PREGATIREA PENTRU RAMADAN

ramadhansami

PREGATIREA PENTRU RAMADAN

BISMILLAH

As-Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Mai este foarte putin timp pana la inceperea Ramadanului si fiecare dintre noi incearca sa se pregateasca in felul sau pentru sosirea Ramadanului cand tot programul nostru obisnuit se va schimba. Este luna in care ne propunem sa ne dedicam mai mult timp adorarii lui Allah si in care vom incerca sa ne umplem timpul cu fapte care sa castige Multumirea lui Allah si cu fapte care ne vor ajuta in Ziua in care ne vom intalni cu El

Primul act de supunere pe care trebuie sa-l facem este acela de a fi un adevarat slujitor a lui Allah, avand credinta ca nimeni nu are drept de adorare in afara de El si directionand toate faptele noastre catre Allah, fara sa  asociem pe nimeni altcineva in aceasta adorare, fiind sinceri in intentiile noastre. Apoi, sa urmam exemplele Profetului salAllahu aleihi wa sallam si ale califilor cei drept calauziti radiyyAllahu anhum.

Este bine sa ne socotim faptele  si sa ne recunoastem greselile noastre si lipsurile, iar apoi sa ne reamintim ca Allah Preainaltul isi intinde Mana Sa in timpul zilei pentru a accepta cainta celui care a pacatuit in timpul noptii, si isi intinde Mana Sa in timpul noptii pentru a primi cainta celui care a pacatuit in timpul zilei.

39:53” Spune: O, voi robii Mei care ati intrecut masura in defavoarea voastra(prin comiterea de pacate), nu deznadajduiti(nu va pierdeti speranta) in privinta Indurarii lui Allah! Allah iarta toate pacatele(celor care se caiesc si cred, in afara de politeism). El este Iertator[Al-Ghafur], Indurator[Ar-Rahim].

Luna Ramadan este cea mai profitabila luna, asa ca nu pierdeti sansa de a va mari profitul. Este momentul cand se da startul la bine si se opreste raul.

Este prilejul sa facem fapte care sa ne apropie de Paradis, avem ocazia sa ni se ierte pacatele, caci:    ”Cel care posteste in Ramadan cu credinta sincera sperand la rasplata lui Allah, toate pacatele lui trecute vor fi iertate(este vorba despre pacatele minore, deoarece pentru pacatele majore este necesara Tawbah-cainta)[Bukhari&Muslim].

Allah a pregatit in aceasta luna o recompensa speciala pentru cel care posteste cu credinta:

„Fiecare fapta a fiului lui Adam este pentru el, in afara de As-Siyam(Post). Acesta este menit numai Mie si Eu(Singur) il voi rasplati pentru el.”[Bukhari&Muslim]

Poate cel mai mare si unic merit al Ramadanului este acela ca, Ultima si Singura Carte Divina ramasa neschimbata pe acest pamant a fost revelata in aceasta luna.

 2:185[Aceste zile sunt] luna Ramadan, in care a fost trimis Coranul, drept calauza pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept si Indreptar[Al-Furqan].

Coranul reprezinta cea mai mare binecuvantare a lui Allah Preainaltul pentru intreaga umanitate, fara de care calauzirea ar fi disparut iar opresiunea si agresiunea s-ar fi intins in toate colturile lumii.

Scopul final al Postului este acela de a ne dezvolta TAQWA- constiinta de Allah, asa cum Allah ne spune in Coran:

 2:183O, voi cei care credeti, v-a fost statornicit voua Postul(As-Siyyam), asa cum le-a fost prescris si celor dinaintea voastra- poate ca veti fi cu frica!(ca sa va sporeasca voua Taqwa-teama de Allah).

Taqwa este una  dintre cele mai inalte calitati morale pe care le poate obtine un Musulman. Ea se obtine prin plasarea unui scut intre tine si Mania lui Allah, pentru ca adevaratul inteles al cuvantului , provine de la verbul “waqaa” care inseamna “ a te pazi”. Taqua este obtinuta prin a fi constient de Allah si de poruncile Sale in orice moment al vietii tale, care se traduce in practica prin abtinerea si evitarea a tot ce inseamna haram(interzis), cat si de lucrurile makruh( de nedorit), iar  pentru a fi in siguranta, trebuie sa te feresti chiar si de lucrurile indoielnice.

Vezi : https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/19/hadis-sa-ne-ferim-de-lucrurile-indoielnice/

Tocmai de aceea, Postul nu inseamna doar abtinere de la mancare, bautura si relatii intime, ci este retinere de la orice forma de pacat sau nesupunere, caci nu te poti supune( tinand post) prin nesupunere, atat in ce priveste drepturile lui Allah, cat si ale celorlalti( prin barfa, minciuni, limbaj obscen, sau orice alta forma de comportament neadecvat), caci: “Allah nu are nevoie de foamea si setea celui care nu se retine de la a spune minciuni si  actioneaza conform lor, chiar daca tine post.”

Cel care tine post trebuie sa tina cont de aceste principii si sa-si imbunatateasca caracterul si comportamentul, fiind  foarte atent la ceea ce spune sau ceea ce face.

Trebuie reamintit ca, pentru a fi acceptat Postul obligatoriu din luna Ramadan, este necesar ca intentia( Niyyah) sa fie facuta de seara pana inainte de ivitul zorilor  adica inainte sa intre Rugaciunea de Fajr, pentru fiecare zi de post, caci: “ cine nu a intentionat sa posteasca inainte de Fajr, nu va avea post”.[Muslim]

Atat in privinta Salah(Rugaciunea) cat si a  Postului, nu exista nicio formula verbala pentru a marca intentia, ea este in inima ta si in mintea ta. A te trezi pentru a lua masa de Suhoor (masa de dinainte de Fajr), este o expresie a intentiei de a posti. Iar cei care nu se trezesc pentru a lua masa de Suhoor ( pierd o mare binecuvantare), este suficient sa faca intentia inainte de a dormi, cum ca vor posti in ziua urmatoare.

Masa de Suhoor, care se ia cu putin timp inainte de a intra Rugaciunea de Fajr, face parte din practica Profetului salAllahu aleihi wa sallam  si a companionilor sai  si este puternic incurajata, chiar si daca este vorba doar de cateva inghitituri de apa pentru ca:”Luati masa de Suhoor(inainte de ivitul zorilor). Cu adevarat este o binecuvantare in Suhoor.” [Bukhari&Muslim].

Aceasta masa este binecuvantata  pentru ca mentine energia si vitalitatea pe timpul postului, iar cel care se lipseste de aceasta masa pentru a scapa de inconvenientul scularii, este pe de o parte nesupus fata de Trimisul lui Allah-salAllahu aleihi wa sallam, iar pe de alta parte va simti mai tare foamea si setea pe parcursul zilei de post.

Este de asemenea recomandat sa intrerupem Postul (Iftar)imediat ce auzim adhan-ul pentru Magrib, sau imediat ce apune soarele( dupa ora din calendar). “ Poporul meu va face fapte bune atata vreme cat se grabesc sa intrerupa postul la apusul soarelui.”[Bukhari&Muslim]

“Allah Preainaltul spune:”Cei mai scumpi Mie sunt aceia dintre slujitorii Mei care intrerup postul in cea mai mare graba.” [Tirmidhi]

Si bineinteles este recomandat sa se intrerupa postul cu curmale(daca sunt disponibile) sau doar cu apa.

Acestea sunt doar cateva recomandari de care trebuie sa tinem cont atunci cand tinem Post. InshaAllah vor urma si altele.

Sa ne rugam lui Allah sa ne binecuvanteze cu Taqwa si sa ne ajute sa fim dintre cei care se straduiesc pe Calea Lui, dintre cei ale caror intentii si fapte sunt doar de dragul Lui si sa ne dea putere, abilitate si sanatate pentru a ne petrece aceasta luna in supunere si adorare fata de El, sa ne ocroteasca si sa ne pazeasca de tot ce este rau, si de orice fapta care sa-I displaca, si sa ne ajute sa facem doar faptele care sa ne apropie de El.

LA HAWLA WA LA QUATA ILA BILLAH! Ameen! Alhmadulillahi Rabbil ‘Alamin!

Cu pace,

                Cezarina S.

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

emblema

Anunțuri

Un gând despre “PREGATIREA PENTRU RAMADAN

  1. Pingback: TOTUL DESPRE POST | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s