- In Numele lui Allah Cel Mai Milostiv, Cel Mai Indurator.

Unii invatati, au mai numit-o si Al-Kanz (Comoara); Ash-Shukr (Recunostinta); ad-Du’a (Implorarea);Ash-Shafiyah (Indestulatoarea); Al-Wafiyah (Implinirea), si altele.

Recitarea Surei Al-Fatiha in Rugaciune

Opinia majoritatii invatatilor, printre ei numarandu-se Malik, Ash-Shafi si Ahmad, este aceea ca, este obligatoriu sa fie recitata Al-Fatiha in Salat(Rugaciune), si ca Rugaciunea este invalida fara ea. Opinia lor este bazata pe numeroase dovezi, printre ele fiind spusele Profetului, salAllahu aleihi wa salam:

Relatat de ‘Ubâdah bin As-Sâmit:

Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Cine nu recita  Sûrat Al-Fâtihah in Rugaciunea lui, Rugaciunea lui este invalida(Sahih Al-Bukhâri, Vol.1, Hadîth Nr. 723).

Nu este Rugaciune, pentru cel care nu recita Deschiderea Cartii [ Surat al-Fatihah].” (Sahih al-Bukhaari, 714).

Virtutiile Surei Al-Fatiha

Sunt numeroase hadisuri care ne explica virtutiile acestei Sure, printre care:

Allah raspunde credinciosilor cand acestia recita Surah Al-Fatiha

Abu Huraira a relatat ca Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a spus: ”Allah Gloriosul a spus:” Am impartit Rugaciunea intre Mine si slujitorul Meu in mod egal si slujitorul  Meu va avea ceea ce cere. Atunci cand slujitorul spune: ‘Toata Lauda si Multumirile sunt pentru Allah, Domnul tuturor lumilor’, Allah spune ‘Slujitorul Meu M-a laudat’; cand spune ‘ Cel Milostiv, Indurator’, Allah spune ‘Slujitorul Meu M-a preamarit’; cand spune ‘ Stapanul Zilei Judecatii’, Allah spune’ Slujitorul Meu M-a glorificat’; cand spune’ Numai pe Tine Te adoram, numai la Tine cerem ajutor’, Allah spune’ Aceasta este intre Mine si slujitorul Meu, si slujitorul Meu va avea ceea ce cere’. Cand spune’ Calauzeste-ne pe Drumul Drept, Drumul celor care fost-ai Tu daruitor, si nu al celor pe care Tu Te-ai maniat, nici al ratacitilor’, Allah spune ‘Aceasta este pentru slijitorul Meu si slujitorul Meu va avea ceea ce a cerut’. [Sahih Muslim]

Nu este nimic asemanator cu ea

Abu Huraira a relatat ca Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam l-a chemat pe Ubayy ibn Ka’b si i-a spus:”…Vrei  sa te invat o Sura care nu seamana cu nimic ce poate fi gasit in Torah(Tora), Injil(Evanghelie), Zabur(Psalmi) sau in restul Coranului?” El a spus:” Da, Mesager al lui Allah!” Profetul, salAllahu aleihi wa salam a spus:’ Sper ca nu vei iesi pe aceasta usa pana nu o vei sti’.

Ubayy a spus:’ Apoi mi-a luat mana si a inceput sa-mi vorbeasca in timp ce ma temeam ca puteam sa ajung la usa inainte sa termine de vorbit. Cand am ajuns l-am intrebat:’ Care este Sura pe care mi-ai promis-o, O, Mesager al lui Allah?’ El a spus:’ Care este Sura pe care o reciti in Rugaciune?’ Asa ca am recitat Mama Coranului, dupa care a zis:’ Pe Cel in Mana Caruia se afla sufletul meu, Allah nu a revelat ceva asemanator cu ea in Torah, Injil, Zabur si in restul Coranului. Ea este- Cele Sapte Versete care se repeta.”[Ahmad]

Cea mai Mareata Sura din Coran

“ .. Te voi invata o Sura care este cea mai Mareata Sura din Coran inainte sa parasesti Moscheea”. Apoi mi-a tinut mana si cand am vrut sa parasesc Moscheea, l-am intrebat:’ Nu mi-ai spus ca o sa ma inveti o Sura care este cea mai mareata Sura din Coran?’ El, saws a spus:’ Da. Este (Sura care incepe cu): ‘Toata lauda si multumirile sunt pentru Allah, Stapanul Tuturor Lumilor. Ea este Cele Sapte Versete care se repeta si Coranul cel Maret care mi-au fost date.” [Ahmad]

Surat Al-Fatiha -parte din cele doua lumini ce i-au fost date Profetului(saws)

“Cand Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam statea impreuna cu Jibril a auzit un zgomot ca un trosnet deasupra lui. Jibril s-a uitat in sus si a spus:’Acesta este[sunetul] unei porti ce a foast deschisa in Paradis astazi si care nu a mai fost deschisa niciodata pana acum”. Apoi un inger a coborat prin ea si a venit la Profet(saws) si a spus:” Bucura-te de vestile cele bune  a doua lumini care ti-au fost date si care nu au mai fost date niciunui profet. [Ele sunt] Surat Al-Fatiha si ultimele doua Versete din Surat Al-Bakara. Nu vei recita niciodata un cuvant din ele fara sa ti se ofere binecuvantarile pe care le contin”. [Sahih Muslim]

Cea mai nobila si excelenta parte a Coranului

Anas a relatat ca Profetul, salAllahu aleihi wa salam a spus:” Sa nu va spun despre cea mai nobila si excelenta parte a Coranului?” Si apoi a recitat:”Almadulillahi Rabbil ‘Alamin- Toata Lauda si Multumirile I se cuvin lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor”.[An-Nasa’i]

Leac pentru orice boala

Hazrat Abdul Malik a relatat ca Trimisul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a spus:” In Surat Al-Fatiha este un leac pentru orice boala”.

Ruqyah

Hazrat Abu Saeed a relatat:” Eram intr-o calatorie. Dupa un timp ne-am oprit sa campam. Deodata a aparut o fata spunand ca seful clanului a fost muscat de un sarpe(sau un scorpion) si barbatii lor erau plecati de acasa.[A intrebat]: Este cineva dintre voi care poate sa recite Ruqyah? Un om s-a ridicat , si nu aveam nicio suspiciune asupra lui referitor la recitarea de Ruqyah. Cu toate acestea a recitat ceva si el a fost vindecat. Atunci seful clanului a poruncit ca 30 de capre sa-i fie date lui, iar noua ne-a dat sa bem lapte. Cand s-a intors, l-am intrebat:” Tu chiar stii aceasta stiinta?” El a replicat:” Pur si simplu am recitat Surat Al-Fatiha”. Noi am spus: “ Sa nu spui niciun cuvant pana nu ne intoarcem (sau pana nu-l intrebam pe Trimisul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam)”.

Cand am venit la Medina, am adus la cunostinta Trimisului lui Allah(saws) acest incident. El, salAllahu aleihi wa salam a spus:” Si cum a stiut el ca Surat Al-Fatiha este recitata ca Ruqyah?..[Sahih Muslim, Bukhari si sunan Abu Dawood]

Iblis a regretat de patru ori…

Mujahid ibn Jabr a spus ca Iblis cel blestemat a regretat cu patru ocazii: Prima data, atunci cand a fost blestemat  de Allah Ta’ala; A doua oara, atunci cand a fost alungat din Paradis; A treia oara cand i s-a dat profetia lui Muhammad, salAllahu aleihi wa salam; A patra oara, cand Surat Al-Fatiha a fost revelata, si a fost revelata in Medinah.[Ambari in Kitabur-Rad]

 Sursa Iqrasense.com

Coranul Cel Nobil-SURAT AL-FATIHA

Bismi-Llahi-r-Rahmani-r-Rahim

Al-hamdu-li-Llahi Rabbi-l-`Alamin

Ar-Rahmani-r-Rahim

Maliki yawmi-d-din

Iyyaka na`budu wa ‘iyyaka nasta`in

Ihdina-s-sirata-l-mustaqima

Sirat alladhina ‘an `amta `alayhim
Ghayri-l-maghdubi `alayhim wa la-d-daallin

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

Islamul Pacea Eterna

4 gânduri despre “SURAT AL FATIHA- CEA MAI MAREATA SURA DIN CORAN

  1. Pingback: Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: PUNCTUL DE PLECARE LA INTRAREA IN ISLAM | Islamul Pacea Eterna

  3. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s