CE TREBUIE SA STII DESPRE SHAHADA (marturisirea de credinta)?

engl shahada

CE TREBUIE SA STII DESPRE SHAHADA (marturisirea de credinta)?

 BISMILLAH

As-Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Dragi frati si surori in Islam,

Singura certitudine a acestei  vieti, este finalul ei. O, fii ai lui Adam, cu fiecare rasuflare nu ne indreptam decat catre moarte, iar moartea va pune capat faptelor noastre , nu va mai fi intoarcere, iar  regretele vor fi in zadar. Pentru cei care considera ca inca mai au timp, ca si maine este o zi, vreau sa le spun ca este posibil ca” maine” sa nu mai fie.

<Abia cand vine moartea la unul dintre ei, zice el:” Doamne, adu-ma pe mine inapoi [pe pamant]. Pentru ca eu sa fac bine, in cele pe care le-am neglijat”.” Nicidecum!”(este raspunsul lui Allah pentru cel care cere sa se intoarca la viata). Acesta este un cuvant pe care el il va rosti. Iar in urma lor(a mortilor) este o despartire(barzakh-care este o lume care separa ceasul mortii de ceasul invierii), pana in Ziua cand vor fi sculati [din morti]. 23:99-100>

Nu uitati ca Allah a jurat pe TIMP, ca omul va fi in pierdere:

< Jur pe timp.Ca omul va fi in pierdere. Afara de aceia care cred si implinesc fapte bune si se indeamna unul pe altul catre Adevar si se indeamna unul pe altul la rabdare.> Surat AL-ASR

SUBHANALLAH CAT DE ADEVARAT!

Intotdeauna sa ne amintim ca…Allah ne priveste! Iar intr-o Zi, ne vom intoarce la El. Iar aceea Zi… ar putea fi ASTAZI!

Nu avem nicio cale de iesire, nu avem nicio sansa, nu vom simti fericirea daca nu ne intoarcem cu toata dragostea si cu toata fiinta si dorinta noastra catre Allah, Cel care a creat inimile pentru iubire si Cel care ne-a creat  pentru a-L adora. Singurul scop, singura noastra prioritate este aceea de a obtine Multumirea lui Allah. Aceasta viata si modul in care ne-o traim  este doar mijlocul prin care vom obtine fie fericirea vesnica, fie nefericirea. Allah a lansat aceasta provocare oamenilor. Este dreptul nostru sa alegem daca dorim sa ne traim aceasta viata in supunere completa fata de RABBI-L’ ALAMIN sau sa ne indepartam de la pomenirea lui Allah si sa fim nefericiti atat in aceasta lume, cat si in urmatoarea. Nu subestimati  Ultimul Mesaj pe care Allah l-a trimis intregii omeniri, aceasta nepretuita comoara- Coranul- pentru ca nu vom avea nicio scuza, nicio justificare in Ziua Judecatii, sa spunem ca n-am stiut.

59:21< Daca am fi trimis Noi acest Coran unui munte, l-ai fi vazut tu umilindu-se smerit si despicandu-se de frica lui Allah. Si aceste pilde le dam Noi oamenilor pentru ca ei sa cugete.>

Pentru a-L cunoaste pe Allah, avem nevoie de stiinta, stiinta religioasa care este datorie(wagib) pentru fiecare musulman(barbat sau femeie), pentru ca nu uitati ca primul cuvant revelat a fost: IQRA! CITESTE!

SUBHANALLAH! Nici nu avem idee cat de mare este pierderea pentru cel care a abandonat aceasta binecuvantata activitate si cat de imensa este rasplata pentru cel care se gaseste mereu pe drumul cunoasterii. “ Allah batatoreste calea catre Rai pentru cel care se afla pe drumul cunoasterii”-Muslim. Islamul este singura religie care indeamna omul la cunoastere si-i pretuieste pe cei care sunt in permanenta in cautarea ei. Pentru ca:

< Singurii ce se tem de Allah, sunt invatatii dintre robii Sai> 35:28

Iar Allah ne indeamna in Cartea Sa sa cautam stiinta:

<…Si spune:” Doamne, sporeste-mi mie stiinta!”> 20:114- RABBI ZIDNI ‘AAILMAN

Trebuie sa invatam sa-L adoram pe Allah din iubire sincera, totala, pentru ca adevaratul credincios iL iubeste pe Allah si pe Mesagerul Sau salAllahu aleihi wa sallam, mai mult decat orice altceva pe aceasta lume si mai mult decat pe sine. Oare cat de departe suntem de acest ideal, oare cati dintre noi suntem constienti de acest lucru si cati dintre noi macar ne dorim sa atingem acest nivel, caci Allah ne-a avertizat spunandu-ne:

9:24<Spune:”Daca parintii vostri, fiii vostri, fratii vostri, sotiile voastre, clanul vostru, bunurile pe care le-ati dobandit, negotul de a carui lancezire va temeti si locuintele de care sunteti multumiti va sunt voua mai scumpe decat Allah, decat Trimisul Sau si decat lupta pe calea Lui, atunci asteptati-va sa vina Allah cu porunca Sa!(implinirea amenintarii Sale)>

SubhanaAllah! Reflectati la acest Verset. Nimic nu a fost uitat, nici parintii, nici copii, sotiile, neamul, averea, locuintele, afaceriile . Totul. Tot ce iubim pe aceasta lume, nu trebuie sa ne fie mai scumpe decat iubirea pentru Allah si pentru Trimisul Sau salAllahu aleihi wa sallam.

Toti cunoastem ca pentru a fi sau pentru a deveni  musulman, este esential sa rostesti SHAHADA- marturisirea de credinta, primul stalp al Islamului. Dar cati dintre musulmani inteleg cu adevarat importanta acestei marturisiri si ce reprezinta ea.

SHAHADA este un angajament intre om si Allah, Creatorul cerurilor si al pamantului, Carmuitorul a tot ce exista, este marturisirea sincera din inima, ca:

     *Allah este Stapanul tuturor lumilor, a tot ce exista vazut si    nevazut, El este Organizatorul si Planificatorul tuturor lucrurilor, El este Cel care da viata si da moarte…etc, toate acestea reprezentand: MARTURISIREA  UNICITATII LUI ALLAH-TAUHID AR-RUBUBIYYA.

       *NIMENI in afara de Allah Singur nu are drept la adorare si nimeni altcineva indiferent ca este inger, mesager, profet, etc. nu are acest drept.

     Toate acestea reprezinta: MARTURISIREA UNICITATII IN ADORARE -TAUHID AL  ULUHIYYA, ceea ce inseamna ca NE  RUGAM  NUMAI LUI Allah, iL invocam numai pe El, iI cerem numai Lui ajutorul, juram numai pe El si ca tot ceea ce Allah si Mesagerul Sau Muhammad-sallalahu alehi wa salam- ne-au poruncit in Quran si in Sunnah, trebuie sa facem si tot ceea ce Allah si Mesagerul Sau(saws) ne-au interzis, nu trebuie sa facem.

*Cele mai bune Nume si cele mai perfecte Calitati cu care Allah S-a numit sau S-a calificat in Quran sau cu care Profetul Sau L-a numit sau L-a calificat in declaratiile sale, toate aceste Nume sunt numai pentru Allah, fara a le schimba sensul sau a le atribui altcuiva. Aceasta reprezinta: MARTURISIREA UNICITATII NUMELOR SI CALITATILOR LUI ALLAH-TAUHID AL-ASMA WAS SIFAT

*MARTURISIREA ca: MUHAMMAD– salAllahu aleihi wa sallam,  ESTE MESAGERUL LUI ALLAH, ceea ce inseamna ca nimeni nu are drept de a fi urmat dupa Allah, in afara de Profetul Muhammad saws, ultimul dintre trimisi.

3:31 <Spune:[O,Profetule] Daca i-L iubiti pe Allah, urmati-ma si Allah va va iubi si va va ierta pacatele voastre! Allah e Iertator, Indurator[Al-Ghafur, Ar-Rahim]!

Iar dupa ce faci aceasta marturisire din toata inima, este esential ca intreg corpul tau sa marturiseasca acest lucru, prin prisma intelesului acestei declaratii, asta insemnand ca trebuie sa infaptuiesti ceea ce ti s-a poruncit si sa stai departe de tot ceea ce este interzis, pentru ca in caz contrar, membrele si alte parti ale corpului tau vor depune marturie impotriva ta in Ziua Judecatii, cum ca ai mintit in angajamentul tau fata de Allah.

Trebuie mentionat ca usa lui Allah este deschisa permanent pentru cel care vrea sa e caiasca(Tawba) si pentru cel care vrea sa-si ceara iertare. Asa ca nu ezita si nu amana acest pas.

In concluzie, SHAHADA este angajamentul tau de supunere fata de Creatorul cerurilor si al pamantului, fata de Stapanul Universului, deoarece  pentru a fi considerat musulman tebuie sa-ti traiesti viata in conformitate cu:

LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH , pentru ca Iman-credinta este ceea ce este in inima ta si care este confirmata de faptele tale.

A crede in Allah este diferit fata de a te supune lui Allah. Rodul credintei tale trebuie sa se reflecte in faptele tale. Credinta sporeste prin supunere si descreste prin nesupunere.

Profetul Muhammad salAllahu aleihi wa sallam, a spus:” In corp este o bucata de carne, care daca este sanatoasa, intreg corpul este sanatos, iar daca este stricata, intreg corpul este stricat, si aceasta este inima.”[Bukhari&Muslim]

Intr-adevar corpul urmeaza inima, iar daca inima ta este buna, sincera, acest lucru se va reflecta in faptele tale bune, iar daca inima ta este rea, corupta, faptele tale vor fi in conformitate cu ea.

Iar faptele tale vor fi acceptate si rasplatite cu conditia ca intentia sa fie sincera si sa se doreasca prin aceste fapte obtinerea Multumirii lui Allah si de asemenea sa fie in conformitate cu ceea ce este poruncit in Quran si in Sunnah.

Si aici trebuie sa reamintesc importanta cunoasterii. Este esential sa-ti cunosti religia pentru a reusi sa-ti traiesti viata in conformitate cu ea, sa stii cum sa-L adori corect pe Allah, cum sa-ti indeplinesti corect obligatiile religioase, sa distingi ceea ce este bine de ceea ce este rau, ceea este corect de ceea ce este incorect, sa deosebesti adevarul de fals. Dar cel mai important este sa urmezi ceea ce ai invatat, caci inteligent nu este cel care stie ce este bine si ce este rau; inteligent este cel care atunci cand vede binele il urmeaza, iar atunci cand vede raul se indeparteaza de el.

Lipsa cunoasterii este si motivul multiplelor divergente intre musulmani, a devierilor si inovatiilor(bid’ah) care nu-si au suportul in singurele surse valabile dupa care trebuie sa se calauzeasca musulmanii, si anume Coranul si Sunnah Profetului-sallalahu aleihi wa salam! Eu tin foarte mult la acest lucru si atrag atentia ori de cate ori am ocazia, asupra  importantei implinirii actelor de adorare doar in conformitate cu ceea ce este poruncit in Coran si Sunnah , pentru ca inovatiile (Bid’ah) sunt un pericol major si este datoria fiecaruia dintre noi sa verificam sursa inainte de a face ceva, iar cand nu avem aceasta posibiltate sa-i intrebam pe cei ce sunt avizati sa ne raspunda, asa cum Allah ne indeamna in Coran: “…veniti la oamenii priceputi in carti.”

La randul sau, Profetul salAllahu aleihi wa sallam, ne-a avertizat de nenumarate ori in aceasta privinta:

“Trebuie sa va calauziti dupa sunna mea si dupa sunna califilor cei drepti si bine calauziti si sa va tineti cu dintii de ele! Si feriti-va de nascociri, caci orice nascocire este o inventie si orice inventie  este ratacire, iar orice ratacire este in focul iadului.”[Abu Dawood&Tirmidhi]

Este vital sa-L cunoastem pe Allah Subhana wata ala, Cel care ne-a dat viata, cel care ne-o va lua si Cel la care ne vom intoarce intr-o Zi pentru socoteala.

45:26 < Spune: Allah va da viata, apoi va da moarte, apoi va va aduna pe voi in Ziua Invierii! Nu este indoiala intru aceasta, insa cei mai multi oameni nu stiu.>

Si de asemenea, cum sa-l urmezi pe nobilul tau Profet sallalahu aleihi wa salam, cel care a fost trimis de Allah  ca “ o indurare pentru toate lumile-‘ALAMIN(oameni,djini si tot ce exista)21:107,daca nu-i cunosti vorbele, daca nu-i cunosti faptele.

La final, doresc sa mai subliniez inca o data ca, pentru a reusi sa trecem testul acestei vieti, trebuie sa avem  constiinta de Allah prezenta permanent in inimile noastre si sa nu uitam de angajamentul nostru fata de Stapanul Universului, Cel care nu are nevoie de nimic si Cel de care au nevoie toate creatiile si sa avem mereu in minte ca, scopul pentru care am fost creati este acela de a-L adora pe El, caci:

24:51< Singurele vorbe ale dreptcrediciosilor, atunci cand ei sunt chemati la Allah si la Trimisul Sau pentru a judeca intre ei, sunt ca ei trebuie sa zica:”Am auzit si ne-am supus!”Acestia vor fi cei care izbandesc.>

O, Allah, indruma inimile noastre catre supunerea fata de Tine si fata de Mesagerul Tau-salAllahu aleihi wa sallam-!Ameen!

Cu pace,

                Cezarina S.

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

Islamul Pacea Eterna

 

Reclame

6 gânduri despre “CE TREBUIE SA STII DESPRE SHAHADA (marturisirea de credinta)?

  1. Pingback: URMAREA SUNNEI PROFETULUI | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: REGULI DE URMAT ATUNCI CAND FACEM DU’A | Islamul Pacea Eterna

  3. Pingback: LA ILAHA ILLA ALLAH-CHEIA CATRE PARADIS? | Islamul Pacea Eterna

  4. Pingback: Islamul Pacea Eterna

  5. Pingback: PUNCTUL DE PLECARE LA INTRAREA IN ISLAM | Islamul Pacea Eterna

  6. Pingback: POVESTEA RUGACIUNII | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s