ESTE PERMISA UCIDEREA CAINILOR?

ESTE PERMISA UCIDEREA CAINILOR?

BISMILLAH

As-salam aleikum dragi frati si surori in Islam!

Toti suntem la curent cu evenimentul tragic din toate punctele de vedere care a dus la pierderea vietii unui copilas, evenimentul nefiind singular, din pacate. Autoritatile si cei responsabili sa solutioneze problema, pentru ca aceasta tine de datoria lor, incearca acum , aratandu-si inca o data neputinta sa puna in carca noastra responsabilitatea deciziei de a eutanasia sau nu,cainii fara stapan. Din acest motiv, atat eu cat si multe alte persoane si-au pus firesc intrebarea: Daca in Islam este permisa uciderea cainilor? Acest lucru, m-a indemnat sa caut dovezi pentru a lamuri aceasta problema, si desi am gasit o multime de hadisuri pe acest subiect, am ales doar cate unul pentru fiecare segment(pentru ca foarte multe se repeta). Din lipsa de timp si pentru ca am vrut sa dau acest raspuns cat mai repede, am pastrat textul in limba Engleza si am sa fac doar o scurta traducere la fiecare hadis. Sursa –sunnah.com.

Sunan Ibn Majah

It was narrated from Salim that his father said:

 

“I heard the Messenger of Allah (salaAllahu aleihi wa sallam) raising his voice and commanding that dogs be killed, and dogs were killed, except for hunting dogs or dogs kept for herding livestock.”

 

Grade

Sahih (Darussalam)

Mesagerul lui Allah, saws a ridicat vocea si a ordonat uciderea cainilor, iar cainii au fost ucisi, cu exceptia cainilor de vanatoare sau cei pentru paza turmelor.

Sunan an-Nasa’i

Salim bin ‘Abdullah narrated that his father said:

“I heard the Messenger of Allah raise his voice with the command to kill dogs. All dogs were to be killed except dogs used for hunting or herding livestock.”(Sahih)

 

Acelasi ca cel de sus.

Sahih al-Bukhari

Narrated `Abdullah bin `Umar:

Allah’s Messenger (salaAllahu aleihi wa sallam) ordered that the dogs should be killed.

Mesagerul lui Allah, saws a ordonat ca  sa fie ucisi cainii.

Sunan Abi Dawud

Narrated Jabir ibn Abdullah:

The Prophet (salaAllahu aleihi wa sallam) forbade payment for dog and cat.

Profetul, saws a interzis plata pentru caini si pisici.

 

GradeSahih (Al-Albani)

 

Sunan Abi Dawud

Narrated Abu Juhaifah:

The Messenger of Allah (salaAllahu aleihi wa sallam) forbade the price paid for a dog.

La fel ca cel de sus. Din aceste hadisuri reiese si interzicerea cumpararii-vanzarii cainilor, deoarece Profetul, saws a interzis acest lucru.

 

GradeSahih (Al-Albani)

 

Sunan an-Nasa’i

It was narrated form Ibn ‘Umar that:

the Messenger of Allah commanded that all dogs be killed except dogs used for hunting or herding livestock. (Sahih)

Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa sallam a poruncit ca toti cainii sa fie ucisi cu exceptia celor de vanatoare sau care sunt tinuti pentru paza turmelor.

 

Sahih Muslim

Ibn Mughaffal reported:

The Messenger of Allah (salaAllahu aleihi wa sallam) ordered killing of the dogs, and then said: What about them, i. e. about other dogs? and then granted concession (to keep) the dog for hunting and the dog for (the security) of the herd, and said: When the dog licks the utensil, wash it seven times, and rub it with earth the eighth time.

La fel ca precedentul. In plus, daca un caine linge un vas sau o ustensila, trebuie sa  spalam acel vas de 7 ori, iar a 8-a oara sa-l frecam cu pamant.

Jami` at-Tirmidhi

Narrated ‘Abdullah bin Mughaffal:

“I was one of those who held up the branches from the tree away from the face of the Messenger of Allah (salaAllahu aleihi wa sallam) while he was delivering the Khutbah saying: ‘If it were not that dogs were a nation among nations, then I would order that they be killed. So kill every one among them that is all black. There is one inhabiting a home in which they keep a dog but their deeds are decreased by one Qirat every day – except for a hunting dog, or a farm dog, or a sheep dog.'”

GRADE: Sahih (Darussalam)

 

 

In acest hadis este poruncita uciderea oricarui caine de culoare neagra, si mai mult este specificat faptul ca cel care pastreaza un caine in casa sa, faptele sale bune vor descreste cu un Qirat in fiecare zi,cu exceptia celor care detin caini de vanatoare sau pentru paza animalelor.

 Sahih Muslim

Ibn Mughaffal reported:

Allah’s Messenger (salaAllahu aleihi wa sallam) ordered the killing of dogs and then said: what is the trouble with them (the people of Medina)? How dogs are nuisance to them (the citizens of Medina)? He then permitted keeping of dogs for hunting and (the protection of) herds.

 

In acest hadis este de asemenea poruncita uciderea cainilor care dadeau batai de cap locuitorilor din Medina, si permiterea detinerii de caini doar pentru vanatoare si paza turmelor.

Sunan an-Nasa’i

It was narrated that Az-Zuhri said:

“Ibn As-Sabbaq said: “Maimunah told me that Jibril, peace be upon him, said to the Messenger of Allah ‘We (Angles) do not enter a house in which there is a dog or a picture, The next day the Messenger of Allah commanded that all dogs be killed, even small dogs.”‘(Sahih)

 

Jibril-aleihi salam i-a spus Mesagerului lui Allah ca ingerii nu intra in casa in care se afla un caine si un portret, iar Profetul,saws a ordonat in ziua urmatoare sa fie ucisi toti cainii, chiar si cei mici.

Sahih al-Bukhari

Narrated Abu Mas`ud:

The Prophet (salaAllahu aleihi wa sallam) forbade the utilization of the price of a dog, the earnings of prostitute and the earnings of a foreteller.

Profetul, saws a interzis folosirea banilor obtinuti din pretul unui caine, al unei prostituate si al unui prezicator.

Sahih al-Bukhari

The angels do not enter a house in which there is a picture, a dog or a person who is Junub.”(Hasan)

Ingerii nu intra in casa in care este un portret, un caine si cineva care este in stare de impuritate majora-junub.

 

Jami` at-Tirmidhi

Narrated Abu Hurairah:

That the Messenger of Allah (salaAllahu aleihi wa sallam) said: “Whoever acquires a dog – with the exception of a dog to guard livestock, a hunting dog, or a farm dog – each day a Qirat is deducted from his reward.”

Se repeta.

Grade

Hasan (Darussalam)

 

Sahih al-Bukhari

Narrated Ibn `Umar:

The Prophet (salaAllahu aleihi wa sallam) said, “Whoever keeps a (pet) dog which is neither a watch dog nor a hunting dog, will get a daily deduction of two Qirat from his good deeds.”

Se repeta.

Sahih al-Bukhari

Narrated Hafsa:

Allah’s Messenger (salaAllahu aleihi wa sallam) said, “It is not sinful (of a Muhrim) to kill five kinds of animals, namely: the crow, the kite, the mouse, the scorpion and the rabid dog.”

Nu este pacat nici macar pentru cel aflat in Ihram(pt. Hajj sauUmra) sa ucida: o cioara, un vultur, un soarece, un scorpion si un caine turbat.

Sahih al-Bukhari

Narrated Aisha:

Allah’s Messenger (salaAllahu aleihi wa sallam) said, “Five kinds of animals are harmful and could be killed in the Haram (Sanctuary). These are: the crow, the kite, the scorpion, the mouse and the rabid dog.”

Cinci animale periculoase pot fi ucise chiar si in incinta Sanctuarului de la Mekka -Masgid al Haram: cioara, vulturul, scorpoinul, soarecele si cainele turbat.

Sunan an-Nasa’i

It was narrated from ‘Ali bin Abi Talib that the Prophet said:

 

The angels do not enter a house in which there is a picture, a dog or a person who is Junub.”(Hasan)

 

Se repeta.

Sunan Abu Dawood

Abdullah ibn Mughffal a relatat ca l-a auzit pe Profet, salAllahu aleihi wa salam spunand:”Daca cainii nu ar fi niste creaturi, ar trebui sa comand sa fie ucisi, dar omorati pe fiecare caine (complet)negru.”

Sahih Muslim

Abu zubair a auzit de la Jabir b. Abdullah ca Mesagerul lui Allah, salAlahu aeihi wa sallam a poruncit sa ucidem cainii, iar atat de mult am avut grija de acest ordin, incat am ucis si cainele care venea cu o femeie din desert. Atunci, Profetul saws a interzis uciderea lor. El, salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Este de datoria voastra (cainele) cel negru care au doua pete(pe ochi) pentru ca este demon.”

 

CONCLUZIE

Din aceste hadisuri si din multe altele reiese faptul ca Profetul, salAllahu aleihi wa sallam a poruncit uciderea cainilor, iar mai apoi, dupa ce a constat ca oamenii au exagerat cu uciderea lor, a interzis uciderea lor cu exceptia celor de culoare neagra.Sunt exceptati de asemenea si cei care sunt detinuti pentru vanatoare si pentru paza turmelor,si cei pentru paza locuintelor(cand este vorba de necesitate), iar cel care detine un caine in casa sa(fara sa intre in categoria celor exceptati) va pierde zilnic din faptele sale bune, echivalentul unui Qirat. De asemenea a interzis utilizarea banilor din pretul unui caine si a interzis plata pentru caini. Uciderea cainilor(turbati) este permisa chiar si in starea de Ihram si in Sanctuarul de la Mekka. Ingerii nu intra in casa unde se afla un caine.

FATWA al-LAJNAH al Daa’mah 26/201-Sursa Islam Q&A

Nu este permisa uciderea niciunui animal care nu cauzeaza un rau. In privinta cainilor:1) este sunna uciderea cainilor de culoare neagra.2) cainii care sunt raufacatori, viciosi, pradatori sau care sufera de turbare, nu este nimic rau in uciderea lor, pentru a nu cauza rau si vatamare altora.

Aceasta este concluzia care reiese din aceste hadisuri si din multe altele si din Fatwa pe acest subiect, insa nu ma pot abtine sa-mi formulez si opinia propie. In acest caz cu adevarat tragic si de neconceput pentru timpul in care ne aflam, au concurat mai multe culpe comune: nepasarea si neputinta celor alesi pentru a solutiona aceasta problema, foarte veche, de altfel; obisnuinta noastra cu “peisajul” plin de caini de peste tot(credeti-ma chiar intervine obisnuinta si ai aproape convingerea ca este “normal” sa fie asa);coruptia- fonduri inghitite de diverse organizatii si asociatii, etc, fara un rezultat concret; negasirea unei solutii viabile-castrarea lor se pare ca nu a dus la un rezultat elocvent; iubitorii de animale care hranesc aceste haite de caini si in acest fel ii tin aproape de locuintele lor, si nu in ultimul rand, poate fi vorba, Allah sa ma ierte daca gresesc, si de o neglijenta in supravegherea copiilor(daca am inteles bine de la tv).

Sa nu se inteleaga gresit, nu sunt vreo” iubitoare de animale” in sensul expresiei folosite in media pentru cei care se opun cu vehementa atunci cand hingherii vor sa duca cainii prinsi la adapost, nu am detinut, nu detin si nu am atins vreodata in viata mea vreun caine,la randul meu mi-e teama de ei, asta nu inseamna ca nu imi este mila de orice suflet. Nu vreau sa mai lungesc subiectul, chiar doresc din suflet sa se gaseasca cea mai buna solutie( sa nu va asteptati insa sa se intample peste noapte), insa vreau sa va mai povestesc un eveniment vazut tot pe la stiri, cu cateva zile inainte de acest eveniment ingrozitor, in care un caine incerca sa salveze un cal care nu stiu cum cazuse intr-o gura de canal, si care nu s-a miscat din loc pana nu au intrvenit pompierii, si care in tot acest timp incerca sa traga calul de coama in sus sa-l scoata din canal si scormonea pamantul cu labele in incercarea de a-l salva.Este real, si asa cum sunt exemplare rele, pot fi si exemplare bune. Asa cum sunt si oameni buni, adevarati, devotati, corecti, sunt si oameni criminali, talhari,violatori, hoti, etc. Probabil este nevoie de solutie radicala, avand in vedere situatia la care s-a ajuns, insa va sfatuiesc sa incercam sa tratam problema cu calm si ratiune si sa nu cadem in extreme.

 

Sahih al-Bukhari

Narrated Abu Huraira:

The Prophet (salaAllahu aleihi wa sallam) said, “A man saw a dog eating mud from (the severity of) thirst. So, that man took a shoe (and filled it) with water and kept on pouring the water for the dog till it quenched its thirst. So Allah approved of his deed and made him to enter Paradise.”

Un om a vazut un caine mancand noroi din cauza setei(foarte severe). Asa ca, barbatul a luat un pantof (si l-a umplut) cu apa si a continuat sa toarne apa pana cand cainele si-a potolit setea. Allah l-a facut sa intre in Paradis pentru fapta sa.

 

Sahih al-Bukhari

Narrated Abu Huraira:

Allah’s Messenger (salaAllahu aleihi wa sallam) said, “A prostitute was forgiven by Allah, because, passing by a panting dog near a well and seeing that the dog was about to die of thirst, she took off her shoe, and tying it with her head-cover she drew out some water for it. So, Allah forgave her because of that.”

O prostituata a fost iertata de Allah, deoarece, trecand pe langa un caine ce gafaia pe langa un put si care era aproape sa moara de sete, si-a scos pantoful si l-a legat cu esarfa ce ii acoperea capul si a scos apa pentru a-i da sa bea acelui caine, iar pentru aceasta fapta, Allah a iertat-o.

 

Fie ca Allah sa ne indrume sa facem cea mai buna alegere!

SI ALLAH STIE CEL MAI BINE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

Islamul Pacea Eterna

About these ads

4 thoughts on “ESTE PERMISA UCIDEREA CAINILOR?

 1. Assalamu alaikum wa rahmatullahi. Cu tot respectul pentru aducerea la cubist into a hadisurilor aici, eu stiam ca uciderea cainilor a fost abrogata si ca a fost numai o porunca pentru acel moment. Profetul Muhammad saas a interZis apoi uciderea lor. Inshallah incercati sa aflati mai multi nu putem interpreta si decide a supra permis si interZis asa usor. Si eu inaninte in necunostinta am adus versete si hadise in discutii, data sa stiu ca fusesera abrogate . ..
  Trebuie sa avem grija in a emite verdicte pentru a nu da o imagine eronata Islamului.
  Daca avem mila de orice vietate inclusiv caini vom fi rasplatiti inshallah . Nu stiu daca uciderea data discriminate a tuturor cainilor este permisa …
  Allah stie mai bine

  • Wa aleikum sallam wa rahmatulahi wa barakatuhu!

   Mi-as dori foarte tare ca atunci cand citim un articol sa fim foarte atenti la ceea ce citim. In primul rand, eu nu am stabilit un verdict, nici nu-mi permit sa fac acest lucru. Din contra, eu am pus in balanta toate variantele si am pastrat o linie de mijloc. Mai mult, nu am dat vina numai pe caini, ci am spus ca sunt mai multe culpe comune.Chiar am dat exemple de caini buni si hadisuri din care reiese rasplata celor care au dat de baut unor caini care mureau de sete. Am indemnat sa judecam cu calm si ratiune si sa nu cadem in extreme, dar am si recunoscut ca trebuiesc luate masuri pentru ca este totusi inadmisibil unde s-a ajuns. Indiferent care va fi masura luata, ea trebuie sa fie una care sa “se vada”. Cainii nu au ce cauta pe strada. Si aici nu vorbim de cazuri izolate, nu vorbim de cativa oameni muscati sau agresati(sa nu mai vorbim de cei care sunt inspaimantati de caini), vorbim de zeci de mii de caini-o cifra colosala si de mii si mii de oameni muscati de caini, plus implicatiile:fie ca este vorba de traume, costuri medicale si altele.Nu este o problema nesemnificativa ci este vorba de o maladie. Solutia cu adoptarea cainilor, este o prostie. Se stie ca toti revin in strada(la fel s-a intamplat si in cazul de fata). Nu are rost sa intram in amanunte administrative. Intrebarea fireasca de altfel, a fost: Daca este permisa in Islam uciderea cainilor? Si aici am avut in vedere ca daca unii dintre noi ar dori sa participe la acest referendum, daca este pacat sa fii de acord cu eutanasierea?Concluziile nu-mi apartin, ci sunt luate din diverse articole(am cercetat subiectul) si din fatwa pe acest subiect, tocmai de aceea am dat si sursele. Mai jos, ai o parte din text(ce ne intereseaza) si de asemenea, concluzia din articolul meu. Imi pare rau, dar trebuie sa repet, ca eu am pastrat balanta, am facut chiar si comparatia oameni buni vs oameni rai, precum si caini buni vs caini rai. De asemenea am si specificat ca dupa ce Profetul, saws a ordonat uciderea cainilor( sunt zeci de hadisuri), deoarece oamenii tinand cont de aceasta porunca au inceput sa omoare toti cainii, Profetul saws a interzis uciderea lor, in afara de cei negri, cei periculosi, in special cei care musca si care sufera de turbare. Aceasta este concluzia care reiese si din fatwa si din mai multe articole pe acesta tema. Sincer nu am gasit nimic care sa contrazica acest lucru. Este total interzis sa ucizi un animal care nu face niciun rau, mai putin cele pentru care Allah a hotarat acest lucru-cele pe care le folosim pentru hrana. Sa fac si eu acum o comparatie: poti sa iei sufletul unui mielusel nevinovat, dar nu poti sa ucizi un caine turbat? Scuza-mi comparatia. Sa ne rugam lui Allah sa se gaseasca cea mai buna solutie. Sincer, eu sunt oarecum reticenta in aceasta privinta, asa cum am mai spus, nu trebuie sa ne asteptam la vreo minune. Este un semnal de alarma pentru noi toti, si nimeni nu cred ca poate sa fie de acord ca in sec 21, intr-o capitala Europeana, trebuie sa fii inconjurat de caini si sa te temi cand mergi pe strada,sa fi atent pe unde calci , pentru ca este plin de fecalele lor care sunt peste tot, etc, etc. Ideea este ca s-a amanat foarte mult solutionarea acestei probleme si s-a ajuns unde s-a ajuns. Trebuie facut ceva, nu stiu exact ce, dar trebuie! Ne facem de ras peste tot. Sa nu uitam ca, cu cativa ani in urma un cetatean strain a fost muscat de un caine in centrul capitalei si a sangerat pana a murit. Oare trebuie sa mai moara multi, pana se va lua o decizie???
   Sa auzim numai de bine! Cu pace!

   FaithinAllah.org
   (O parte din articol)
   It is permissible to kill an undomesticated, wild dog if the animal is causing harm to people by biting them or carrying disease. However, the general rule is that it is not permissible to harm any animal unless to obtain some benefit such as food or to avoid some harm such as disease.
   There are some narrations in which it is stated that the Prophet commanded killing dogs without mentioning the purpose or context under which the order was given. However, we should bring together all the narrations on a particular topic so we can fully understand its context and application.
   One narration makes clear that the order to kill dogs refers only to harmful dogs that attack or bite people.
   Aisha reported: The Messenger of Allah, peace and blessings be upon him, said:
   Five animals are harmful and are lawful to kill while in a state of pilgrimage: a snake, a speckled crow, a rat, a biting dog, and a kite.
   Source: Sahih Muslim 1198, Grade: Sahih
   In this narration, the Prophet described the animals to be killed as “harmful” (fawasiq) and referred specifically to “dogs that bite” (al-kalb al-aqur).
   In another narration, the Prophet gave permission for Muslims to own domesticated dogs for the purpose of hunting, herding, guarding, and farming.
   Ibn Al-Mughaffal reported:
   ثُمَّ رَخَّصَ فِي كَلْبِ الصَّيْدِ وَكَلْبِ الْغَنَمِ
   The Prophet granted concession for the use of dogs for hunting and herding.
   Source: Sahih Muslim 280, Grade: Sahih
   Therefore, we can conclude from these narrations that it is only permissible to kill an undomesticated, wild dog if it is harmful to people. Rather, it is permissible to keep a domesticated dog for some beneficial purpose.

   ISLAM Q&A
   Dogs are of two types: those which it is Sunnah to kill and those which are not to be killed. As for those which it is Sunnah to kill, it is the black dog because it is a devil, and the vicious dog because it is harmful. All other dogs are not to be killed.
   If these dogs are attacking the sheep and killing and eating some of them, then these are harmful dogs whose harm is to be warded off even if that is by killing them; rather they should be killed because of the mischief that they are causing. Al-Bukhaari (1829) and Muslim (1198) narrated that ‘Aa’ishah (may Allah be pleased with her) said: I heard the Messenger of Allah (blessings and peace of Allah be upon him) say: “There are four (creatures), all of which are vermin and may be killed inside the sanctuary and outside: kites, crows, rats and vicious dogs.”
   The scholars of the Standing Committee said:
   With regard to dogs that are harmful because they are vicious or are predators or have rabies, and other kinds of aggression and fearful matters, there is nothing wrong with killing them in ways that do not cause harm to others that are not harmful. End quote from Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 26/201

   CONCLUZIE
   (ESTE DIN ARTICOLUL MEU)
   Din aceste hadisuri si din multe altele reiese faptul ca Profetul, salAllahu aleihi wa sallam a poruncit uciderea cainilor, iar mai apoi, dupa ce a constat ca oamenii au exagerat cu uciderea lor, a interzis uciderea lor cu exceptia celor de culoare neagra.Sunt exceptati de asemenea si cei care sunt detinuti pentru vanatoare si pentru paza turmelor,si cei pentru paza locuintelor(cand este vorba de necesitate), iar cel care detine un caine in casa sa(fara sa intre in categoria celor exceptati) va pierde zilnic din faptele sale bune, echivalentul unui Qirat. De asemenea a interzis utilizarea banilor din pretul unui caine si a interzis plata pentru caini. Uciderea cainilor(turbati) este permisa chiar si in starea de Ihram si in Sanctuarul de la Mekka. Ingerii nu intra in casa unde se afla un caine.
   FATWA al-LAJNAH al Daa’mah 26/201-Sursa Islam Q&A
   Nu este permisa uciderea niciunui animal care nu cauzeaza un rau. In privinta cainilor:1) este sunna uciderea cainilor de culoare neagra.2) cainii care sunt raufacatori, viciosi, pradatori sau care sufera de turbare, nu este nimic rau in uciderea lor, pentru a nu cauza rau si vatamare altora.
   Aceasta este concluzia care reiese din aceste hadisuri si din multe altele si din Fatwa pe acest subiect, insa nu ma pot abtine sa-mi formulez si opinia propie. In acest caz cu adevarat tragic si de neconceput pentru timpul in care ne aflam, au concurat mai multe culpe comune: nepasarea si neputinta celor alesi pentru a solutiona aceasta problema, foarte veche, de altfel; obisnuinta noastra cu “peisajul” plin de caini de peste tot(credeti-ma chiar intervine obisnuinta si ai aproape convingerea ca este “normal” sa fie asa);coruptia- fonduri inghitite de diverse organizatii si asociatii, etc, fara un rezultat concret; negasirea unei solutii viabile-castrarea lor se pare ca nu a dus la un rezultat elocvent; iubitorii de animale care hranesc aceste haite de caini si in acest fel ii tin aproape de locuintele lor, si nu in ultimul rand, poate fi vorba, Allah sa ma ierte daca gresesc, si de o neglijenta in supravegherea copiilor(daca am inteles bine de la tv).
   Sa nu se inteleaga gresit, nu sunt vreo” iubitoare de animale” in sensul expresiei folosite in media pentru cei care se opun cu vehementa atunci cand hingherii vor sa duca cainii prinsi la adapost, nu am detinut, nu detin si nu am atins vreodata in viata mea vreun caine,la randul meu mi-e teama de ei, asta nu inseamna ca nu imi este mila de orice suflet. Nu vreau sa mai lungesc subiectul, chiar doresc din suflet sa se gaseasca cea mai buna solutie( sa nu va asteptati insa sa se intample peste noapte), insa vreau sa va mai povestesc un eveniment vazut tot pe la stiri, cu cateva zile inainte de acest eveniment ingrozitor, in care un caine incerca sa salveze un cal care nu stiu cum cazuse intr-o gura de canal, si care nu s-a miscat din loc pana nu au intrvenit pompierii, si care in tot acest timp incerca sa traga calul de coama in sus sa-l scoata din canal si scormonea pamantul cu labele in incercarea de a-l salva.Este real, si asa cum sunt exemplare rele, pot fi si exemplare bune. Asa cum sunt si oameni buni, adevarati, devotati, corecti, sunt si oameni criminali, talhari,violatori, hoti, etc. Probabil este nevoie de solutie radicala, avand in vedere situatia la care s-a ajuns, insa va sfatuiesc sa incercam sa tratam problema cu calm si ratiune si sa nu cadem in extreme.

Lasă un Comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s