LEGATURA INTRE DU’A SI RAMADAN

dua 2

 LEGATURA INTRE DU’A SI RAMADAN

 BISMILLAH

Lauda lui Allah Stapanul Tuturor lumilor!

As-salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Doresc sa va supun atentiei un binecunoscut verset din Coran, despre v-am mai vorbit si intr-un alt articol- click aici:   

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/03/dua-relatia-ta-directa-cu-allah/

De aceasta data insa, vreau sa atrag atentia asupra locului unde este plasat acest verset in Coranul cel Nobil. Versetele care ne vorbesc despre postul din luna Ramadan, le gasim in Surat Al-Baqara de la nr.183-187. Iar intre acestea, cu nr.186, se afla versetul:

“Si daca te vor intreba robii Mei despre Mine, Eu sunt aproape. Raspund rugii celor care Ma cheama, atunci cand Ma cheama. Dar si ei sa-Mi raspunda (prin supunere fata de Mine) si sa creada in Mine. Poate ca ei vor fi bine calauziti.” 2:186

Intelepciunea pentru care Allah a ales sa includa acest verset intre versetele care ne vorbesc despre Ramadan este cel mai bine stiut chiar de catre Allah. Noi insa putem sa ne gandim ca, Allah Subhana Wataaala, a dorit de la noi sa-L invocam cat mai mult in aceasta luna, asa cum El este gata sa ne dea si mai mult.

Du’a este cel mai sublim act pe care poate sa-l faca un credincios in Islam. Si este un act pe care Musulmanii il practica tot timpul, fie ca se afla intr-o situatie prospera sau la necaz, pe tot parcursul vietii lor.

Motivul pentru care trebuie sa facem mai mult du’a in Ramadan, este acela ca Allah si-a revarsat asupra noastra infinitele binecuvantari in aceasta luna a iertarii.

Noi stim ca Allah este Al Mujeeb, Cel care raspunde. El este Al Musta’aan, Cel caruia I se cere ajutorul.

Asa ca, dragi frati si surori, bateti la usa Indurarii lui Allah. El ne va deschide drumurile, ne va usura noua, ne va aduce pace si liniste in suflete, ne va da siguranta.

Trebuie sa mai atrag atentia asupra unui lucru si anume ca nu exista du’a-uri specifice fiecarei zile de Ramadan (ziua 1-a, a 2-a, etc), sau primelor zile sau ultimelor zile. Acest lucru nu are nicio baza in Sharia. Putem folosi din dua-urile recomandate in Sunnah, eu am publicat unele dintre cele mai cuprizatoare si benefice du’auri, si urmeaza in shaa Allah sa mai completez.  click aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/dua-dzikr-exemple/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/02/alerta-de-bidah-dua-uri-specifice-pentru-ramadan/

Dar pe langa acestea, putem si trebuie sa ne rugam lui Allah pentru orice situatie si orice lucru din aceasta viata si din Urmatoarea. Pentru ca cea mai buna du’a este cea facuta cu sinceritate si pentru ca Allah ne accepta faptele doar daca sunt indeplinite cu sinceritate. Putem sa-I cerem orice, atata timp cat nu cerem ceva interzis. De asemenea putem sa facem du’a in limba materna, pentru ca degeaba citim o du’a pe care nici macar nu o intelegem. Daca alegem o du’a din cele recomandate de Profet salAllahu aleihi wa sallam, si va indemn sa faceti acest lucru, pentru ca sunt cele mai bune si unele dintre ele sunt foarte benefice in diferite situatii, este bine sa cunoastem si traducerea lor.

Trebuie sa cerem cu sinceritate, cu umilinta, din tot sufletul, cu rabdare, cu incredere ca Allah ne va raspunde.

Du’a este cea care va poate schimba viata, va poate schimba destinul. Ea este intr-adevar arma credinciosului. Cereti protectia lui Allah in aceasta viata si in Ziua Judecatii. Nu este nimic asemanator cu du’a, pentru ca ea este esenta adorarii. Datorita ei, niciodata nu vom esua, si fara ea, niciodata nu vom avea succes.

Noi ne intoarcem catre El, pentru ca stim ca doar El Singur poate sa ne rezolve problemele. Ne simtim usurati atunci cand Ii descriem dificultatile prin care trecem si ne umplem sufletul de speranta stiind ca El ne va raspunde.

Cel care face du’a isi afirma practic credinta in Tawhid-Unicitatea lui Allah- si reprima orice alte false credinte, si nu-si pune speranta si increderea decat in Allah, si nu cere de la nimeni altcineva in afara de El. Pentru ca cel care face du’a intelege exact care este relatia lui cu Creatorul Sau, si isi afirma neputinta in fata Lui, cunoscand ca nimic nu se intampla fara Voia Lui.

De asemenea, trebuie sa ne rugam lui Allah tot timpul, nu numai atunci cand suntem in dificultate, pentru ca Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Oricine doreste ca Allah sa-i raspunda la du’a in conditii nefavorabile si dificile, trebuie sa faca o multime de du’a in zilele usoare si confortabile”[Tirmidhi]. Si a mai spus:”Allah este furios pe cei care nu-i cer Lui pentru orice”. [Tirmidhi]

Putem sa facem du’a pentru noi, pentru binele din aceasta viata si pentru binele din Viata de Apoi, pentru iertarea pacatelor si pentru siguranta in Ziua Judecatii si pentru orice alta situatie specifica,dar in acelasi timp, este benefic sa ne rugam si pentru ceilalti, pentru parintii, fratii, surorile, copii, sotii/sotiile noastre, si pentru fratii nostri din intreaga lume care se confrunta unii dintre ei cu greutati uneori de neimaginat pentru noi.

Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Du’a (ruga) unui Musulman pentru fratele sau (in Islam) in absenta sa cu siguranta primeste raspuns. De cate ori se roaga pentru binele fratelui sau, ingerul desemnat(pentru a duce ruga la Domnul sau) spune:”Amin! Si tu sa fii binecuvantat la fel”.[Muslim]

Du’a este cea care poate cu adevarat sa ne schimbe viata, viitorul, destinul. Este cu adevarat cea mai buna arma, daca cei care o folosesc sunt cu adevarat sinceri.

Pentru a te a te asigura ca faci Du’a corect, click aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/20/reguli-de-urmat-atunci-cand-facem-dua/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/24/unele-dintre-cele-mai-bune-perioade-de-timp-si-locuri-pentru-a-face-dua/

DUA

Allah sa-i rasplateasca pe toti cei care au citit acest articol!

Cu pace,

Cezarina S.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

3 gânduri despre “LEGATURA INTRE DU’A SI RAMADAN

  1. Pingback: RELATIA INTRE DU’A SI DESTIN (AL-QADR) | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: RELATIA DINTRE DU’A SI DESTIN (AL-QADR) | Islamul Pacea Eterna

  3. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s