DRAGOSTEA, TEAMA SI SPERANTA

love llah

Dragostea, teama si speranta

BISMILLAH 

ALHAMDULILLAHI RABBIL ‘ALAMIN!

 

Unul dintre cele mai minunate concepte ale adorarii in Islam, este conceptul care inglobeaza sentimentele de dragoste, teama si speranta in inimile adoratorilor lui Allah. A cunoaste cum sa combini aceste trei calitati in adorarea-ibadah- lui Allah este unul dintre cele mai esentiale lucruri pe care fiecare Musulman trebuie sa le inteleaga, pentru a nu devia de la calea cea dreapta.

Devierile din alte religii sunt clare in aceasta privinta.Crestinii spun:”Dumnezeu este dragoste!Isus este dragoste!’, negand faptul ca trebuie sa te si temi de Allah. Evreii au inima plina de speranta; speranta ca Focul nu-i va atinge niciodata, deoarece se considera “poporul ales”.

In Islam, nicio adorare nu este completa fara prezenta simultana a celor trei calitati; dragostea fata de Allah, speranta in Indurarea Sa si teama de Pedeapsa Sa.

Daca contemplam la Surat Al-Fatiha, cea care deschide Coranul si pe care o recitam de zeci de ori in Rugaciunile noastre(As-Salat), constatam ca:

In primul Verset:” Lauda lui Allah, Domnul Tuturor Lumilor- Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin”, ne marturisim  dragostea pentru Allah. Cum ne exprimam aceasta dragoste? Prin faptul ca recunoastem ca Allah este Stapanul sau Domnul nostru, asa cum este tradus cuvantul Rabb, care in realitate inseamna de fapt ca Allah este Creatorul tuturor lucrurilor vazute si nevazute; El este Sustinatorul si Ocrotitorul; El este Cel care da viata si moarte; orice bun pe care il detinem, provine de la El; Totul in acest Univers infinit depinde de El si nimic nu se poate intampla fara Voia Lui. Mai mult, pentru noi  Musulmanii, Rabb este Cel care ne-a calauzit catre Adevar si ne-a dat noua calitati morale si bune maniere.

Astfel, cand marturisim ca Allah este Rabb, recunoastem de fapt ca El este Cel care ne-a daruit noua atat de multe binecuvantari, incat nu le putem enumera. Asa ca, cum sa nu-L iubim pe El?

Cu totii îi iubim si îi indragim pe cei care ne arata bunatate, amabilitate sau care ne ofera daruri. Chiar Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa salam a incurajat schimbul de cadouri intre Musulmni deoarece intareste legaturile si dezvolta dragostea intre oameni.

Sa va oferiti cadouri unul altuia, si veti ajunge sa va iubiti unul pe altul.”[Bukhari]

Asa ca, imaginati-va iubirea pe care trebuie sa o avem pentru Stapanul nostru, care ne-a daruit si ne daruieste noua totul din cele de care avem nevoie, si deasupra tuturor aceste lucruri ne-a oferit Islamul si in acelasi timp sansa de a reusi si de a izbandi in Viata Eterna. Tocmai de aceea, noi rostim: “Toata lauda (si multumirile) sunt pentru Allah, Domnul Tuturor Lumilor-Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin.”

Versetul 2:” Cel Milostiv, Indurator-Ar-Rahman, Ar-Rahim “

In primul Verset din Surat Al-Fatiha, Allah mentioneaza ca El este Rabb. In cel de al doilea Verset, mentioneaza inca doua din Minunatele Sale Nume: Ar-Rahman, care inseamna Cel mai Milostiv, si Ar-Rahim, care inseamna Cel mai Indurator sau Datator de Indurare.

Cu alte cuvinte, dupa cum spunea Ibn Qayyim, El este plin de Indurare, si El arata Indurare creatiei Sale.

Atunci cand mentionam aceste doua Nume ale lui Allah, inseamna ca avem Speranta. Din moment ce El este Cel care este plin de Indurare, noi speram ca El ne va ierta greselile si pacatele noastre. Niciodata nu trebuie sa ne pierdem speranta , pentru ca Allah ne spune:”O, voi robii Mei care ati intrecut masura in defavoarea voastra(prin comiterea de pacate), nu deznadajduiti in privinta Indurarii lui Allah. Allah iarta toate pacatele(in afara de politeism,celor care se caiesc si cred). El este Iertator[Al-Ghafur], Indurator[Ar-Rahim].”39:53

Nevoia de a avea Frica in adorarea noastra este mentionata in urmatorul Verset;” Stapanul (Regele)Zilei de Apoi- Maleki yaumid-dinn”. Cand recitam acest Verset, ne reamintim de Ziua Judecatii, o zi infricosatoare, cand toata umanitatea va sta in fata lui Allah. Vom fi necircumcisi, desculti si goi. Oamenii vor parea beti, cu toate ca nu sunt. In acea Zi, fiecare persoana va sta in fata lui Allah si va fi socotit pentru pacatele sale, cunoscand ca nici cea mai neinsemnata fapta nu va fi ascunsa in fata lui Allah.

Cel care a facut un bine cat un graunte de colb, il va vedea. Dupa cum, cel care a facut un rau cat un graunte de colb il va vedea.” 99:7-8

Reamintirea Zilei Judecatii si a faptului ca vom da socoteala pentru faptele nostre, trebuie sa trezeasca in noi, simtul fricii, ca poate faptele noastre bune nu au fost acceptate, sau ca faptele nostre rele vor fi prea  multe si vom raspunde pentru ele. Fie ca Allah sa ne protejeze de un astfel de deznodamant.

Urmatorul Verset ne spune:” Pe tine Singur Te adoram-Iyaka naabudu”. Si cum trebuie sa-L adoram pe Allah? Cu Dragoste, Speranta si Teama. Si pentru a reusi sa atingem acest ideal, avem nevoie de ajutorul si sprijinul lui Allah, asa ca spunem:” Si Tie iti cerem ajutorul-Wa iyaka nastain”. Da, cat de adevarat! Pentru orice lucru pe aceasta lume, avem nevoie de ajutorul si sprijinul lui Allah, chiar si atunci cand este vorba de felul cum Il adoram pe El.

Dupa ce intelegem ca trebuie sa avem Dragoste, Speranta si Teama in adorarea noastra, urmatoarea intrebare este, in ce proportie trebuie sa fie ele prezente in adorarea noastra? Si de aceasta data, avem raspunsul in Coran:”..Ci chemati-L pe Domnul vostru intru frica si nadejde (speranta)” 7:56

Cand coastele lor parasesc culcusurile, pentru a-L chema pe Domnul lor cu frica (de pedeapsa Lui) si cu nadajde (in Indurarea Lui).”32:16

Astfel, teama si speranta trebuie sa fie prezente in inimile noastre in proportii egale.

Anas a relatat ca Profetul, salAllahu aleihi wa salam a intrat la un baiat care era pe moarte. Profetul, sallAllahu aleihi wa salam l-a intrebat:” Ce mai faci?” Baiatul a raspuns:” O, Mesager al lui Allah, ma aflu intre speranta in Allah si frica pentru pacatele mele.” Profetul, salAllahu aleihi wa salam a spus:” Aceste doua calitati, nu se unesc in inima unui slujitor, fara ca Allah  sa-i dea ceea ce spera si sa-l protejeze de ceea ce se teme.”[Sunan At-Tirmidhi, Ibn Majah, si autentificat de Al-Albani]

Astfel, ori de cate ori facem o fapta buna, trebuie sa speram ca va fi acceptata de Allah, dar in acelasi timp trebuie sa avem si teama ca poate nu este de ajuns. La fel, si atunci cand pacatuim, trebuie sa avem speranta ca Allah ne va accepta cainta, dar sa ne si temem ca putem fi socotiti pentru acel pacat. Aceeasi balanta trebuie sa o pastram si in activitatea de dawah(chemarea la Allah), cand trebuie sa combinam avertismentul cu incurajarea, astfel incat, atunci cand invitam pe cineva la adevar, nu trebuie sa dam impresia nici ca nu trebuie sa-si faca griji, dar nici ca este condamnat pentru totdeauna.

Domnul tau este repede la pedeapsa, dar El este Iertator, Indurator.” 7:167

In ce priveste iubirea pentru Allah, ea trebuie sa fie scopul nostru final. Cea mai frumoasa, cea mai sincera, cea mai inaltatoare, este in mod cert iubirea pentru Cel care a creat inimile pentru iubire si Cel pentru care creatia a fost adusa la viata pentru a-L adora. Allah este Cel catre care inimile se intorc cu iubire, glorificare, umilinta, supunere, adorare. Este perfectiunea iubirii care se reflecta in umilinta si supunere completa. Allah este iubit de dragu Lui si cu tot respectul. Tot ceea ce provine de la El pentru slujitorii Sai, ne indreapta catre iubirea pentru El.

Voi nu aveti binefacere decat de la Allah (prin gratia Lui). Apoi, daca va loveste un rau, voi nu va rugati (pentru ajutor) decat Lui.” 16:53

Tot ce El ne daruieste sau ne opreste, tot ceea ce El  hotareste pentru noi, decaderea sau inaltarea in rang, dreptatea si indurarea Sa, Compasiunea si Genereozitatea Sa si acoperirea celor care pacatuiesc, iertarea si rabdarea Sa, raspunsul Sau pentru slujitorii Sai, toate,cele mentionate si cele pe care am uitat sale mentionez, ne conduc inimile catre adorarea si iubirea Lui.

Ibn Qayyim spunea:< Inima, in calatoria ei spre Allah Preainaltul este ca o pasare. Dragostea este capul ei, iar Teama si Speranta sunt cele doua aripi. Cand capul este sanatos, atunci cele doua aripi zboara usor. Cand capul este taiat, pasarea va muri. Cand una dintre aripi este  ranita, pasarea devine vulnerabila pentru orice vanator si pradator..>

Cat de frumos descrie acest mare invatat al Islamului, echilibrul care trebuie sa existe intre cele trei calitati pe care trebuie sa le inglobeze adorarea noastra.

Evident ca dezechilibrul acestor trei calitati, pot conduce catre devierea majora de la Calauzirea Adevarata. Adevaratul Musulman, trebuie sa combine aceste calitati in mod corect si in proportii egale.

Astfel Dragostea lui pentru Allah, trebuie sa fie totala si unica, si nu trebuie sa se compare cu nicio alta dragoste (pentru altcineva), iar aceasta dragoste trebuie sa se reflecte in supunerea fata de Allah.

Dar sunt printre oameni [si unii] care Ii fac lui Allah semeni pe care ii iubesc asemenea iubirii pentru Allah.” 2:165

De asemenea, nu trebuie sa-si piarda Speranta in Indurarea lui Allah, si sa se intoarca cu umilinta si cu cainta catre El, atunci cand a gresit, caci Allah este mai Indurator cu slujitorul Sau, decat mama cu copilul sau.

Nu-si pierde speranta in Indurarea lui Allah, decat neamul de necredinciosi.” 12:87

Si nu  in ultimul rand sa constientizeze in permanenta prezenta lui Allah. Aceasta reprezinta Taqwa, care inseamna constiinta de Allah,pietate, evlavie, teama. Caci numai Taqwa este cea care te impiedica de la fapte de nesupunere si de la pacate, si ea este de fapt sursa oricarui bine.

O, voi cei care credeti! Fiti cu frica de Allah, asa cum se cuvine sa fie frica de El, si sa nu va savarsiti din viata decat fiind Musulmani (in supunere completa fata de Allah)! 3:102

DRAGOSTEA TEAMA SPERANTA

Fie ca Allah sa ne daruiasca ceea ce  speram si sa ne protejeze de ceea ce ne temem si sa ne ajute sa traim si sa murim in supunere completa fata de El! Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Cu PACE,

            Cezarina S.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

Islamul Pacea Eterna


Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s