TOTUL DESPRE POST

 lanterns150713


TOTUL DESPRE POST!

BISMILLAH

Lauda lui Allah Rabbil ‘Alamin!

Postul pe toata perioada lunii Ramadan este obligatoriu pentru fiecare Musulman care este sanatos din punct de vedere mintal, care a atins pubertatea si este in bune conditii in ce priveste sanatatea. Daca cineva intrerupe postul din motive valide (le voi enumera in acest articol), are datoria sa recupereze fiecare zi de post pierduta, mai putin daca inca nu este in stare sa posteasca.

CERINTELE POSTULUI

-Intentia (care se face in inima si nu se rosteste cu glas tare) de a posti in ziua urmatoare, care se face de seara pana inainte de ivirea zorilor (inainte de a intra Rugaciunea de Fajr).

FARA INTENTIE NU ESTE POST, click: https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/30/2068/

-Evitarea a tot ce interupe postul

CEI CARE SUNT EXCEPTATI DE LA POST

Cei foarte batrani, persoanele foarte bolnave care nu mai au sanse de recupeare. Ei trebuie sa compenseze prin hranirea celor nevoiasi pentru fieare zi de post pierduta. Totusi, si cei din aceasta categorie, daca simt ca postul nu ii afecteaza si nu le cauzeaza vreun rau, atunci pot sa posteasca. Alte articole pe acest subiect, click:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/20/cine-sunt-cei-scutiti-de-post/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/06/15/care-este-boala-care-permite-intreruperea-postului/

Femeile gravide sau care alapteaza, daca se tem pentru ele sau pentru copilul lor, pot sa nu posteasca, dar au datoria sa recupereze postul, iar in acord cu unii invatati. chiar sa si hraneasca o persoana pentru fiecare zi de post, sau doar sa hraneasca o persoana nevoiasa. Articol complet pe acest subiect, click:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/16/femeile-insarcinate-sau-care-alapteaza-in-ramadan/

In legatura cu hranirea unei persoane, se poate oferi  mancare unei persoane in fiecare zi, sau pot fi cumparate alimente echivalente cu ceea ce mananci obisnuit la o masa si sa dai pentru toata perioada pe care o ai de recuperat, sau sa oferi mancare la mai multe persoane o data.

Persoana care se imbolnaveste sau este bolnava, dar are sanse de recuperare, poate intrerupe postul si apoi sa recupereze zilele de post lipsa mai tarziu pe parcursul anului inainte de sosirea urmatorului Ramadan. Acelasi lucru se aplica si in cazul calatorului, care are permisiunea de a intrerupe postul, insa daca el nu intampina dificultati pe parcursul calatoriei, atunci poate sa posteasca.(Distanta pentru a te considera calator, este aceeasi ca cea care permite scurtarea Rugaciunilor, aprox. 80 km).

Trebuie sa mai adaug un lucru: de exemplu, daca stii ca vei pleca maine dimineata intr-o calatorie, nu ti se permite sa intentionezi sa nu tii post stiind ca vei pleca, ci trebuie sa intentionezi ca vei tine post, apoi sa postesti pana cand ai parasit localitatea si ai depasit distanta de 88 km. Si bineinteles, daca hotarasti sa intrerupi postul, ai datoria sa recuperezi ziua respectiva.

Femeile care sunt la menstruatie sau care sangereaza dupa nastere NU au permisiunea de a tine post, iar daca postesc, postul lor nu este valabil, si trebuie oricum sa recupereze. Chiar daca menstruatia a aparut si cu cateva secunde inainte de Magrib, ziua respectiva devine invalida si trebuie recuperata. Orice alta sangerare care nu face parte din menstruatie, nu constituie motiv de intrerupere a postului si nu invaldeaza postul.

DESPRE MENSTRUATIE, click:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/06/01/ce-trebuie-sa-stii-despre-menstruatie/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/06/02/menstruatia-cand-incepe-si-cand-se-termina/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/14/femeia-la-menstruatie-in-ramadhan/

PERSOANELE SCUTITE DE POST, click: https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/20/cine-sunt-cei-scutiti-de-post/

Este INTERZIS sa postesti in Eid-ul Fitr (prima zi dupa terminarea Ramadanului) si in cele 3 zile ale sacrificiului din timpul hajj-ului- Eid Al-Adha, sau cu o zi inainte de Ramadan, cand sunt zile de dubiu cu privire la inceperea lunii.

Atentie! Postul din luna Ramadan nu trebuie inceput pana nu exista certitudinea ca luna (noua) a fost vazuta. Calendarul astronomic nu se ia in considerare, pentru ca atat in Coran cat si in Sunnah, este impusa vederea lunii. 

Care este diferenta intre luna noua astronomica si vederea lunii noi? Cand este declarata luna noua astronomica, ea nu poate fi vazuta cu ochiul liber, deoarece luna noua este complet neagra. La distanta de aproximativ o zi, incepe sa se vada semiluna, si acesta este momentul inceputului unei luni noi, si acest lucru se refera cerinta de a se vedea luna noua. Amanunte, aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/07/03/trei-metode-pentru-a-determina-inceputul-si-sfarsitul-ramadanului/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/22/chemarea-la-unitate-in-ramadan/

Daca luna noua (semiluna) nu este vizibila, dar luna precedenta Sha’ban s-a completat cu 30 de zile, atunci automat ziua urmatoare este 1 Ramadan si incepe postul.

Insa daca cineva are obiceiul de a posti anumite zile (de exemplu Lunea si Joia), iar acestea coincid cu aceste “zile de dubiu”, atunci poate sa posteasca.

SUNNAH PENTRU POST

In afara de cerintele de baza prezentate mai sus, sunt si alte lucruri putenic incurajate cu privire la post, pe care Profetul salAllahu aleihi wa sallam ni le-a transmis si care aduc rasplata in plus. Ele sunt:

-Masa de Suhoor, care este luata inainte de ivirea zorilor, adica pana la adhanul Rugaciunii  Fajr, care este practic momentul inceperii postului. Ea este o binecuvantare si usureaza postul in ziua urmatoare. NU RATATI SAHOOR- ESTE SUNNAH!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/30/binecuvantarea-din-masa-de-suhoor/

-Graba de a intrerupe postul, imediat ce a apus soarele, adica imediat ce se face chemarea pentru Rugaciunea de Magrib

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/13/ce-facem-la-intreruperea-postului/

-A face du’a la momentul intreruperii postului precum si pe parcursul zilei de post

-A incerca sa-ti imbunatatesti comportamentul cat poti de bine

-A face acte de caritate

-A citi Coranul

-A participa la Rugaciunile de Noapte (Tarawih) la moschee sau a le face acasa, citirea (si intelegerea) Coranului si du’a si dzikr (pomenirea lui Allah) din abundenta, in special in ultimele zece nopti

CE NU INVALIDEAZA POSTUL

-A-ti turna apa pe cap sau a intra in apa (cu tot corpul)

-A folosi kuhl sau picaturi de ochi

-A saruta fara a avea dorinte sexuale sau eliminarea neintentionata de lichid seminal (in acest caz trebuie sa se faca ghusul-baie completa)

-Injectii intramusculare sau vena (nu perfuzii) care nu contin substante nutritive

-Spray-urile nazale sau picaturile de ochi

In acest sens, Consiliul Islamic de Fiqh a declarat:”Urmatoarele lucruri nu invalideaza postul: ..picaturile de ochi, picaturile de urechi, picaturile de nas, spray-urile nazale- daca se evita inghitirea a tot ce ar putea ajunge in gat.”[Majallat al-Majma’ (10/2/454)]

Articol nou despre medicamente si tratamente medicale, aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2017/02/24/medicamentele-si-tratamentele-medicale-in-ramadan/

-Vomitatul neintentionat

-Clatirea gurii sau nasului cu apa avand grija sa nu se inghita

-Mancatul sau bautul accidental din cauza uitarii, nu intrerupe postul

-Folosirea siwak sau a periutei si pastei de dinti. In cazul in care se foloseste pasta de dinti, trebuie avut grija sa nu se inghita si sa se clateasca foarte bine, deasemenea cu precautie pentru a nu se ingiti apa

-A gusta mancarea, atata timp cat se evita inghitirea. Insa acest lucru se poate face doar daca este neaparat necesar (de ex. mama care gateste pentru un copil mic) si nu trebuie exagerat. Atentie!- sa nu se inghita, iar mai apoi sa se clateasca gura.

-A mirosi parfumuri placute sau ceea ce este inevitabil in aer

-Inghitirea propriei salive nu invalideaza postul, indiferent ca este in cantitate mica sau mare.

In legatura cu inghitirea de mucus ce provine din nas sau gat (secretia vascoasa) in mod deliberat, aceasta este haram a fi inghitita fie ca suntem sau nu in post, deoarece se considera un lucru murdar si poate contine sau cauza boli. Insa aceasta nu invalideaza postul pentru cel care inghite, deoarece nu se considera precum mancarea sau bautura.

[Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen (rh). Vezi al-Sharh al-Mumti’, 6/428]

ALTE LUCRURI ADITIONALE

Daca in timpul noptii cineva a devenit impur (Junub) datorita relatiilor sexuale, sau daca cineva a terminat menstrutia sau sangerarea de dupa nastere, poate amana baia-ghusul-pana dupa intrarea Rugaciunii de Fajr, dar nu trebuie sa depaseasca acest interval pentru a nu pierde Rugaciunea Fajr. Trebuie insa sa intentioneze sa tina post de  seara pana cel mai tarziu la suhur.

CE INVALIDEAZA POSTUL SI NECESITA RECUPERARE

-Mancatul si bautul deliberat-daca se intampla datorita uitarii, atunci NU invalideaza postul

-Vomitatul deliberat (daca nu este deliberat NU afecteaza postul)

-Menstruatie si nasterea (chiar si cu cateva momente inainte de Magrib, invalideaza ziua respectiva, ce va trebui sa se recupereze ulterior)

-Cauzarea intentionata a eliminarii de lichid seminal (cauzata prin atingere sau contact, nu prin simpla vedere)

-Relatiile sexuale- Acest lucru necesita pe langa recuperare si penalitati aditionale cum ar fi: eliberarea unui sclav (nu mai este cazul); postirea consecutiva pentru 2 luni, iar daca nu este posibil, hranirea a 60 de persoane din felul de mancare pe care-l consuma de obicei cel care a comis fapta.

-Intentia de a intrerupe postul, intrerupe postul, deoarece intentia este o conditie pentru validarea postului (a te gandi ca o sa-ti fie foame sau sete NU se include in aceasta situatie)

RECUPERAREA POSTULUI

Recuperarea postului pentru zilele pierdute din motive valide, este o obligatie pentru fiecare Musulman si o datorie care trebuie platita.

Zilele pot fi recuperate consecutiv sau separat, si chiar in perioadele de timp cand ziua este mai scurta si vremea mai placuta. Aceasta face parte din Indurarea lui Allah care doreste sa-i purifice pe Musulmani fara sa le ingreuneze lor. Daca din motive valide, nu se pot recupera zilele pierdute pana la urmatorul Ramadan, ele trebuie recuperate oricum.

Indicat este sa se grabeasca sa recupereze aceste zile cat mai curand, pentru a se elibera de responsabilitate. Este totusi permis sa amane recuperarea, asta deoarece perioada in care trebuie sa recupereze ramane deschisa pana la sosirea urmatorului Ramadan, atata timp cat exista o intentie ferma de a recupera zilele de post neefectuate.

Aaishah RA a spus: “Se intampla sa am de recuperat zile pentru Ramadan si sa nu pot face asta pana in Sha’ban.” [Bukhari &Muslim]

ALTE LUCRURI LEGATE DE RAMADAN

Daca cel care de recuperat moare inainte de sosirea urmatorului Ramadan si nu a reusit sa recupereze zilele din Ramadanul trecut, atunci nu este nicio datorie asupra lui, deoarece a murit in limita de timp permisa in care ar fi putut sa recupereze.

Daca a murit dupa sosirea urmatorului Ramadan iar motivele pentru care nu a recuperat sunt valide din punct de vedere Islamic, cum ar fi boala continua sau calatoria, de asemenea nu se cere nimic de la el (din averea sa).
Daca motivul pentru care a amanat recuperarea nu este unul acceptabil din punct de vedere Islamic, atunci trebuie sa se plateasca din averea pe care a lasat-o in urma sa, suficient cat sa hraneasca o persoana nevoiasa pentru zilele pe care nu a apucat sa le recupereze.

Aceasta este parerea invatatilor care considera ca, asa cum nimeni nu poate tine postul in locul altcuiva in timpul vietii, nu poate face asta nici dupa moarte.

-Allah a revelat ca cea mai binecuvantata noapte din an este Laylat-ul-Qadr (Noaptea Hotararii Divine), care este mai buna decat 1000 de luni (aprox. cu intreaga viata a unui om), pentru cei care Il adora pe Allah in aceasta noapte si Ii cer favorurile si iertarea Sa. Nu se cunoaste cu exactitate cand este aceasta noapte, stim doar ca este in ultimele zece nopti (impare) din Ramadan. Allah nu ne-a revelat exact cand este aceasta noapte tocmai pentru a ne stradui in toate aceste nopti, asa cum facea si Profetul salAllahu aleihi wa sallam, in incercarea de a nu pierde binecuvantarile acestei nopti.

-Este sunnah pentru cei care au aceasta abilitate sa se izoleze in moschee in ultima treime a Ramadanului cu intentia de a se apropia de Allah, prin adorare si prin evitarea lucrurilor lumesti. Se poate face acest lucru, chiar si pentru o perioada scurta din zi. Este un lucru voluntar pentru cei care doresc si sunt capabili.

MAI MULTE ARTICOLE DESPRE ULTIMELE ZECE NOPTI SI LAYLAT-ul QADR, aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/ramadan-ultimele-zece-zilelaylatul-qadr/

POSTUL VOLUNTAR

Are aceleasi conditii ca si postul obligatoriu, insa intentia poate fi facuta si dupa intrarea Rugaciunii de Fajr. Se poate tine mai putin in zilele interzise, le-am mentionat mai sus in acest articol, si nu se poate posti in ziua de Vineri singura si nici in ziua de Sambata singura, trebuie sa fie adaugate fie o zi inainte sau dupa. Si nu se poate posti zilnic pe tot parcursul anului, ci doar o zi da si una nu (postul lui Dawood).

Femeile nu pot tine post voluntar decat cu permisiunea sotului.

POSTURI VOLUNTARE RECOMANDATE

-Sase zile in luna Shawal (luna imediat urmatoare dupa Ramadan) in afara de ziua de Eid

-Ziua de Arafat si primele 9 zile din Dhul Hijjah (zilele din timpul Pelerinajului)

-Ziua de Ashura- ziua a 10-a Muharram, si daca se poate o zi inainte sau dupa

-Cat mai multe zile din luna Shaban-luna care precede Ramadanul (in prima jumatate a lunii)

-In zilele de Luni si Joi

– In zilele ALBE, respectiv zilele de 13,14,15, din fiecare luna (a calendarului Islamic)

– Si in orice alta zi, daca ai dorinta si abilitate

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/11/03/ce-pacate-ni-se-iarta-prin-post/

Barak Allahu fiikon!

                                CezarinaS.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Te-ar mai putea interesa:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/07/ce-trebuie-sa-facem-in-ramadan-si-care-sunt-cele-mai-frecvente-greseli/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/05/pregatirea-pentru-ramadan/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/02/ce-nu-stiati-despre-ramadan/

emblema

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s