DU’A AL-QUNUT IN RUGACIUNEA DE WITR

 

Beautiful Mosque Wallpaper

Du’a al- qunut in rugaciunea de witr

 BISMILLAH

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

(*Articolul este insotit si de un Video care contine Du’a al Qunut!)

Du’a al-Qunut se recita la cea de a treia rakat a Rugaciunii de Witr, dupa ruku (inclinare) sau inainte de ruku, dar este mai potrivit sa se faca dupa ruku. [Shaik al Islam –Ibn Taymiyah]

Fuqaha-invatatii stiintei hadis-ului, ca Ahmad si altii, au spus ca ambele variante sunt permise pentru ca ambele sunt mentionate in Saheeh Sunnah, dar au spus ca este preferabil ca du’a Qunut Witr sa se faca dupa ruku, pentru ca este mentionat mult mai des.

Ridicarea mainilor este mentionata in Saheeh, raportat de Umar-radiyyAllahu anhu, si relatat de al-Bayhaqi- clasat ca Saheeh.

Cel care face Du’a Qunut, trebuie sa-si ridice mainile pana in dreptul pieptului si nu mai sus, pentru ca aceasta nu este o du’a de invocare.

In cazul in care facem o du’a de invocare, in care Îl imploram pe Allah, trebuie sa tinem mainile apropiate, ridicate mai sus si cu palmele indreptate catre cer.

De asemenea, du’a al-Qunut nu este obligatoriu sa o facem la fiecare Rugaciune de Witr, pentru ca NU sunt dovezi ca Profetul Muhammad salAllahu aleihi wa sallam, a facut-o tot timpul, dar nici atunci cand l-a invatat pe nepotul sau Al-Hasan (vezi hadisul mai jos) ce sa spuna in du’a Qunut, nu i-a spus sa o omita cateodata. Tocmai de aceea, trebuie avut in vedere ca du’a al-Qunut face parte din Sunnah Profetului salAllahu aleihi wa sallam, dar nu este o obligatie a Rugaciunii de Witr si NU o invalideaza daca nu o facem.

Relatat de Abu Dawood, al-Tirmidhi, al-Nasaa’I de la Al-Hasan ibn ‘Ali- radiyyAllahu anhu care a spus ca Profetul- salAllahu aleihi wa sallam l-a invatat ce sa spuna in Qunut Witr:

dua-qunut

ALLAHUMMA IHDINI FIMAN HADAIT(a)

WA ‘AAFINI FIMAN ‘AAFAYT(a)

WA TAWALLANI FIMAN TAWALLAYT(a)

WA BAARIK LI FIMA  A’TAIT(a)

WA QINI SHARRA MA QADAYT(a)

FA INNAKA TAQDI WA LA YUQDA ‘ALAYK

WA INNAHU LAA YADHILUU MAN WAALAYT(a)

WA LAA YA’IZZU MAN ‘AADAIT(a)

TABARAKTA RABBANA WA TA’AALAYT(a)

(LA MANJA MINKA ILLA ILAYK)-ultima fraza a fost relatata de Ibn Mandah-clasat ca Hasan de Al Albani.

[O, Allah! Calauzeste-ma cu cei pe care i-ai calauzit, iarta-ma cu cei pe care I-ai iertat, fii sprijinul meu cu cei carora le esti sprijin, si binecuvanteaza pentru mine ceea ce mi-ai daruit, apara-ma de raul pe care l-ai scris, caci cu adevarat Tu poruncesti si nimeni nu poate sa-Ti porunceasca, cu siguranta cel caruia Tu Ii arati indurare nu este niciodata ratacit, iar cel care Nu te slujeste, Nu este niciodata onorat sau marit. O, Domnul nostru, Slavit si Marit esti Tu.(Nu exista refugiu de pedeapsa Ta decat la Tine)].

De asemenea, pot fi adaugate si alte du’a-uri recomandate de Profet –salAllahu aleihi wa sallam, sau du’a-uri din Coran, si de asemenea, pot fi citite de pe o hartie, pentru cei care nu pot sa le memoreze, asa cum poti sa citesti din Coran (Mus-haf) la Rugaciunile Nafile (voluntare) pentru cei care nu au memorat foarte mult din Coran.

Apoi trebuie sa rostesti binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam, deoarece ‘Umar-radiyyAllahu anhu a relatat:” Du’a este retinuta  (stopata) intre cer si pamant si nicio parte din ea nu se ridica pana ce nu trimiteti binecuvantari asupra Profetului vostru-salAllahu aleihi wa sallam”.[Al-Tirmidhi, clasat ca saheeh de Al-Albaani, si de altii].

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/03/16/dua-este-suspendata-intre-cer-si-pamant/

La incheierea Rugaciunii de Witr, dupa Taslim (dupa salam) este mustahab (recomandat) sa rostesti de 3 ori: SUBHAN-al-MALIK-al-QUDUS, lungind vocalele a treia oara, dupa cum a fost relatat de al-Nasaa’I si clasat ca Saheeh de al-Albani.

Si apoi sa rostesti o singura data: RABBAL-MALAA’IKAH WA’L-RUH (Domn al ingerilor si al duhului).

Relatat de Al-Daaraqutni-Saheeh.

In prima rakah este sunnah sa se recite „Sabbih isma rabbika al-‘a’la ( Surat al-A’la 87), in a doua, sa se recite  Surat al-Kaafiroon (109), si in a treia, Surat al-Ikhlaas (112).

Al-Nasaa’i (1729) a relatat ca Ubayy ibn Ka’ba spus:”Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam obisnuia sa recite in Witr,  ‘Sabbih isma rabbika al-‘a’la (“Lauda Numele Domnului tau Cel Preainalt [Al-‘Ala] – Surat al-A’la 87), ‘Qul yaa ayyuha’l-kaafiroon (“Spune: O, voi necredinciosi” Surat al-Kaafiroon 109) si ‘Qul Huwa Allaahu ahad (“Spune: El este Allah, Cel Unic”- Surat al-Ikhlaas 112).”

Clasat ca saheeh de al-Albaani in Saheeh al-Nasaa’i.

[Sursa Islam Q&A]

Du’a al Qunut in video, aici:

 

 

Surat al-‘Ala, aici:

https://www.youtube.com/watch?v=WvmlwaceaJY

Transliterare Surat al-‘Ala, aici:

http://www.quran-for-all.com/translate-en_transliteration-87.html

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/04/10/excelenta-rugaciunilor-voluntare/

CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Un gând despre “DU’A AL-QUNUT IN RUGACIUNEA DE WITR

  1. F frumos. Iar am invatat ceva nou si chestia cu cititu de pe foaie chiar ma bucurat ca am ajuns la o varsta cand nu prea ne mai ajuta memoria. Deci in salatuile sunna putem citi de pe foi sau din coran. Allah ia tiki alafie.

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s