CEA MAI BUNA DU’A PENTRU LAYLATUL QADR SI SEMNIFICATIA EI

dua laylatul qadr

     Cea mai buna du’a pentru LAYLATUL QADR

                                                   si semnificatia ei

 

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Aisha-radiyyAllahu anha l-a intrebat pe Profet-salAllahu aleihi wa sallam: “Daca as stii care noapte este Laylatul Qadr, ce ar trebui sa spun?” Profetul-salAllahu aleihi wa sallam i-a spus:

”Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibul ‘afwa fa’fu ‘anni”

(O, Allah, cu adevarat Tu esti Al-‘AFUWW(Iertator), si Tu iubesti ‘AFW(sa ierti), asa ca, FA’FU ‘ANNI (iarta-ma!)

Dintre toate du’a-urile din Coran si din Sunnah, Profetul-salAllhu aleihi wa sallam, a specificat aceasta du’a, pentru ultimele 10 nopti. La prima vedere, pare atat de simplu. Dar asta este tot? De ce  trebuie sa ne concentram atat de mult pe aceasta du’a in aceste nopti? Haideti sa vedem adevaratul inteles al acestei du’a si ce inseamna ea cu adevarat.

Pentru a intelege, trebuie sa incepem cu unele dintre minunatele Nume ale lui Allah, respectiv- Al-‘Afuww(Cel Iertator), care apare in Coran de 5 ori; de asemenea de 4 ori apare Al-Ghafur(Cel mai Iertator) si o singura data Al-Qadeer(Cel cu putere peste toate).

Al-‘Afuww provine din radacina:’afw, care inseamna: a ascunde, a sterge, a anula, a indeparta ceva, a omite. Toate aceste intelesuri ale lui ‘afw, le-am tradus aici cu Iertator pentru ca nu avem un echivalent pentru limba romana si semnifica : Cel care vede greselile celuilalt si nu-l trage la raspundere pentru ele. Iar aafiyah inseamna: protectia lui Allah de incercari si boala pentru credinciosi, siguranta si bunastare. SubhanAllah cat de complexa este limba araba si cate intelesuri poate avea un singur cuvant. Tocmai de aceea, pentru a intelege cu adevarat mesajul Coranului, trebuie sa mergem mult mai adanc cu traducerea sensurilor anumitor cuvinte si expresii.

Abu Fadl ‘Abbas(RA) a relatat ca l-a rugat pe Trimisul lui Allah-salAllahu aleihi wa sallam sa-l indrume cum sa se roage. El, salAllahu aleihi wa sallam a spus: “Roaga-te la Allah pentru aafiyah (sa te apere de tot ce este rau in aceasta viata si in Viata de Apoi).” Am asteptat cateva zile , apoi am mers iarasi si l-am rugat: “O, Trimis al lui Allah, invata-ma cum sa cer ceva de la Allah.” Profetul-salAllahu aleihi wa sallam mi-a spus:” Roaga-te la Allah  pentru aafiyah ( sa te apere in aceasta viata si in Viata de Apoi).”[At-Tirmidhi]

Diferenta dintre ‘AFUWW SI GHAFUR

In Ziua Judecatii,vom constata ca multe pacate pe care le-am comis nu sunt inregistrate in contul nostru. Aceasta este ‘afw , care inseamna ca Allah a sters complet pacatele din contul nostru, ca si cum nu le-am fi comis niciodata.   

Allah este Al-‘Afuww– Cel care Ii iarta pe robii Sai, prin stergerea pacatelor lor si prin faptul ca nu-i trage pe ei la socoteala pentru ele. Dar nu numai ca Allah Subhana Wataala ne sterge pur si simplu pacatele, ci El iubeste sa ‘afw– sa ne stearga pacatele dupa cum reiese din aceasta du’a.

Imam Al –Qurtubi a spus ca acest lucru arata Indurarea lui Allah si usurarea pentru creatia Sa.

Shaykh ibn Uthaymeen, Allah sa aiba mila de el, a spus: “ Al-‘Afuww este Cel care intotdeauna a fost si va fi cunoscut pentru Iertarea Lui. El sterge(indeparteaza) pacatele slujitorilor Sai si renunta la pedeapsa pentru ele.”

Allah ne ignora pacatele noastre, desi are cunostinta despre ele, si desi  are abilitatea si puterea de a ne pedepsi, El totusi este Al-‘Afuww.

 Al-Ghafur provine de la ghafar , care inseamna a acoperi, a ascunde, a proteja. Cand Allah Subhana Wataala iarta un pacat, inseamna ca: El il ascunde. Al-Ghafur este Cel care nu dezvaluie pacatele robilor Sai. El Ii protejeaza pe slujitorii Sai de consecintele pacatelor lor si totusi Ii iarta desi El este Atoatestiutor a ceea ce au savarsit ei.

Insa cand ne referim la Al-Ghafur, inseamna ca, Allah ne va ierta pacatele dar ele vor aparea inregistrate in contul nostru.

“Allah nu iarta sa I se faca vreun partas. Afara de aceasta, El iarta cui voieste.” 4:48

Al-Ghafur este Cel care iarta orice pacat indiferent cat de mare este, atata timp cat ne caim cu sinceritate si indeplinim conditiile caintei (Tawba)[regretul sincer, remuscare fata de actul de nesupunere fata de Allah, dorinta de a nu mai repeta pacatul respectiv, sa incetezi imediat comiterea acelui pacat, iar daca este vorba despre dreptul unei persoane sa-i inapoiezi dreptul, sau sa-i ceri iertare daca l-ai calomniat, etc].

Allah, datorita imensei Sale indurari fata de robii Sai, poate sa ierte pacatele chiar si fara cainta, doar datorita anumitor fapte pe care le implinesc robii Sai, iar datorita acestor fapte, El poate sa ne ierte unele sau toate pacatele nostre. SubhanAllah! Cum sa nu-L iubesti pe Allah cu toata fiinta si puterea ta?

Asa ca, desi pacatele noastre vor ramane inregistrate in contul nostru, Al-Ghafur inseamna ca Allah ne va ierta.

Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a spus: “Vor veni in Ziua Invierii oameni dintre Musulmani cu pacate atat de grele cat un munte, iar Allah Ii va ierta.”[Muslim]

Cand Al-‘Afuww si Al-Ghafur stau impreuna, ne arata cat de Indurator poate sa fie Allah cu noi. El iarta mult(sterge pacatele), iar pentru cele pe care nu le sterge, El le va ierta si le va ascunde daca El voieste.

Legatura intre Al-‘Afuww si Al-Qadeer

Al-Qadeer inseamna Cel care are Puterea si Abilitatea perfecta si completa de a face ceea ce voieste.

Cand ne gandim la un act de iertare, devine din ce in ce mai dificil de fiecare data. A ierta pe cineva o data poate sa fie usor, dar daca acest lucru se repeta de mai multe ori, devine frustrant. Sta in natura umana sa ne cautam dreptatea sau sa ne razbunam.

Allah este Cel mai Maret exemplu, El este Cel care este capabil de orice lucru, El este Cel Perfect, Cel Indurator, Cel Iubitor si care in mod constant si consistent, IARTA! El nu doreste ca robii Sai sa fie pedepsiti, iar Indurarea Lui cuprinde toate lucrurile. Aceasta este legatura intre Al-‘Afuww si Al-Qadeer-inseamna ca Allah este capabil sa ierte mereu si mereu si iubeste sa faca asta.

Anas(RA) a relatat ca la auzit pe Trimisul lui Allah-salAllahu aleihi wa sallam spunand:” Allah Preainaltul a zis:” Fiu al lui Adam, te voi ierta atat atimp cat pe Mine Ma chemi si speri la iertarea Mea, oricare ar fi pacatele tale, nu-Mi pasa, o, fiu al lui Adam, nici daca pacatele tale sunt asa de multe ca ating inaltul cerului, tu sa te rogi Mie de iertare, caci Eu te voi ierta. Fiu al lui Adam, daca vii la Mine cu un pamant plin de pacate, dar nu-Mi asociezi Mie nimic, iti voi darui iertarea ca se va umple pamantul.”[At-Tirmidhi]

Din acest hadis reiese ca Allah nu inseamna ca Ii iubeste pe cei care pacatuiesc, ci Ii iubeste pe cei care daca au pacatuit, imediat se intorc catre El si isi cer iertare pentru pacatele lor si nu persista in pacat.

Si acum sa revenim la aceasta du’a pe care tebuie sa o rostim in ultimele 10 nopti. Invatatii au spus ca daca Allah va raspunde la aceasta du’a, in Ziua Judecatii, inshAllah, vom veni cu pacatele noastre complet sterse din contul nostru. Ramadanul este luna indurarii si iertarii, si ce succes vom avea daca, nu numai ca ni se vor ierta pacatele, ci chiar ni se vor sterge complet? Allahu Akbar!

      <<Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibul ‘afwa fa’fu ‘anni>>

                   Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Cu pace,

               Cezarina S.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Allah sa-i rasplateasca pe toti cei care au citit acest articol!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

6 gânduri despre “CEA MAI BUNA DU’A PENTRU LAYLATUL QADR SI SEMNIFICATIA EI

  1. Pingback: LAYLATUL QADR- UN DAR PRETIOS DE LA STAPANUL TUTUROR LUMILOR | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: CE FACEM IN ULTIMELE ZECE ZILE DIN RAMADAN | Islamul Pacea Eterna

  3. Pingback: CAND CAUTAM LAYLAT-UL QADR? | Islamul Pacea Eterna

  4. Pingback: LAYLATUL QADR AR PUTEA FI CHIAR ACUM! | Islamul Pacea Eterna

  5. Pingback: DE CE ESTE UNICA LUNA RAMADAN? | Islamul Pacea Eterna

  6. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s