FEMEIA LA MENSTRUATIE IN RAMADAN

1472798_396571343881963_2914264936564955674_n

FEMEIA  LA  MENSTRUATIE  IN  RAMADAN

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Dragi surori!
Inainte de a intra in subiect, vreau sa ma opresc asupra unor detalii care tin de aceasta perioada de care fiecare femeie are parte in cursul unei luni.
Nu este permis pentru o femeie aflata la menstruatie sa tina post, indiferent daca este unul obligatoriu sau optional.
Este obligatoriu pentru ea, sa recupereze toate zilele de post ulterior, pana la sosirea urmatorului Ramadan.
Aisha radiyAllahu anha a spus:”Treceam prin asta (perioada menstruatiei), si ni s-a poruncit sa completam (sa compensam) postul, dar nu ne-a fost poruncit sa recuperam Rugaciunile.” [sahih Muslim]

Daca o femeie observa ca i-a venit menstruatia in timp ce posteste, postul sau devine invalid chiar si daca scurgerea de sange a avut loc si cu cateva momente inainte de apusul soarelui.
Daca aceasta zi este una din postul Ramadanului, ea trebuie sa recupereze ziua respectiva.
Daca doar simte ca ii va veni menstruatia, dar nicio scurgere de sange nu apare pana la apus, atunci postul ei este complet si valid.
Daca menstruatia unei femei continua pana dupa Fajr, atunci niciun post nu este acceptat de la ea in acea zi, chiar si daca a devenit pura cu cateva minute dupa Fajr.
Daca a devenit pura inainte de Fajr si a postit, atunci postul ei este corect, chiar si daca nu a apucat  sa faca baia de curatare (ghusl) pana la timpul de Fajr.

Aceasta este similar cu cel/cea care se afla in stare de Jannabah (impuritate datorata relatiilor sexuale). Daca el/ea intentioneaza sa tina post dar nu a facut inca baie pana dupa ce a intrat Fajr, atunci postul lui/ei este corect, in acord cu un hadis al lui Aisha (ra):”Profetul salAllahu aleihi wa sallam obisnuia sa se trezeasca in stare de Jannabah (datorat relatiilor intime cu sotiile sale) si sa posteasca in Ramadan.” [Ibn Taymeeyah in Al-Fatawa V. 26, P. 191]

Bineinteles ca, atat in cazul femeii care a devenit pura inainte de Fajr, cat si a celor aflati in stare de Jannabah dupa ce Fajr a intrat, ei trebuie sa faca baia de purificare (ghusl) inainte de a expira timpul Rugaciunii de Fajr pentru a putea implini Rugaciunea la timpul ei.

Multe dintre femei se simt vinovate, atunci cand sunt in timpul menstruatiei, ca nu mai pot posti, nu mai pot face salah sau alte acte de adorare. Sunt alte femei care, desi sunt foarte entuziasmate de venirea Ramadanului si se straduiesc sa-si imbunatateasca nivelul de fapte de adorare si alte fapte bune, atunci cand sunt la menstruatie, fac stop la toate formele de adorare, gandindu-se ca menstruatia este un fel de “vacanta” de la pomenirea lui Allah, si ca nu este nimic de facut. Astfel ele pierd din nenumaratele binecuvantari,  din momentele pretioase si din binele extraordinar al acestei minunate luni.

Iata ce pot face femeile aflate la menstruatie in timpul Ramadanului, pentru a nu pierde aceste binecuvantari:

SUPUNEREA FATA DE HOTARAREA LUI ALLAH

Dragi surori, nu va simtiti triste in aceasta privinta. Realizati ca aceasta este hotararea lui Allah pentru toate femeile, si toate femeile trebuie sa treaca prin asta. Odata, Aisha-radiyyAllahu anha-era in compania Profetului-salAllahu aleihi wa sallam-in pelerinaj_(Hajj), si i-a venit menstruatia. Acest lucru a suparat-o si a facut-o sa planga. Profetul-salAllahu aleihi wa salam- a consolat-o, spunandu-i:Este ceva ce Allah a hotarat pentru fiicele lui Adam”[Bukhari]

Niciodata sa nu uitam ca Islamul este supunere, supunere fata de Allah si fata de regulile Lui. Iar supunerea fata de regulile Lui inseamna Ibadah- Adorare. Asa ca, gandeste-te ca Allah este cel care ti-a impus sa nu postesti si sa nu mai faci Rugaciunea in aceasta perioada. Asa ca, atunci cand te opresti de la Rugaciune si Post, realizeaza ca de fapt te supui lui Allah si il adori pe El, supunandu-te poruncilor Lui, si asta este de fapt Ibadah-Adorare.

De asemenea trebuie sa stii ca daca nu postesti din motive valide, asa cum este menstruatia, Allah te va rasplati ca si cum ai posti. Profetul-salAllahu aleihi wa sallam- a spus:”Cand slujitorul lui Allah se imbolnaveste sau merge intr-o calatorie, el are aceeasi rasplata pe care o avea pentru ceea ce obisnuia sa faca atunci cand era sanatos sau la casa lui.”[Bukhari]

RECITAREA CORANULUI

Desi sunt diferente de opinie, multi dintre invatati printre care, Ibn Abbas, Imam Bukhari, Ibn Taymiyah, Ibn Baaz, Al-Albani si altii, au spus ca o femeie aflata la menstruatie poate citi Coranul fara sa-l atinga direct.

Ibn Taymiyah a spus:”Nu exista niciun text clar sahih care sa interzica ca femeia aflata la menstruatie sa citeasca Coranul, caci Mesagerul lui Allah-salAllahu aleihi wa sallam- nu le-a interzis femeilor sa citeasca Coranul, sau sa-L pomeneasca pe Allah (dzikr) sau sa faca du’a in aceasta perioada.”

Ibn Bazz a spus:”Este permis pentru o femeie aflata la menstruatie sau care sangereaza dupa nastere sa recite Coranul in acord cu cea mai corecta dintre opiniile invatatilor”.

Totusi, daca doriti sa fiti mai precaute, puteti citi Coranul din alta sursa decat din Mus’haf (atentie! cand ne referim la Coran, ne referim la Mushaf-cel al carui text este doar in limba araba)- fie de pe laptop, tableta sau de pe telefon. Coranul mai poate fi citit si din alte carti in care pe langa textul Coranului, mai contin si explicatii, traduceri, etc.

 

CITIREA TAFSIRULUI CORANULUI SAU A TRADUCERII CORANULUI

Puteti citi dintr-un Tafsir al Coranului. Nu necesita tahara (purificare). Reflectati asupra intelesului cuvintelor lui Allah, meditati asupra lor incercand sa intelegeti mesajul si ceea de de fapt Allah vrea sa ne transmita.

<”[Iata]o Carte binecuvantata pe care Noi ti-am trimis-o, pentru ca ei sa ia aminte la versetele ei si pentru ca cei care au pricepere sa chibzuiasca!”> 38:29

Este cel mai bun timp pentru a citi o traducere sau un tafsir al Coranului, pentru a-i intelege mesajul si pentru a obtine adevarata calauzire.

<”Noi am facut Coranul usor(pt. a fi inteles, recitat si memorat), pentru indemnare, dar oare se afla cine sa ia aminte?’>54:17

A ASCULTA CORANUL

Nu este ceva mai linistitor decat sa asculti o frumoasa recitare a Coranului, mai ales cand nu te simti bine din cauza perioadei prin care treci. Ascultarea Coranului iti umple inima de liniste si pace, iti sporeste credinta si iti aduce o mare rasplata, pentru ca ascultarea Coranului cu atentie este tot o forma de adorare. Asa ca, lasa Cuvintele lui Allah sa se auda in casa ta, sa-ti umple inima si intreaga ta fiinta.

Afla de AICI, rasplata ascultarii Coranului: https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/04/25/ce-rasplata-avem-pentru-ascultarea-coranului/

POMENIREA LUI ALLAH(dzikr)

Ocupa-te cu pomenirea lui Allah, indiferent ca esti la menstruatie sau nu, fie ca esti in Ramadan sau nu, pentru ca nu este nimic asemanator cu ea. Este una dintre cele mai iubite fapte de catre Allah si Mesagerul Sau-salAllahu aleihi wa sallam- si iti aduce o imensa rasplata.

PENTRU DETALII SI EXEMPLE CLICK:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/08/12/dzzikr-mmarathoni/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/08/19/dzikr-marathoniii-rasplata-pentru-dzikr3/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/08/15/rasplata-pentru-dzikrii/

 

 A FACE CAT MAI MULT DU’A (invocarea lui Allah)

Ramadanul este o luna a binecuvantarilor, indurarii si iertarii. Si de asemenea este o luna in care sa-L imploram pe Allah, pentru ca intr-adevar Allah este Al-Kareem, Cel mai Generos, iar noi suntem in nevoie disperata de El, de indurarea Lui, de bunatatea Lui, de iertarea Lui. Asa ca nu ezita si nu amana, faci du’a cat mai mult, cere-I lui Allah iertare si tot ce iti doresti pentru aceasta lume si pentru Viitoarea, pentru ca:”Du’a este Ibadah-adorare”[Tirmidhi].

Cere pentru tine, pentru familia ta, pentru Ummah. Roaga-te pentru orice, cere cu umilinta si cu sinceritate, Celui care ne poate da tot ce avem nevoie si Celui care sustine tot ceea ce este in ceruri si pe pamant.

PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/20/reguli-de-urmat-atunci-cand-facem-dua1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/16/este-timpul-pentru-dua-2/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/10/este-timpul-pentru-dua/

A-TI CERE IERTARE(Istighfar)

Ramadanul este luna caintei si a cererii de iertare. Profetul-salAlahu aleihi wa sallam- a spus:” Jibril mi-a spus: ‘Sa fie distrus cel care Ramadanul vine si pleaca si pacatele lui nu sunt iertate’, iar eu am spus:’Ameen!”[sahih Al jaami]

Ce sansa poate fi mai buna pentru a ne fi iertate pacatele? ACUM, in Ramadan este sansa noastra, a tuturor. Portile Paradisului sunt deschise pentru credinciosi, iar portile Iadului sunt inchise, iar cainta noastra este acceptata. Asa ca nu pierde aceasta sansa doar pentru ca te afli la menstruatie, nimic nu te impedica sa te caiesti sincer in fata lui Allah, pentru ca El este Al-Ghafuur, si numai El te poate ierta.

<”Spune: O, voi robii mei care ati intrecut masura in defavoarea voastra, nu deznadajduiti in privinta indurarii lui Allah! Allah iarta toate pacatele (celor care se caiesc si cred). El este Iertator[Al-Ghafur], Indurator

[Ar-Rahim].’>39:53

PENTRU MAI MULTE DETALII si EXEMPLE:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/09/virtutiile-cererii-de-iertare-pentru-noi-si-pentru-ceilalti/

 https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/12/cea-mai-buna-ruga-de-iertare-sayyid-al-istighfar/

 NU UITA DE LAYLATUL QADR

Nu uita sa faci cea mai buna du’a in incercarea de a cauta Laylatul-Qadr, pentru ca mama credinciosilor Aisha-radiyyAllahu anha- a spus:”Am spus: O, Mesager a lui Allah, daca as cunoaste in ce noapte este Laylatul Qadr, ce ar trebui sa spun in acea noapte? El, salAllahu aleihi wa sallam a spus:’ Spune: ALLAHUMMA INNAKA ‘AFUWWUN TUHIBB AL-‘AFUA FA’AFFU ‘ANNI(O, Allah, Tu esti Iertator si iubesti iertarea, asa ca , iarta-ma!)[Tirmidhi-sahih]

 

TRIMITE BINECUVANTARI PENTRU PROFET (salAllahu aleihi wa sallam)

A trimite binecuvantari Profetului-salAllahu aleihi wa sallam:

 <ALLAHUMMA SALLI ‘ALA MUHAMMAD UA’ALA  ALI MUHAMMAD

KAMA SALLAITA ‘ALA IBRAHIM UA ‘ALA AALI  IBRAHIM

INNAKA HAMIIDUN MAGIID.

ALLAHUMMA BARIK ‘ALA MUHAMMAD UA’ALA AALI MUHAMMAD

KAMA BARAKTA ‘ALA IBRAHIM UA ‘ALA AALI IBRAHIM

INNAKA HAMIIDUN MAGIID.> ,

din abundenta este unul dintre cele mai bune moduri pentru a ni se raspunde la du’a-uri, pentru ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam ne-a invatat: ”Cand unul dintre voi si-a facut rugaciunea si vrea sa faca du’a, mai intai sa-L laude pe Allah, si apoi sa se roage lui Allah pentru mine, iar apoi sa se roage pentru orice doreste.”[Abu Dawud&Tirmidhi].

A trimite binecuvantari Profetului, nu necesita nicio conditie, se poate face in orice moment si aproape in orice loc.

Insusi Allah Subhanahu WA TA’ALA si ingerii Sai trimit binecuvantari pentru Profet-salAllahu aleihi wa sallam- si este o fapta pe care Allah ne-a impus-o.

„Allah trimite binecuvantarile Sale (Salat-binecuvantare, onoare, indurare) pentru Profet (Muhammad-salAllahu aleihi wa salam) si de asemenea si ingerii Sai (Ii cer lui Allah sa-l binecuvanteze si sa-l ierte). O, voi cei care credeti! Trimiteti Salat asupra lui (cereti-I lui Allah sa-l binecuvanteze pe Profet, sallAllahu aleihi wa sallam), si salutati-l pe el asa cum se cuvine (in modul Islamic: As-salamu aleikum)”. 33:56

 FII RECUNOSCATOARE FATA DE ALLAH

Toata lauda I se cuvine numai lui Allah Singur, Care a daruit slujitorilor Sai pacatosi sansa de a obtine multa rasplata, de a li se ierta pacatele si de a li se raspunde la invocarile lor (du’a). Numai El este Cel care ne ofera aceasta sansa, si numai El este Cel care v-a binecuvantat pe voi cu cea mai mare binecuvantare care este-ISLAMUL. El este Cel care v-a facut pe voi Musulmani, v-a dat posibilitatea sa traiti acest Ramadan si v-a dat oportunitatea sa-L adorati pe El. Asa ca, aduceti multumiri lui Allah din toata inima ta, pentru tot ceea ce v-a daruit si pentru tot binele si binecuvantarile pe care le-a revarsat asupra voastra.

 CAUTA STIINTA ISLAMICA

A invata despre Islam este una dintre cele mai bune moduri de adorare si are o imensa rasplata. Este sursa de binecuvantari si este un drum catre Jennah (Paradis). Nu ai nevoie de Tahara (purificare), asa ca apuca-te sa citesti dintr-o carte buna, autentica sau cauta pe internet (aici vreau sa fac o observatie: Atentie la articolele si comentariile care circula pe internet. Foarte multe dintre ele nu au nicio baza in Islam, sau cei care isi dau cu parerea nu au cunostiintele necesare. Tocmai de aceea, eu vreau sa va ofer prin intermediul acestui blog, numai cunostiinte autentice si sa va indemn la ceea ce este mai bun si mai corect, informatii bazate doar pe Coran si Sunnah, ferite de inovatii, inshAllah).

De asemenea poti sa faci dawah, sa propovaduiesti Islamul, daca ai cunostiintele necesare sau sa trimiti mai departe materiale care consideri ca pot fi de folos si celorlalti.

PENTRU DETALII DESPRE CUNOASTERE CLICK:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/22/cunoasterea-cheia-succesului-in-ambele-lumi/

 POTI SA OFERI CARITATE

Ibn Abbas, radiyyAllahu anhu a relatat:”Profetul-salAllahu alehi wa sallam, era cel mai generos dintre oameni, si era si mai mult in Ramadan…”[Bukhari]

Asa ca, poti sa cheltui pe calea lui Allah, sa hranesti un sarman, sau un orfan, sau sa donezi la moschee. Insa caritatea nu se refera doar la bani. Poti sa daruiesti din timpul tau cuiva care are nevoie de tine, sa ajuti pe cineva, sa ai bune maniere. Pentru ca, a avea un bun caracter este caritate, sa ajuti un vecin este caritate, sa pregatesti masa de Iftar pentru cineva este caritate, etc.

 ALTE FAPTE BUNE

Ibadah- adorarea, nu consta doar in Rugaciune si Post. Este felul tau de a te comporta cu ceilalti, asa ca poti obtine rasplata avand grija de parintii tai, sa pastrezi relatiile de rudenie, sa fi bun cu ceilalti, sa poruncesti binele si sa interzici raul, etc, cu conditia sa faci astfel de dragul lui Allah.

CONCLUZIE

Absolut nimic nu te poate impiedica de la adorarea Domnului Tau si de la obtinerea rasplatii in luna Ramadan si in orice alta perioada. Menstruatia nu este un obstacol in acest sens. Este nevoie doar de dorinta si intentia ta sincera si de efortul tau. Restul, lasa pe seama lui Allah.

De precizat ca, zilele de post pierdute trebuie recuperate (consecutiv sau separat) oricand pana la venirea urmatorului Ramadan. Rugaciunile evident ca NU trebuie recuperate. Trebuie sa mai amintesc ca, daca o femeie aflata la menstruatie devine pura inainte de apusul soarelui, ea are obligatia de a efectua atat Rugaciunea de Zuhr cat si cea de Asr, iar daca devine pura la sfarsitul noptii, trebuie sa implineasca atat Magreb cat si ‘Isha. Motivul este acela ca, aceste Rugaciuni pot fi combinate in timpul oricareia dintre ele in diferite situatii (la ‘Arafah, in calatorie, etc).[Sursa:Ta’zeem Qadr al-Salaah (2/929)].

Fie ca Allah sa ne accepte faptele noastre si sa ne dea abilitatea si posibilitatea de a-L adora pe El si de a-I multumi Lui, atat in aceasta luna cat si in restul timpului pe care il mai avem de trait. Ameen! Almadullillahi Rabbil ‘Alamin!

Alte articole importante despre MENSTRUATIE:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/06/01/ce-trebuie-sa-stii-despre-menstruatie/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/06/02/menstruatia-cand-incepe-si-cand-se-termina/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/10/03/ghusl-ablutiunea-completa1/

Cu pace,

Cezarina S.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

4 gânduri despre “FEMEIA LA MENSTRUATIE IN RAMADAN

  1. Pingback: LAYLATUL QADR AR PUTEA FI CHIAR ACUM! | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s