CUNOASTEREA –DRUMUL catre PARADIS

allah_increase_me_in_knowledge_20_114_rabbi_zidni_ilma_systemoflife_20120509_1321986527

  

BISMILLAH

CUNOASTEREA –DRUMUL catre PARADIS

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!

Cea mai mare binecuvantare oferita de Allah oamenilor, este cunoasterea. Nicio alta forma de binecuvantare, in forma de bunastare sau putere, glorie sau renume, nu poate egala binecuvantarea cunosterii.

Nu exista nicio alta religie pe pamant, cu exceptia Islamului, care sa considere achizitionarea de cunostinte ca pe o datorie religioasa.

Cautarea stiintei (religioase) este o datorie (wagib) pentru fiecare Musulman( barbat sau femeie).[Bukahari]

Stiinta, si aici ma refer la toata stiinta, ne conduce catre Creatorul nostru, ne face sa reflectam la creatie. In mod gresit, multi afirma ca stiinta nu poate fi compatibila cu religia. Nimic mai neadevarat. Daca studiezi medicina, si vezi complexitatea corpului uman, cata armonie, cata precizie, nu poti sa exclami decat: Subhanallah! Cand studiezi astronomia, si realizezi imensitatea universului cu sute de miliarde de galaxii, nu poti decat sa te gandesti la Maretia Celui care a creat acest univers, si nu poti decat sa exclami: Subhanallah! Daca studiezi plantele si animalele cu sute se milione de specii, fiecare cu complexitatea lor, de la cele mai mici, microscopice pana la cele mai mari, nu poti decat sa exclami: Subhanallah! La fel cu fizica, chimia, samd. Daca te uiti sus pe cer, daca te uiti in stanga ta sau in dreapta ta, nu poti decat sa exclami: Subhanallah! Iar daca socotesti toate binefacerile pe care Allah le-a revarsat asupra noastra, nu poti sa exclami decat: Alhamdullilah!

<“ In crearea cerurilor si a pamantului si in schimbarea noptii si a zilei sunt semne pentru cei daruiti cu minte. Care Îl pomenesc pe Allah, stand, sezand sau  (stand) pe o parte (adica in toate imprejurarile) si cugeta la facerea cerurilor si a pamantului[ zicand]: “Doamne, n-ai facut acestea in desert (degeaba, fara scop)!Slava tie! Apara-ne pe noi de chinul Focului.”> Coran  3:190-191

Toate acestea, dar toate, ne conduc catre Creatorul tuturor lucrurilor vazute si nevazute. Iar toate acestea, ar trebui sa ne aminteasca de scopul pentru care am fost noi creati, si anume, supunerea fata de Stapanul Tuturor Lumilor.

< Îl preamaresc cele sapte ceruri si pamantul si cei care se afla in ele si nu este nimic care sa nu-L preamareasca si sa nu-I aduca laude, insa voi nu pricepeti preamarirea lor. Dar El este Bland, Iertator [Halim,Ghafur].>  Coran 17:44

< Chiar si cei ce sunt aproape de Domnul tau (Îngerii) nu se socotesc prea mari pentru  a-L adora pe El, ci ei Îl preamaresc si se prosterneaza dinaintea Lui.> Coran 7:206

Si cum sa nu te prosternezi in fata Maretiei si Gloriei Sale, cum sa nu te supui Celui care iti cunoaste orice miscare, orice gand, orice sentiment si Cel la care te vei intoarce intr-o Zi pentru socoteala.

Acum vreau sa accentuez importanta, rasplata si beneficiile achizitionarii stiintelor religioase, si imi doresc foarte mult sa simtiti dulceata si placerea acestei minunate fapte de adorare.

< ..Si Allah îi va ridica cu [cateva] trepte pe aceia care cred dintre voi si pe aceia carora li s-a dat stiinta…> Coran 58:11

In acest verset, Allah ne transmite ca ne va recompensa nu doar in aceasta viata (dunya), dar si in Paradis (Jennah). Acest lucru ar trebui sa nu ne lase sa ignoram asa o imensa binecuvantare pe care o reprezinta cautarea stiintei. Promisiunile lui Allah sunt intotdeauna adevarate.

<Si l-a invatat pe Adam numele tuturor lucrurilor…” Coran 2:31-34

Dupa ce Allah l-a invatat pe Adam (as) numele tuturor lucrurilor,  El le-a cerut ingerilor si lui Iblis, sa se prosterneze in fata lui Adam in semn de respect.

Sa ne amintim ca Ingerii, sunt creatii pure ale lui Allah, ei sunt facuti din lumina, sunt in completa supunere fata de Allah si Îl glorifica in permanenta. Allah le-a ordonat ingerilor sa-i arate respect lui Adam(as), care a fost facut din lut si cu tendinta de a pacatui. Acest ordin, aceasta porunca are ca motiv respectul si s-a bazat pe un singur factor: STIINTA.

Tocmai de aceea am vorbit la inceputul acestui articol despre faptul ca stiinta este cel mai de pret dar pe care Allah l-a oferit oamenilor, care astfel au castigat o pozitie mai inalta si mai superioara decat a altor creatii si chiar decat a Ingerilor.

Dar pentru a-ti castiga aceasta pozitie, trebuie sa te straduiesti sa-ti studiezi religia, pentru ca numai prin intermediul ei poti sa o intelegi, sa o pui in practica, sa implinesti ceea ce ti s-a impus, sa te feresti de ceea ce ti s-a interzis, sa cunosti rasplata pentru faptele tale bune pentru a te motiva sa faci cat mai multe, sa cunosti pedeapsa pentru faptele de nesupunere si pentru pacate, ca sa stai departe de ele.

Stiinta religioasa te va ajuta sa te apropii mai mult de Creatorul Tau si de ceea ce trebuie sa faci pentru a-I castiga Multumirea, pentru ca acesta trebuie sa fie telul nostru suprem in aceasta viata.

 Daca Allah doreste binele cuiva, El îi daruieste întelegerea (fiqh) religiei.” [Bukhari&Muslim]

Allah ne-a transmis prin intermediul Profetului sallAllahu aleihi wa salam, ca daca El ne iubeste si ne doreste binele, ne face sa intelegem religia. A obtine iubirea lui Allah este cel mai de pret lucru, pentru ca iubirea lui Allah este mult mai Mareata si nu se poate compara cu iubirea nimanui altcuiva.

Si acum fiti atenti la hadis-urile ce urmeaza: Trimisul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam a spus:

Superioritatea celui invatat asupra credinciosului devotat este egal cu superioritatea mea ( a Profetului saws) asupra celor mai inferiori dintre voi (in fapte bune). El, sallAllahu aleihi wa salam a adaugat:“Allah, ingerii Sai, locuitorii din ceruri si de pamant si chiar furnica in gaura ei si pestele (in apa) cheama binecuvantari asupra celui care impartaseste oamenilor din stiinta (cunoasterea) sa.” [Timidhi]

Daca cineva calatoreste pe un drum in cautarea invataturii, Allah îi  va usura calea catre Jennah (Rai). Ingerii isi vor cobori aripile asupra celui ce umbla dupa intelepciune, fiindu-le placuta indeletnicirea lui. Locuitorii cerurilor si pamantului precum si pestele din adancimea apelor se roaga pentru iertarea lui. Superioritatea celui invatat asupra unui credincios devotat este ca si luna plina fata de celelalte stele in stralucire. Invatatii sunt mostenitorii Profetilor ce lasa mostenire, nu dinari si nici dirhami, ci numai cunoastere(invatatura); iar cel ce o dobandeste, are parte de o rasplata grozava.” [Abu Dawud & Tirmidhi].

Aceste hadis-uri subliniaza multiplele binecuvantari ale cautarii stiintei, si se concentreaza pe doua dintre cele mai importante: protectia ingerilor si restul creatiei ( locuitorii cerurilor si pamantului) care se roaga pentru cel invatat si pentru cel care invata. Aceasta este marea onoare pentru fii lui Adam care se staduiesc pe drumul cunoasterii, aceasta fiind una dintre cele mai bune fapte pe care o poti face pentru a obtine Indurarea lui Allah. Mai mult, reiese superioritatea celui invatat asupra credinciosului devotat care desi isi petrece timpul in adorarea si pomenirea lui Allah, beneficiul este restictionat la el insusi, in timp ce din cunostiintele celui invatat, beneficiaza si  ceilalti.

Cele mai importante beneficii pentru cel care se afla pe drumul cunoasterii sunt: protectia Ingerilor si du’a-ul pe care il fac locuitorii cerurilor si ai Pamantului. Ingerii asigura protectie in doua moduri: ei isi coboara aripile pentru cel care studiaza, din respect pentru el, permitandu-i sa mearga pe aripile lor. Allahu Akbar! In ciuda puritatii Ingerilor, cunoasterea le permite celor invatati sa aiba un rang superior in Ochii lui Allah!
Apoi Du’a-ul pe care il fac creaturile lui Allah, de la Ingeri pana la furnica in gaura ei si pestele din adancul marilor, arata onoarea de care se bucura cei care se afla pe drumul cunoasterii, si este onoarea cu care a fost binecuvantat Fiul lui Adam.
A te stradui pentru cunoastere este una dintre cele mai bune fapte pe care le putem face pentru a obtine Indurarea lui Allah! Si una dintre cele mai bune forme de caritate este aceea de a acumula cunostinte si apoi de a le impartasi altor Musulmani. [Ibn Majah]

Credinta este cea care se dobandeste in primul rand prin cunoastere. Credinta sporeste pe masura ce sporeste stiinta. Cu cat stiinta este mai mare cu atat credinta creste. Pentru ca, credinta dobandita prin cunoastere, este cea mai dainuitoare si cea mai trainica. Stiinta despre Maretia lui Allah, cunoasterea Creatorului, cunoasterea si intelegerea Mesajului Sau, iti vor spori credinta. Cu cat Il cunosti mai mult pe Allah si Atributele Sale, cu atat va creste credinta ta.

Spune:’Oare sunt egali cei care stiu, cu aceia care nu stiu?” Coran 39:9

..Si spune:”Doamne, sporeste-mi mie stiinta!” Coran 20:114

Allah nu va lua stiinta, prin indepartarea ei (din inimile) oamenilor, ci o va lua prin moartea invatatilor religiosi pana cand nu va mai ramane niciunul (dintre invatatii religiosi), iar oamenii ii vor lua ca lideri ai lor pe cei ignoranti care atunci cand vor fi consultati vor da verdicte fara stiinta. Asa ca ei vor rataci si ii vor rataci si pe oameni.” [Sahih Bukhari]

Cand un om moare, faptele lui se intrerup, in afara de trei: caritatea continua, cunoasterea/ stiinta benefica (de care vor beneficia oamenii), si un fiu evlavios care se va ruga pentru el.” [Sahih Muslim]

,Si nu in ultimul rand, sa ne amintim de prima revelatie, cand Jibril (as) i-a spus Profetului sallAllahu aleihi wa salam: “CITESTE”, iar Profetul sallAllahu aleihi wa salam a raspuns: ”Nu stiu sa citesc”. Iar ingerul Jibril (as) a insistat si i-a spus iar :”CITESTE”, si a primit acelasi raspuns. Iar ingerul Jibril a mai spus o data: Citeste! In Numele Domnului Tau care a creat”  Coran 96:1

De ce Allah i-a poruncit Profetului (sallAllahu aleihi wa sallam) sa citeasca cand stia ca nu putea sa citeasca? De ce, daca cunostea faptul ca majoritatea arabilor nu stiau sa citeasca?

Pentru ca Allah Subhanahu Wataala, i-a incurajat sa citeasca, sa se educe, sa citeasca Cartea Lui. Asa ca nu avem nicio scuza. Si daca nu am stii sa citim, ar trebuii sa invatam si apoi sa citim Cartea lui Allah. Mai mult, nu avem nicio scuza sa spunem ca nu am stiut, pentru ca Allah nu a lasat nimic pe care sa nu-l aminteasca in Cartea Sa: <”…Nu am lasat nimic nepomenit in Carte (Coran)”>  Coran 6:38

RELATIA DINTRE CUNOASTERE SI TEAMA DE ALLAH

<Singurii ce se tem de Allah sunt Al-‘ulamaau (cei care au cunoastere) dintre robii Sai.> Coran 35:28

Sunt doua moduri in care cunoasterea si teama de Allah relationeaza.
Primul- teama adevarata de Allah provine din cunoasterea adecvata a lui Allah si a Perfectelor Sale Atribute. Referitor la acest lucru, Ibn Abbas a spus:” Ei sunt aceia care stiu ca Allah este capabil de orice lucru, iar semnificatia acestui verset este: Singurii oameni care se tem de Mine sunt aceia care cunosc Puterea Mea, Forta Mea, Suveranitatea Mea.”
Ibn Kathir, referindu-se la acelasi verset a spus:” Singurii oameni care se tem de Allah in adevaratul sens, sunt cei care Îl  cunosc pe Allah. Asta deoarece, cu cat este mai mare stiinta pe care o poate avea cineva despre Cel Maret, Atotputernicul si Atoatestiutorul, care detine cele mai perfecte atribute si nume, cu cat este stiinta lui mai perfecta si mai completa, cu atat mai mare si mai totala va fi frica lui de Allah.”

Al doilea-frica de Allah si cunoasterea conduc catre prevenirea pedepsei lui Allah, avand grija de poruncile lui Allah si abtinandu-te de la ceea ce Allah a interzis.Un Musulman are nevoie de cunoastere tocmai pentru a se teme de Allah asa cum se cuvine. Un Musulman care este ignorant, poate avea un simt al fricii, dar el nu va fi capabil sa indeplineasca tot ceea ce se cere de la el.
Ibn Abbas a spus:”A avea stiinta despre Cel Indurator, inseamna sa nu-I asociezi pe nimeni, sa consideri permis tot ceea ce El a facut permis, sa interzici ceea ce El a interzis, sa pastrezi ceea ce El a impus, si sa ai certitudinea ca te vei intalni cu Domnul Tau si ca vei da socoteala pentru faptele tale.”

Nu este invidie cu exceptia a doua (cazuri): cel caruia Allah ii daruieste avere si o cheltuie asa cum trebuie, si o persoana caruia Allah i-a daruit intelepciune (stiinta religioasa) si care judeca in acord cu ea si ii invata si pe altii.” [Sahih Bukhari]

Companionii Profetului sallAllahu aleihi wa salam, nu doar memorau,[si stim ca foarte multi dintre ei au memorat Coranul in intregime, cunoastem ca toti erau arabi si foarte buni cunoscatori ai limbii arabe, care era limba lor si a Profetului lor, sallAllahu aleihi wa salam] deci, ei memorau versetele din Coran si apoi invatau interpretarea (Tafsir-ul) lor, direct de la Profet sallAllahu aleihi wa salam.

Iar unii dintre ei excelau in stiinta Coranului si aveau un deosebit respect pentru cei invatati, si insusi Abu Bakr (ra) refuza sa interpreteze Coranul dupa propria opinie, ci interpreta dupa cum a auzit de la Mesagerul lui Allah sallAllahu aleihi wa salam.
Abu Bakr radiyallahu anhu, cel mai bun dintre cei mai buni care i-au urmat Profetului, sallAllahu aleihi wa salam, spunea:’Ce pamant ma va sustine si care cer ma va umbri, daca spun despre Cartea lui Allah, ceva ce Allah nu a intentionat.” 

SubhanAllah ce declaratie extraordinara!

Cunostiintele lui Zayd ibn Thabit despre Coran, care era si scribul oficial al Profetului, sallAllahu aleihi wa salam i-a facut pana si pe cei mai mari Companioni ai Profetului ﷺ sa apeleze la el si sa-i arate un respect special, in ciuda faptului ca el era mult mai tanar decat cei mai multi dintre ei (avea doar 22 de ani la moartea Profetului ﷺ).
Istoria ne arata ca Abdullah ibn Abbas (RA) care este foarte cunoscut pentru cunostiintele sale in materie de credinta, stiinta Coranului si interpretarea lui, l-a vazut odata pe Zayd ibn Thabit cand incerca sa-si incalece animalul de calarie, si a mers sa-l ajute. Zayd i-a spus (din cauza respectului pe care il purta):”Nu te deranja, o var al Mesagerului lui Allah!”. Ibn Abbas i-a raspus:”Asa am fost instruiti sa ne tratam invatatii.”

Cunoasterea este cea care ne salveaza in aceasta viata si in Viata de Apoi!

Prin intermediul acestui blog, imi doresc si ma rog la Allah sa reusesc, sa transmit Mesajul la cati mai multi oameni. Si nu am spus “oameni” intamplator, ci pentru ca eu ma adresez nu numai Musulmanilor ci si ne-Musulmanilor, pentru ca Allah in Cartea Sa, se adeseaza cu: “O, oameni!”, pentru ca, Coranul, ultimul Mesaj al lui Allah se adreseaza tuturor oamenilor, in toate timpurile, si pentru ca Islamul este o religie globala care nu se limiteaza la timp, spatiu sau natiuni.

Orice lucru nobil cere efort, timp, dorinta, ambitie, pasiune. Nimic nu se intampla peste noapte. Stiinta este singura care va poate oferi motivare si determinare. Singura care va va ajuta sa distingeti binele de rau, adevarul de fals.

Intotdeauna sa aveti in minte ca, pentru a ne fi acceptate faptele trebue sa indeplineasca anumite conditii: sa fie cu intentia sincera si doar de dragul lui Allah, si sa fie in conformitate cu Coranul si Sunnah.

Insa pentru a atinge nivelul de sinceritate si de puritate a inimii, trebuie sa ne cultivam si sa ne educam sinele (nafs). Prin articolele pe care le voi publica, inshaAllah, vom parcurge pas cu pas drumul catre Multumirea lui Allah si implicit catre Izbanda din Ziua Judecatii.

Stiinta Islamica este interminabila si nimeni, niciodata nu poate sa afirme ca a cuprins totul. In permanenta avem de invatat lucruri noi sau ne amintim dintre cele pe care le-am invatat in trecut.

Sa ne rugam lui Allah, sa ne ajute sa fim dintre cei care merg pe Calea Sa cea dreapta, si sa fim intotdeauna pe drumul cunoasterii, caci este drumul catre Jennah (Rai) si sa nu ne indepartam de la el, sa fim dintre cei care simt dulceata acestei minunate fapte si sa fim dintre cei care lupta pentru Suprematia  Cuvantului Sau! Ameen!

SallAllahu ala Muhamad! SallAllahu aleihi wa salam!

Allah stie cel mai bine si succesul vine numai de la Allah!

Cu pace,

               Cezarina Saijari

RECOMAND:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/11/22/intentia-este-sufletul-faptei-si-valoarea-ei/

 https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/18/rasplata-si-conditiile-pentru-acceptarea-faptelor/

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA SAIJARI, 2013-2018.

URMARIȚI ISLAMUL PACEA ETERNA:

PE PAGINA DE FACEBOOK (LIKE PAGE):

https://www.facebook.com/IslamulPaceaEterna/?ref=aymt_homepage_panel

PE GRUP:

https://www.facebook.com/groups/501221379946302/

INSTALEAZA APLICATIA PENTRU ANDROID SI IOS:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/nou-aplicatia-islamul-pacea-eterna/

ABONEAZA-TE PRIN E-MAIL:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/

 

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

4 gânduri despre “CUNOASTEREA –DRUMUL catre PARADIS

  1. Pingback: FEMEIA LA MENSTRUATIE IN RAMADAN | Islamul Pacea Eterna

  2. Pingback: ISLAMUL, O RELIGIE USOARA | Islamul Pacea Eterna

  3. Pingback: CINE SUNT INGERII (AL-MALAA’IKAH) ? | Islamul Pacea Eterna

  4. Pingback: PRIMII CARE VOR FI MISTUITI DE FOC IN ZIUA INVIERII | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s