CE TREBUIE SA FACEM IN RAMADAN SI CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE GRESELI

Ramadan-2012 Wallpapers

BISMILLAH

CE  TREBUIE  SA FACEM  IN RAMADAN

 SI CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE  GRESELI

BISMILLAH

 AS-SALAM ALEIKUM WA RAHMATULLAHI WA BARAKATUHU!

Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus: Jibril mi-a spus: “Fie ca Allah

sa-l piarda pe cel care, Ramadanul vine si pleaca si pacatele lui nu sunt iertate”, iar eu am spus: “Ameen!” [Tirmidhi, Ahmad]

Ramadanul este o luna plina de binecuvantari si este o luna a adorarii. Este timpul pentru purificarea sufletului de tot ce este rau, fie ca este vorba de pacate sau nesupunere fata de Allah, fie ca este vorba de sentimente distrugatoare  cum ar fi ura, invidia, rautatea, etc. Este momentul pentru du’a, pentru ca  aceasta luna  este mai potrivita pentru a ni se raspunde la du’a, asa ca sa nu uitam sa profitam de aceste zile si sa-L imploram pe Allah pentru iertarea pacatelor si pentru salavarea de Focul Iadului. Este o luna in care avem ocazia sa facem diverse fapte bune, iar daca intentia noastra  este buna si ne vom dedica toate faptele lui Allah, si simplele activitati zilnice se vor transforma in fapte de adorare, pentru ca:

Intr-adevar, Rugaciunea mea, actele mele de devotiune, viata mea si moartea mea ii apartin lui Allah, Stapanul Lumilor!” Coran 6:162.

Ceea ce inseamna ca asa cum Allah este Unul, El trebuie sa fie Primul- The One- in viata noastra, si Lui sa-i dedicam toate faptele noastre. Pentru ca numai cei care au Taqwa-constiinta si teama de Allah si fac fapte bune doar de dragul lui Allah, sperand la rasplata in Viata viitoare, vor avea succes. Iar pentru a ne dezvolta Taqwa, avem nevoie de stiinta, caci “nu se tem de Allah, decat invatatii dintre robii Sai”.

Pe langa du’a, rugaciunile de noapte (Taraweeh) si citirea Coranului,  dzikr (pomenirea lui Allah) este o alta cale de a face fapte bune, caci pomenirea lui Allah se poate face in orice moment, nu necesita niciun fel de conditii, este usoara si la indemana oricui, insa cantareste foarte greu pe talerul faptelor bune. Tocmai de aceea, pe blogul meu gasiti articole dedicate  Du’a si Dzikr.

Daca am stabilit cum sa ne pregatim sufletul pentru aceasta luna speciala si ne-am propus ce anume trebuie sa facem pentru a avea parte de iertare si rasplata, m-am gandit ca ar trebui sa trecem in revista si ce NU ar trebui sa facem in aceasta perioada si care sunt cele mai comune greseli de abordare ale Ramadanului.

1.Prea mult stres in legatura cu ce mancam sau bem

Cei mai multi oameni se rezuma doar la mancare, planificand ce si cum sa gateasca, mergand la cumparaturi, transformad aceasta luna de post intr-una de festin, uitand de concentrarea in Rugaciune si in alte fapte de adorare, preocupati fiind doar de mancare. Adevaratul scop al postului este acela de a te retine si de a te controla, nu de a exagera si a risipi.

“…Mancati si beti, insa nu intreceti masura, fiinca El nu-i iubeste pe cei care intrec masura.!” Coran 7:31

Multi mananca peste masura in incercarea de a recupera ce au pierdut peste zi, ca si cum nu ar mai avea alta ocazie pentru a manca. :))))

Profetul salAllahu aleihi wa salam a spus:” Fiul lui Adam nu umple alt vas mai mult decat stomacul, pentru ca pentru fiul lui Adam cateva imbucaturi sunt suficiente pentru a-si mentine puterea. Daca trebuie sa-l umpleti, atunci lasati 1/3 pentru mancare, 1/3 pentru bautura si 1/3 pentru aer.” [Tirmidhi,Ibn Majah]

Prea multa mancare te distrage si te impiedica de la faptele de adorare pentru ca te fac lenes si-ti fac inima nepasatoare. Mai mult, surorile noastre care sunt fortate sa-si petreaca toata ziua gatind una sau alta, devin apoi prea obosite pentru a putea la randul lor sa-si mai petreaca timpul in Rugaciuni sau adorare.

2. A pierde timpul cu lucruri nefolositoare sau a dormi toata ziua

Ce poate fi mai rau decat sa-ti petreci toata sau aproape toata ziua dormind? Oare acesta sa fie scopul acestei luni? Este vorba de o luna, care desi la inceput ni se pare lunga, ea va trece fara sa ne dam seama, iar apoi ne va parea rau, ca ea a trecut si noi nu am facut ceea ce trebuia, promitandu-ne ca data viitora va fi mai bine. Dar daca nu va mai fi o alta data? Sa nu uitam ca sahaba, radiyyAllahu anhum, se rugau cu sase luni inainte de venirea Ramadanului sa-l mai apuce in viata si se rugau urmatoarele sase luni, ca Allah sa le accepte postul si faptele de adorare.

Este pacat sa pierzi aceasta luna  plina de indurare si iertare, dormind sau urmarind filme sau emisiuni si concursuri distractive la tv, sau jucandu-te pe calculator, sau mai rau ascultand muzica. Cum sa te supui lui Allah, prin nesupunere?

3. Cei care postesc, dar nu renunta la fapte rele

Cei care postesc, dar nu renunta la barfa, calomnii, cearta, cuvinte obscene si altele, atunci ce rost mai are sa se abtina de la hrana si bautura? Scopul postului, nu este acela de a ne infometa, ci de a ne dezvolta Taqwa- constiinta si teama de Allah.

“O, voi cei care credeti, va fost statornicit voua Postul, asa cum le-a fost prescris si celor dinaintea voastra, poate veti deveni Al-Muttaqun (piosi, cu frica de Allah)” 2:183

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/14/taqwa-partea-1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/24/taqwa-partea-2/

4.Cei care nu iau masa de Suhur

Sunt cei care sunt prea lenesi sa se scoale pentru a lua aceasta masa si pierd binecuvantarea si beneficiile ei. Pentru ca, cel mai corect este sa iei masa de Suhur dupa ce ai dormit si cat mai aproape de timpul de Fajr.

“ Luati masa de Suhur (de dinainte de ivirea zorilor). Cu adevarat este o binecuvantare in Suhur.” [Bukhari&Muslim]

Masa de Suhur este un lucru distinctiv cu care Allah a binecuvantat comunitatea Musulmana.

“Deosebirea dintre postul nostru si cel al poporului Cartii (evrei,crestini) este ca noi luam gustarea de dinainte de zorii zilei.” {Muslim}

Vreau cu aceasta ocazie sa mai atrag atentia asupra unui lucru si anume,

-Imsak- adica cei care inceteaza sa mai manance cu 10-15 minute inainte de adhan Fajr, din asa zise motive de siguranta. Aceasta practica nu numai ca nu are nicio dovada in Coran sau Sunnah, ci este chiar impotriva ei.

“Mancati si beti pana cand puteti sa deosebiti firul alb de firul negru (pana se distinge lumina zilei de intunericul noptii).” Coran 2:187

Iar Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus: “…mancati si beti pana cand auziti adhanul lui Ibn Umm Maktoom, pentru ca el nu face adhanul pana cand nu se ivesc zorii.” [Bukhari]

Practic cei care observa Imsak sunt in contradictie cu ceea ce a poruncit Allah si chiar comit o forma de extremism, iar Profetul salAllahu aleihi wa sallam a avertizat impotriva celor care practica extremismul.

5. A pronunta intentia cu voce tare

Intentia este o chestiune a inimii, si trebuie sa existe in inima noastra intentia de a posti in ziua urmatoare. Nu exista nicio formula, sau expresie sau du’a pentru a exprima intentia de a posti. Orice astfel de formula sau du’a precum si exprimarea intentiei cu voce tare este cosiderata -bida’h (inovatie).

6. A intarzia intreruperea postului

A  te grabi sa intrerupi postul imediat ce a inceput adhanul de Magrib, face parte din sunnah:”Poporul meu va face fapte bune atata vreme cat se grabeasc sa intrerupa postul la apusul soarelui” [Bukhari&Muslim]

Asa ca, potriveste-ti ceasul dupa ora exacta daca nu ai acces la adhan, consulta calendarul, si pune-ti increderea in Allah si intrerupe postul exact la timp. Nu astepta sa se termine adhanul sau sa treaca cateva minute dupa apusul soarelui, ci grabeste-te sa intrerupi postul, pentru ca asa facea si Profetul tau, salAllahu aleihi wa sallam. De asemenea, nu rata du’a de la momentul intreruperii postului, pentru ca este o du’a la care nu va fi respinsa:

“Trei du’a nu sunt respinse: ruga unui tata (parinte), ruga celui care tine post si ruga calatorului” [Sahih Al-Albani]  

7. A posti fara sa implinesti Rugaciunea

Cel care posteste si nu implineste Rugaciunea, POSTUL  SAU  NU  VA  FI ACCEPTAT, pentru ca neimplinirea Rugaciunii constituie Kufr-necredinta.

“Intre om si shirk si kufr sta renuntarea la Rugaciune”[Muslim]

Mai mult, in afara ca postul nu va fi acceptat, nicio alta fapta buna nu va fi acceptata: “Oricine nu face Rugaciunea de Asr, toate faptele lui vor fi anulate”[Bukhari]

In acest sens, recomand si: 

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/14/povestea-rugaciunii/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/14/cei-care-postesc-dar-nu-implinesc-rugaciunea/

8. Cei care nu tin post din motive de munca sau studiu

Scuzele precum, munca, studiul sau examenele, nu sunt motive valide din punct de vedere islamic de intrerupere a postului.

Este indicat sa-ti organizezi timpul si energia cat poti de bine si de convenabil pentru tine, si sa te rogi lui Allah sa-ti ofere ajutorul in ceea ce doresti sa faci si sa-ti pui toata increderea in El, pentru ca:

“..Iar aceluia care este cu frica de Allah, ii va da El o iesire [buna]. Si-l va inzestra pe el de unde el nici nu se asteapta. Iar aceluia care se increde in Allah, El ii este de ajuns…” Coran 65:2-3

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/06/12/intreruperea-postului-fara-un-motiv-valid/

9. A ‘combina’ intentia de a posti cu cea de a tine dieta

Nu uita ca trebuie sa postesti doar de dragul lui Allah si cu intentia de a te supune Lui. Daca mai alaturi si intentia de a posti in scopul de  a slabi, atunci este considerata o asociere in intentii care este o forma de shirk (minor).

10. A cauta noaptea de Laylatul Qadr doar in noaptea de 27

“Cautati noaptea de Al-Qadr printre ultimile zece nopti impare din Ramadan” [Bukhari&Muslim]

Foarte multi oameni se roaga si cauta noaptea de Al-Qadr, doar in ziua de 27 Ramadan.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/20/cand-cautam-laylat-ul-qadr/

11. A pierde ultimele zile din Ramadan cu pregatiri pentru Eid

Ati petrece timpul la cumparaturi pentru Eid neglijand cea mai buna parte a Ramadanului, ultimele zece zile, cand Profetul salAllahu aleihi wa sallam, obisnuia sa se izoleze-Itikaf – si se straduia cel mai tare in actele de adorare.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

O, Allah revarsa-ti Mila si Indurarea Ta asupra noastra, si ajuta-ne sa fim dintre slujitorii tai cei sinceri si devotati, si da-ne noua puterea si dorinta de a ne petrece luna Ramadan in adorare si fapte bune, si iarta-ne noua greselile si pacatele si lipsurile noastre. O, Allah ajuta-ne sa-ti multumim pentru harul pe care l-ai revarsat asupra noastra si ajuta-ne sa facem faptele celor care vor castiga Multumirea Ta si salveaza-ne pe noi de pedeapsa Iadului!

Ameen! Alhamdullillahi Rabbil’Alamin!

SalAllahu ala Muhammad! SalAllahu aleihi wa sallam!

Cu pace,

                 Cezarina S.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

 

emblema

Reclame

Un gând despre “CE TREBUIE SA FACEM IN RAMADAN SI CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE GRESELI

  1. Pingback: TOTUL DESPRE POST | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s