INTELEPCIUNEA DIN SPATELE INCERCARILOR SI SUFERINTELOR

incercari

Intelepciunea Din Spatele Incercarilor Si Suferintelor

BISMILLAH

As-salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Asistam astazi la grele incercari si suferinte pentru Musulmanii din diverse locuri ale lumii. Probabil multi, isi pun intrebarea: De ce toate acestea? De ce ni se intampla noua? De ce atata suferinta?

Daca suntem atenti la povestile Profetilor din Coran si a popoarelor lor, daca ne uitam in trecut, vom constata ca dintotdeauna au existat incercari unele mai grele decat altele, dar netraindu-le noi, probabil nu au acelasi impact asupra noastra ca ceea ce “vedem” cu ochii nostri astazi. Si am spus “vedem”, pentru ca Alhamdulillah nu traim pe propia noastra piele aceste suferinte si oricat am incerca, nu ne vom putea imagina prin ce trec fratii nostri  greu incercati.

Toate aceste intamplari, pe langa orice altceva, au scopul de a ne face sa reflectam inca o data la propia noastra viata, la scopul crearii noastre, la telul final, si nu ne demonstreaza decat ca aceasta scurta si neinsemnata viata, este doar o trecere, o incercare, un test si nu ne demonstreaza decat ca, Allah Subhana Wa Taa’la cu infinita Sa Justete, Cunoastere si Intelepciune va restabili dreptatea in Ziua Judecatii, iar toate acestea trebuie sa ne faca sa ne intoarcem cu toata fiinta noastra catre Allah, sa ne sporeasca noua credinta, sa ne intareasca, sa ne uneasca.

Allah este Cel mai Intelept, iar intelepciunea implica plasarea fiecarui lucru in pozitia corecta. Exista o mare intelepciune in spatele a tot ceea ce Allah a creat si a legiferat, pe care robii Sai , pot sau nu pot sa o inteleaga.

Oare credeti ca v-am creat pe voi fara rost (in joaca, fara intelepciune) si ca nu va veti intoarce la Noi (pentru rasplata)?”  Coran 23:115

Noi nu am facut in desert cerul si pamantul si ceea ce se afla intre ele.”  Coran 38:27

De asemenea Allah, mentioneaza in Cartea Sa diferitele intelepciuni din spatele regulilor  si legislatiei Sale, clarificand: intelepciunea creatiei- aceea de a-L adora pe El (51:56); motivul care sta la baza celor cinci Rugaciuni zilnice care impiedica de la ceea ce este oprit si rusinos(29:45); a Daniei-Zakat care sterge pacatele, purifica sufletul si ii ridica pe oameni in rang(9:103); postul(2:183), de ce Allah a creat viata si moartea:

Acela care a creat moartea si viata , ca sa va incerce pe voi [pentru a vedea] care dintre voi este mai bun intru fapta” Coran 67:2

Pentru TAFSIR 67:2 click aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/29/tafsir-coran-672/

Allah Subhanahu Wa Taa’ala ne-a informat ca tot ceea ce El a decretat a fost inregistrat in Tablele Pastrate cu 50.000 de ani inainte de crearea cerurilor si a pamantului, si nu exista niciun dezastru cu exceptia celor care au fost deja inregistrate.

Nicio calamitate nu se indreapta pe pamant si nici in sufletele voastre fara ca ea sa nu se afle intr-o Carte (Tablele Pastrate-Al-Lauh Al-Mahfuz), inainte ca Noi sa o aducem la viata (sa o pricinuim).” Coran 57:22

Si ne mai spune:

Pentru ca voi sa nu fiti tristi pentru ceea ce ati pierdut si nici sa va bucurati pentru ceea ce El va daruieste. Si Allah nu-l iubeste pe cel trufas si laudaros.” Coran 57:23

Acest lucru inseamna ca atunci cand suntem afectati de o nenorocire prin care pierdem ceva din averea noastra, sau fiinte dragi sau ceva asemanator, sa ne amintim ca toate acestea fac parte din hotararea lui Allah, si invers, daca peste noapte de exemplu castigam o suma importanta de bani sau ceva asemanator, sa nu devenim aroganti si laudarosi. Trebuie sa avem in vedere ca putem fi testati atat cu rau dar si cu bine. Adevaratul credincios nu se schimba in functie de situatia in care se afla, ci ramane ferm si Il lauda pe Allah, si la bine si la rau.

Un alt exemplu de test, a fost acela cand companionii Profetului-salAllahu aleihi wa sallam erau in Ihram (in Ihram este interzis vanatul), iar Allah a facut ca niste animale sa apara in fata lor, incat le-ar fi fost usor sa le vaneze fara prea mult efort.Care a fost intelepciunea din spatele acestei intamplari?

O, voi cei care credeti! Allah va ispiteste cu un vanat (evenimentul s-a petrecut la Umra-anul 628) pe care il puteti prinde cu mainile voastre sau cu lancile voastre, pentru ca sa stie Allah cine se teme de El cand [omul nu] este vazut[de altcineva].” Coran 5:94

De ce Allah a hotarat ca oamenii sa nu fie egali in bogatie sau in saracie? Pentru ca unii sa lucreze in slujba altora si pentru a se crea un echilibru pentru ca viata sa poata sa-si urmeze cursul.

Oare ei impart indurarea Domului Tau? Noi le-am impartit cele de trebuinta in viata din aceasta lume si i-am ridicat pe ei, unii deasupra altora in trepte, pentru ca unii dintre ei sa-i puna pe altii sa lucreze.” Coran 43:32

Aceasta este hotararea in privinta vietii lumesti, insa in privinta Vietii de Apoi, Allah ne spune:

Iar Indurarea Domului Tau este mai buna decat ceea ce aduna ei.” Coran 43:32

Toate aceste exemple ne demonstreaza ca in spatele fiecarui lucru este o intelepciune, si ca ceea ce Allah a decretat nu poate fi in totalitate rau, indiferent de cat de rau pare a fi, ci trebuie sa aiba si ceva bun.

Toate lucrurile au un scop, iar crearea lucrurilor opuse dovedeste abilitatea completa si perfecta a lui Allah. De exemplu alternarea noapte/zi; intuneric/lumina; Shaytan- simbol al raului; Gibril-simbol al binelui.

Pana si crearea lui Shaytan are intelepciunea ei: Daca nu ar fi fost Shaytan care sa conduca oamenii catre pacat, iar apoi oamenii sa se caiasca si sa-si ceara ieratare, atributele lui Allah de Iertator, Indurator nu ar mai fi avut sens. Daca nu ar fi fost Shaytan care sa conduca oamenii catre necredinta si fapte rele, nu ar mai fi fost Jihad[~lupta pentru instaurarea binelui si combaterea raului), iar daca nu ar mai fi fost Jihad, nu ar mai fi fost martiri. Prin crearea lui Shaytan, oamenii vor avea diferite ranguri: unii vor intra in Iad datorita supunerii fata de el, iar altii vor intra in Paradis tocmai pentru ca nu s-au supus si nu s-au lasat ademeniti de el.

Cei care sunt incercati cu  dezastre si calamitati, se pot intreba : Ce am facut de merit asta? Pentru ce atata suferinta? De ce Allah ma face sa trec prin asta? Toate acestea nu sunt decat teste. Allah ne spune:

Sau ati socotit ca veti intra in Rai inainte de a se fi abatut asupra voastra [incercari] asemenea celor [care s-au abatut] peste cei care au fost inainte de voi? I-au lovit nenorociri si iar nenorociri si au fost zgaltaiti pana  intr-atat incat au zis Trimisul si cei care au crezut impreuna cu el :’ Cand vine ajutorul lui Allah?’[Rabdare!]Ajutorul lui Allah este [cu siguranta]aproape!   Coran 2:214

Dezastrele si nenorocirile ii fac pe oameni sa-si intareasca credinta, sa caute ajutorul lui Allah, realizand ca sunt slabi si fara putere in asemenea situatii. De exemplu,daca oamenii nu s-ar imbolnavi niciodata, daca nu ar suferi de nimic, atunci ar deveni si mai rai si mai pacatosi.

Dezastrele si greutatile sterg pacatele. Nimic nu se abate asupra unui Musulman indiferent de cat de minor ar fi, fara ca Allah sa-i scrie o rasplata pentru asta, sau sa-i stearga un pacat, sau sa-i ridice rangul in Rai, si greutatile pot sa continue sa cada asupra unui Musulman pana cand iL intalneste pe Allah fara sa mai aiba vreun pacat.

Omul sanatos realizeaza favorul lui Allah atunci cand se imbolnaveste, si invers, cel bolnav isi da seama de favorul lui Allah atunci cand se insanatoseste. Asta il face pe om sa se apropie si mai mult de Allah si sa se roage Lui cu umilinta.

Mai mult necazurile ii fac pe oameni  sa se ajute unul pe celalalt, sa fie uniti, sa sufere ca un singur corp.

Multe dezastre au cazut asupra Musulmanilor, si multe altele vor veni, si vor fi si mai rele, si vor ajunge sa se intrebe: De ce? De ce Musulmanii sunt mereu subiect al bombardamentelor, omorurilor, piederea resurselor?

Daca noi, Musulmanii nu avem credinta ferma, vom dispera si vom continua sa ne intrebam: de ce? Trebuie sa avem convingerea ferma ca Allah niciodata nu va decreta ceva fara sa fie o intelepciune in acel lucru. Natiunile Musulmane au fost afectate de multe nenorociri, iar rezultatul a fost reintoarcerea lor catre Allah. Mai ales in zilele noastre, oamenii sunt implicati in placerile lumesti, bucurandu-se de placeri permisibile dar si impermisibile. Cum sa revina ei pe drumul cel drept?

Dezastrele ii fac pe oameni mai umili in fata lui Allah, ii fac sa-si ridice mainile si sa se roage Lui.

Si de ce, cand pedeapsa Noastra vine asupra lor, ei nu se roaga (cu umilinta)? Insa inimile lor s-au impietrit.” Coran 6:43       

Coruptia a aparut pe pamant, asa ca Allah ii face sa guste o parte din consecincele a ceea ce au facut. De ce? Poate ca ei se vor intoarce la dreptate. Allah grabeste pedeapsa in aceasta viata, poate ca ei vor regreta si se vor intoarce la Allah.

InshAllah dupa toate aceste greutati , razboaie si dezastre,va aparea si binele, chiar daca nu imediat. Allah ne transmite in Cartea Sa:

[Cu adevarat] alaturi de greu, vine si usurarea! Alaturi de greu, vine si usurarea!”  Coran 94: 5-6

Sa ne amintim de incercarea prin care a trecut Aisha-radiyyAllahu anha, atunci cand a fost acuzata de adulter de unii ipocriti. Sa ne gandim ca adulterul, mai ales la acea data era un lucru extrem de grav. Mai mult, ea era sotia Profetului-salAllahu aleihi wa sallam si fiica lui Abu Bakr(RA), iar acest dezastru s-a abatut asupra ei si asupra familiei ei. Timp de o luna de zile cat a durat pana ca Allah sa reveleze versetul(24:11) care o absolvea de vina si care arata ca totul a fost o minciuna, lacrimile ei nu au incetat sa curga. Inchipuiti-va suferinta ei si rabdarea ei. Insa Allah Subhanahu Wa Taa’ala in acelasi verset spune:”Nu o socotiti a fi un rau pentru voi, ci mai degraba un bine” 24:11 (Allah se adreseaza Profetului si familiei sale). Allah a decretat acest lucru pentru a o  ridica in rang, pentru ai da un statut mai inalt ca urmare a suferintei prin care a trecut si a rabdarii de care a dat dovada.

O alta intamplare binecunoscuta, este batalia de la Uhud, in timpul careia 70 dintre companionii Profetului-salAllahu aleihi wa sallam, au fost martirizati, printre acestia numarandu-se si unchiul Profetului (saws)-Hamza, inclusiv Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a fost ranit. De ce se s-au intamplat toate acestea? Care a fost intelepciunea? Desi la prima vedere pare un rau, de fapt a fost un mare bine.

In primul rand, a fost Hotararea lui Allah de a alterna puterile dintre credinciosi si necredinciosi. O data sunt victoriosi credinciosii, iar apoi necredinciosii sunt victoriosi, ca in final, victoria sa fie in favoarea Musulmanilor, pentru a-i distinge si  pentru a-i separa pe cei buni si sinceri de cei rai. In timpul acestei batalii, ipocritii s-au retras de pe campul de lupta, astfel s-au separat cei sinceri de cei mincinosi, cei credinciosi de ipocriti.

Allah nu-i va lasa pe credinciosi in starea in care voi sunteti, decat numai pana ce-i va despartii pe cel  rau de cel bun.”  Coran 3:179

Mai mult, daca Allah i-ar fi facut victoriosi tot timpul, ei ar fi putut deveni aroganti .

Allah este Atoatestiutorul robilor Sai, El este cunoscatorul tuturor lucrurilor, El abate asupra lor greutati si tot El ii scapa de ele, fie ca ii testeaza cu greutati, fie ca ii testeaza cu prosperitate, toate se intampla pentru a-i testa pe robii Sai.

Inca un lucru bun care a rezultat din aceasta batalie, au fost martirii, pe care Allah i-a onorat cu acest statut care este unul dintre cele mai inalte.

Sa nu crezi ca cei care au fost ucisi pe calea lui Allah[martirii] sunt morti! Dimpotriva, ei sunt vii la Domnul lor si sunt binedaruiti[din roadele Paradisului].  Coran 3:169-170

Sunt multe alte exemple, una dintre ele ar mai fi si povestea lui Al-Khidr si Profetul Musa(AS)- vezi Surat Kahf(18:66-82) si altele.

Concluzia este aceea ca, trebuie sa constientizam ca indiferent ce dezastru ne afecteaza, acesta face parte din Hotararea lui Allah, si de asemenea ca stiinta noastra este limitata la ceea ce putem sa invatam din ceea ce vedem si experimentam in jurul nostru. In schimb, Stiinta lui Allah nu are inceput si nu are sfarsit si nu poate fi eronata.

Si la El sunt cheile necunoscutului si nu le stie decat numai El. Si El cunoaste ceea ce este pe uscat si ceea ce este pe mare. Si nu cade nicio frunza fara ca El sa o stie. Si nu exista bob in intunericurile pamantului, nimic proaspat si nimic uscat, fara ca ele sa fie insemnate intr-o Carte Limpede(Tablele Pastrate)”.  Coran 6:59    

SubhanAllah!!

El stie ce ne sopteste sufletul nostru, stie prin ce trecem, ne cunoaste sentimentele. Domnul Nostru nu uita nimic, si sa nu credeti ca ceva din ceea ce ati facut se va pierde. Totul este inregistrat si fiecare lucru va avea rasplata si recompensa sa, chiar daca nu vedem rezultatul imediat. Sa avem rabdare, caci Allah este cu cei rabdatori.

Si va vom incerca pana ce ii vom cunoaste pe cei care se straduiesc[pentru cauza lui Allah] dintre voi si pe As-Sabirun[cei statornici, rabdatori]…”   Coran 47:31

Cea mai buna arma a credinciosului este Du’a si singura care poate sa schimbe Hotararea lui Allah este Du’a. Asa ca nu subestimati niciodata puterea pe care o poate avea Du’a.

Probabil voi urati un lucru care este bun pentru voi; si probabil voi iubiti un lucru care este rau pentru voi. SI ALLAH STIE, IN TIMP CE VOI NU STITI.”   Coran 2:216          

ALLAHU AKBAR!!!

Cu pace,

            Cezarina Saihari.

Despre Du’a:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/03/dua-relatia-ta-directa-cu-allah/

Relatia intre Du’a si destin:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/08/01/relatia-dintre-dua-si-destin-al-qadr/

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

2 gânduri despre “INTELEPCIUNEA DIN SPATELE INCERCARILOR SI SUFERINTELOR

  1. Pingback: CEL CARE UCIDE UN SUFLET NEVINOVAT | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: RABDAREA DIN TIMPUL INCERCARILOR | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s